Сквирська міська громада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! ВАЖЛИВО! ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРШОЦВІТИ!

Дата: 22.02.2024 14:43
Кількість переглядів: 33

УВАГА! ВАЖЛИВО! ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРШОЦВІТИ!

У весни багато прикмет, одна з них – поява першоцвітів. З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої землі. Першоцвіти – безцінний дар природи, прикраса лісів. Однак поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи, і на сьогодні вже більша частина першоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги: всі види сон-трави, підсніжник звичайний, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, першоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші.
На виконання листа Державної екологічної інспекції Столичного округу від 12.02.2024 № 3/1/6/2-27/376 у зв’язку з реалізацією комплексу дій, спрямованих на посилення у 2024 році заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України, та недопущення торгівлі ними на ринках, ярмарках та за їх межами на території Сквирської міської територіальної громади, міська рада інформує.
З метою збереження першоцвітів посилено державний нагляд (контроль) в галузі збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, у весняно-літній період 2024 року на території Сквирської міської територіальної громади.
За знищення або незаконне вилучення ранньоквітучих рослин з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.
Вирощування рослин, занесених до Червоної книги України у домашніх умовах, однаково не дає права їх продавати, оскільки торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів, заборонені статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України», а кожен, хто зриває та купує першоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність згідно чинного законодавства України.
Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і першоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.
Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора