Сквирська міська громада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Сквирської міської територіальної громади за 2023 рік

Дата: 14.02.2024 15:18
Кількість переглядів: 39

Додаток

до рішення Сквирської міської ради

від 14.02.2024 р. №07-44-VIII

 

   Звіт 

про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Сквирської міської територіальної громади за 2023 рік 

 

1. Реальний сектор економіки. 1.1. Промисловість.

Не зважаючи на всі труднощі, викликані повномасштабною війною, протягом 2023 року поступово підвищується ділова активність суб’єктів малого та середнього бізнесу. Так, за результатами опитування суб’єктів підприємницької діяльності Київської області, проведеного у вересні 2023 року Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, встановлено, що лише 5 % підприємств Київської області працювали на рівні 25 % - 49 % порівняно з довоєнним рівнем виробництва (12 % – показник по країні). Також не зафіксовано опитуваних, які повідомили б про зупинку роботи підприємства (по Україні – 2 %).

На території громади станом на 01.01.2024 року працює 12 середніх і малих приватних промислових підприємств, які забезпечували економіку громади.

Протягом звітного періоду 2023 року працюючі підприємства не скорочували виробництво та не зупиняли роботу через збройну агресію російської федерації проти України. На плановий капітальний ремонт призупиняли виробництво на ТОВ «Сквирський комбінат хлібопродуктів», яке відновлено. В цілому в роботі промислових підприємств суттєвих змін не відбулося. 

Найбільшими проблемами для бізнесу залишаються зростання цін на сировину/матеріали/послуги, брак обігових коштів, палива, робочої сили, складнощі з перевезенням сировини чи готових товарів територією України, небезпека для роботи, зменшення попиту на продукцію або послуги підприємств.

Основні бюджетоутворюючі підприємства станом на 01.01.2024 року не мали боргів по сплаті податків до місцевого бюджету Сквирської міської територіальної громади.

Підприємства ТОВ «Сквирський комбінат хлібопродуктів», Сквирська філія ТОВ «Грона» та ТОВ «Фабрика бакалейних продуктів» ТМ «Жменька» співпрацюють з підприємствами мережевої торгівлі на території України. 

На підприємствах постійно триває робота, спрямована на підвищення ефективності виробничого потенціалу за рахунок розширення та модернізації виробничих потужностей, удосконалення існуючих технологій, оновлення асортименту продукції щоб відповідати поточному попиту на якісному і кількісному рівнях для забезпечення конкурентоспроможності та прибутковості. 

За період широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, незважаючи на всі труднощі, жодне підприємство не перемістилося із території громади в інші регіони України. 

Керівництвом ТОВ «Київхліб», через збитковість структурного підрозділу у м. Сквира, прийнято рішення про зупинення виробництва на Сквирському хлібозаводі та встановлення нової сучасної лінії з виробництва формового хліба на Білоцерківському хлібокомбінаті зі збереженням рецептури, асортименту та належним забезпеченням жителів громади якісними хлібобулочними виробами. 

1.2. Агропромисловий комплекс. 

Робота агропромислового комплексу в умовах воєнного стану є надважливою складовою у відновленні економіки України. Усвідомлюючи всю відповідальність за створення соціально-економічних умов сільського розвитку, агропідприємства Сквирської міської територіальної громади здійснюють стабільну безперебійну роботу різних підрозділів виробництва сільськогосподарської продукції.

Пріоритетним напрямком сільськогосподарського виробництва Сквирської міської територіальної громади є вирощування зернових, зернобобових та технічних культур, зокрема пшениці, ячменю, кукурудзи, сої, ріпаку, соняшнику, та виробництво свинини, молока в галузі тваринництва. Приділяється серйозна увага на допоміжні галузі – овочівництво, садівництво.

З метою ознайомлення аграріїв з програмами державної підтримки та з умовами їх впровадження, Сквирською міською радою в березні 2023 року організовано зустріч сільськогосподарських підприємств з керівництвом департаменту масового бізнесу ПриватБанку, Агенцією регіонального розвитку Київської області та Сквирським відділом Білоцерківської філії Київського обласного центру зайнятості, де презентовано програми фінансування для бізнесу через кредитування з компенсацією відсотків від Київської ОДА, гранти для роботодавців за створення нових робочих місць, за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та осіб з інвалідністю.

Надходження до бюджету громади від сільськогосподарських товаровиробників складають біля 30%. 

Кожне підприємство самостійно приймає рішення про спрямування  коштів на впровадження нових технологій в галузі тваринництва та рослинництва для підвищення ефективності виробництва що дає можливість працювати на результат. Але виробництво потребує і відповідної державної підтримки, низки спрощень, а також запровадження певних особливостей у законодавчому регулюванні. Переважають інвестиції власних коштів підприємств в сільгоспмашини та обладнання, реконструкції складів для зберігання зерна, що пов’язано з розширенням посівних площ, з необхідністю оновлення техніки та збільшенням обсягів продукції, яка зберігається.

Через війну не всі господарства мали змогу забезпечити необхідний запас мінеральних добрив та пестицидів для своєчасного  якісного проведення польових робіт. Втратами є і недоотриманий дохід агропідприємств через порушення експортної логістики та зниження закупівельних цін, збільшення виробничих витрат на добрива й паливо.

Сільськогосподарськими підприємствами Сквирської міської територіальної громади вчасно проведено роботи по збиранню зернових, зернобобових та технічних культур. 

Проводиться зведення та узагальнення оперативної інформації від 24 агропідприємств, що обробляють від 500 га і більше посівних площ. Під урожай 2023 року посіяно озимих зернових та технічних культур на площі 11,4 тис. га, в тому числі озимої пшениці 6,4 тис. га, ячменю 1,2 тис. га, ріпаку 3,8 тис. га. 

Ярих культур посіяно на площі 27,1 тис. га, в т.ч. ярих зернових і зернобобових 12,8 тис. га, технічних 13,3 тис. га, кормових 1,0 тис. га.

Всього за 2023 рік обмолочено 18,5 тис. га зернових та зернобобових культур, намолочено 119,4 тис. тонн при урожайності 64,7 ц/га, в тому числі озимої та ярої пшениці з площі 7,0 тис. га намолочено 39,5 тис. тонн, при урожайності 56,6 ц/га, зібрано гречки з 694 га 1385 тонн, урожайністю 20,0 ц/га, кукурудзи на зерно зібрано з площі 7,1 тис. га, валовий збір склав  60,5 тис. тонн при урожайності  84,2  ц/га .

Цукрові буряки викопано з площі 1370 га, накопано 73,6 тис. тонн при урожайності  536,8 ц/га, сої з площі 3630 га намолочено 9,3 тис. тонн, урожайність 25,5 ц/га, соняшника з площі 8720 га зібрано 26,4 тис. тонн, урожайністю 30,3  ц/га.

У вересні – жовтні 2023 року підприємствами громади проведено посів озимих зернових та ріпаку під урожай 2024 року згідно запланованих обсягів. Всього посів проведено на площі 10338 га, в тому числі озимої пшениці посіяно 5612 га, ячменю 626 га, жита 59 га, ріпаку 4041 га. Здійснена зяблева підготовка грунту під посів ярих культур, виорано          13,8 тис. га.

Особливості сільськогосподарського виробництва, які зумовлюють його залежність від природно-кліматичних факторів, ускладнюють та коректують прогнозованість проведення технологічних процесів та обсягів виробництва відповідної рослинницької продукції.

1.3. Енергоефективність.

Одним із важливих завдань Сквирської міської територіальної громади в сфері енергоефективності є утеплення фасадів, заміна віконних та дверних блоків на енергозберігаючі, модернізація опалювальної системи із заміною котельного обладнання та перехід на альтернативні види палива в закладах освіти, культури та охорони здоров’я, реконструкція мереж зовнішнього освітлення населених пунктів. 

З метою забезпечення ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів підприємствами житлово-комунального господарства, бюджетними закладами та установами, населенням Сквирської міської територіальної громади, скорочення бюджетних витрат на використання енергоресурсів, удосконалення системи енергоменеджменту, підвищення культури енергоспоживання розроблена Програма енергозбереження та енергоефективності Сквирської міської територіальної громади на 2022-2026 роки та затверджена рішенням Сквирської міської ради від 23.12.2023 № 07-17-VІІІ, на фінансування якої в бюджеті Сквирської міської територіальної громади на 2023 рік були передбачені кошти в сумі 550,0 тис. грн. Фактично було профінансовано 546,5 тис.грн.           

Проведено енергоаудит котельного господарства, що обслуговує КНП СМР «Сквирська ЦМЛ», КНП СМР «Сквирський МЦПМСД» та комунальну установу СМР «Центр надання соціальних послуг». За результатами аудиту вживаються заходи щодо зменшення втрат тепла та розроблення стратегії подальшого опалення вказаних закладів, зокрема, виготовлена проєктно-кошторисної документації на реконструкцію котельні КНП СМР «Сквирська ЦМЛ», на що з міського бюджету виділені кошти в сумі 321,6 тис.грн.

Протягом 2023 року за кошти міського бюджету в сумі 196,5 тис. грн. проведено капітальний ремонт із заміною 15 віконних блоків на енергозберігаючі в ЗДО №2 м. Сквира. В котельні міського будинку культури замінено котел на більш енергоефективний (174,3 тис. грн.). 

Комунальне підприємство «Сквираблагоустрій»  обслуговує електромережі зовнішнього освітлення населених пунктів громади протяжністю 380 км з кількістю світлоточок 5046 одиниць. За 2023 рік використано 129,6 тис. кВт год. електроенергії.

Для забезпечення робіт з утримання електромереж зовнішнього освітлення придбано електротоварів на загальну суму 248,5 тис. грн. За звітний період  замінено 412 ламп ЛЕД, проведено ремонт частини ліній, замінено матриці, драйвера, проведено профілактичний огляд мережі тощо.

З метою забезпечення енергетичної політики громади, сталого енергетичного розвитку та безпеки громади прийнято рішення про розроблення Муніципального енергетичного плану (МЕП) Сквирської міської територіальної громади. Створено Координаційно-робочу групу з питань сталого енергетичного розвитку Сквирської міської територіальної громади та затверджено її особовий склад та Положення про роботу Координаційно-робочої групи з питань сталого енергетичного розвитку Сквирської міської територіальної громади.

Для впровадження системи енергоменеджменту в Сквирській міській територіальній громаді, підвищення рівня ефективності використання всіх видів енергетичних ресурсів, забезпечення комфортних умов у будівлях бюджетної сфери, зменшення видатків з бюджету міської ради на оплату енергоносіїв та отримання максимального ефекту від впровадження енергоефективних заходів прийнято рішення про запровадження системи енергетичного менеджменту у громаді, затвердили Положення про систему енергетичного менеджменту бюджетної сфери у Сквирській міській територіальній громаді та Порядок збору інформації щодо стану споживання енергоресурсів бюджетними установами комунальної власності на території Сквирської міської територіальної громади.

1.4. Транспорт та дорожнє господарство.

Сквирська міська рада приділяє значну увагу політиці в галузі пасажирських перевезень та намагається, в межах своїх повноважень, задовольняти потреби населення громади в безпечності та якості надання послуг з пасажирських перевезень та підвищенню рівня забезпечення населення громади якісними автобусними пасажирськими перевезеннями.

Маршрутна мережа Сквирської міської територіальної громади складається із 11 автобусних маршрутів загального користування, забезпечення організації пасажирських перевезень на яких покладається на виконавчий комітет Сквирської міської ради. 

У 2023 році Сквирською міською радою тричі оголошувалися конкурси з визначення автомобільних перевізників на автобусних маршрутах загального користування, два з яких не відбулися, в зв’язку з відсутністю поданих документів для участі у конкурсі. Станом на 01.01.2024 року укладено чотири договори на перевезення пасажирів на маршрутах:

- «Сквира АС – с. Каленна» - МПП «Діліжанс»;

- «Сквира АС – с. Миньківці, ч/з с. Кривошиїнці» - МПП «Діліжанс»;

- «Сквира АС – с. Мовчанівка» – ФОП Підгорецького А.Ф.

- «Сквира АС – с. Антонів» - ФОП Ковмір Андрій Володимирович;

Залишаються не задіяними 6 маршрутів, що сполучають села громади з м.Сквира та 1 кільцевий маршрут по місту.

Розроблено Програму розвитку автомобільного пасажирського транспорту Сквирської міської територіальної громади на 2023-2025 роки. За рахунок додаткової дотації з державного бюджету придбано пасажирський автобус АТАМАН з низьким рівнем підлоги вартістю 3 148 000,00 грн. для здійснення автобусних перевезень в межах міста. 

Відповідно до Порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом, затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 15 липня 2013 року № 480, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31 липня 2013 року за № 1282/23814, здійснювалися заходи щодо обстеження міського автобусного маршруту загального користування, з метою організації пасажирських перевезень на міському маршруті загального користування.

Відповідно до Розпорядження міської голови від 26.07.2023 № 60-ОД створено робочу групу з обстеження міського автобусного маршруту загального користування №10 «Міський кільцевий». Обстеження проведено за участю представників Відділу державного нагляду (контролю) у Київській області та відділу Управління патрульної поліції у Київській області Департаменту патрульної поліції. 

На виконання Акту № 1 «Про обстеження доріг та дорожніх об’єктів на міському автобусному маршруті загального користування» проводилась робота щодо внесення змін до маршруту №10 «Міський кільцевий» в частині протяжності та траси слідування маршруту, встановлено дорожні знаки, проведено капітальний та поточний ремонт доріг, санітарну очистку узбіч, встановлено огородження електроопори на перехресті вул. Віктора Кібенка / вул. Партизанська.

За результатами повторного обстеження автобусний маршрут визнано таким, що відповідає умовам безпеки та умовам перевезень пасажирів, готовий до відкриття. Сквирська міська рада оголосила конкурс з перевезення пасажирів на міському автобусному маршруті загального користування № 10 «Міський кільцевий», засідання конкурсного комітету відбудеться 05 лютого 2024 року.

Дороги в межах Сквирської міської територіальної громади протягом 2023 року обслуговували дорожні служби: підрозділ Сквира №6 ДП «Київський облавтодор», ТОВ «Дорбудмеханізація», ТОВ «СПЕЦ КОМПЛЕКТ ПОСТАЧ», КП «Сквираблагоустрій».

Протягом 2023 року Сквирською міською радою вживалися заходи, спрямовані на підвищення рівня безпеки дорожнього руху та належного утримання доріг комунальної власності у населених пунктах громади. Зазначені заходи реалізовувались в межах Програми утримання та розвитку дорожнього господарства Сквирської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням Сквирської міської ради від 22.12.2020 №16-3-VІІІ (зі змінами). Фінансування заходів зазначеної Програми здійснювалось за кошти міського бюджету в сумі 6461,3 тис. грн., з них 5000,0 тис. грн. на проведення поточного ремонту дорожнього покриття. Фактично в 2023 році освоєно 6447,5 тис. грн., з них на проведення поточного ремонту дорожнього покриття - 4989,1 тис. грн., відремонтовано 31 дорогу, а саме:

 

Назва населеного пункту

Назва вулиці

Вартість, грн.

Площа м2/

 

Обсяги м3

Покриття

Буки

вул.Польова

198 579,60

 

180

б/щебінь

Чубинці 

вул.Шкільна

59 210,40

 

55

б/щебінь

Чубинці 

вул.Яблунева

62 977,18

 

58,5

б/щебінь

Дулицьке

вул.Березина

72 752,40

 

74

б/щебінь

Красноліси 

вул. Миру

82 830,00

 

76

б/щебінь

Токарівка

вул. С.Альошина

198 883,20

 

170

б/щебінь

Кам`яна Гребля

вул.Новоселецька

199 756,80

 

178

б/щебінь

Золотуха

вул.Тараса Шевченка

199 945,20

 

198

б/щебінь

Самгородок

вул.Кооперативна

199 995,60

 

160

б/щебінь

Сквира

вул.Карла Болсуновського

143 209,20

129

 

Асфальт

Сквира

пров.Карла Болсуновського

39 202,79

105

 

Асфальт

Сквира

пров.Миколи Гоголя

80 952,04

49

 

Асфальт

Сквира

вул.Максима Рильського

172 148,54

159,9

 

Асфальт

Сквира

вул.Червона

77 971,68

184

 

Асфальт

Сквира

пров. Георгія Якушкіна

133 907,08

89,7

 

Асфальт

Сквира

вул. Соборна

191614,85

201,7

 

Асфальт

Сквира 

вул. Липовецька

199711,19

212,5

 

Асфальт

Сквира

вул. Пустоварівська

152400,04

160

 

Асфальт

Сквира

вул. Віктора Кібенка

190250,51

200

 

Асфальт

Сквира

вул. Академіка Кононського

196446,85

206 

 

Асфальт

Сквира 

пров. Новоселецький

199118,12

 

178,19 

б/щебінь

Сквира 

пров. Кільцевий

199118,12

 

178,19 

б/щебінь

Безпечна

вул. Квітнева

193300,29

 

179,97 

б/щебінь

Миньківці 

вул. Тараса Шевченка

199177,05

 

160,37 

б/щебінь

Шамраївка

вул. Волоти

161886,72

 

219,77 

б/щебінь

Сквира

вул. Успенська

196780,89

 

160 

б/щебінь

Сквира 

вул. Корольова

198010,77

 

161 

б/щебінь

Великі Єрчики 

вул. Миколи Гоголя

197685,01

 

150 

б/щебінь

Терешки 

вул. Польова

196599,53

 

135 

б/щебінь

Квітневе

вул. Миру

198327,62

 

143 

б/щебінь

Красноліси

вул. Космонавтів

196388,31

 

154,5 

б/щебінь

 

Значний обсяг комунальних доріг було відремонтовано (підсипано) завдяки благодійній допомозі підприємств громади. 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Шамраївський цукор» надало безкоштовно відсів вапняного каменю та відходи кам’яного вугілля  для проведення поточного ремонту білощебеневого покриття комунальних доріг. Було відремонтовано орієнтовно 13480 м дорожнього покриття  47 вулиць в 16 населених пунктах громади. 

Надали благодійну допомогу транспортом для перевезення відсіву вапняного каменю та відходів кам’яного вугілля до населених пунктів старостинських округів та його розгортанню на дорогах ПП «Агроспілка Малолисовецька», ТДВ «Шамраївський цукровий завод», СГ ПП ім. Гагаріна, ТОВ АФ «Гарант», ФГ «Провіденс», ПП «Росава-Агро», ПП «Новагрос», ТОВ «Сервіс Агро», ДП «Кліринг-Агро», ТОВ «Дружні сходи», ТОВ «Надія-10», ПП «Агрофірма Розволожжя».

В с. Кривошиїнці за кошти жителя с. Кривошиїнці Харш Вейна та Євангелістської церкви менонітів відремонтовано 420 м дорожнього, за кошти громадян Євстратька О. та  Стрільчука О. – 500 м. В  с. Пустоварівка поточний ремонт дорожнього покриття 5 вулиць протяжністю 990 м за власні кошти здійснило ТОВ «Агрофірма «Колос», в селах Тарасівка, Нова Пустоварівка ремонт дорожнього покриття 3 вулиць протяжністю 1100 м – СП «Інтерагро Сквира», в с. Кам’яна Гребля ремонт дорожнього покриття 3 вулиць протяжністю 1100 м – ФГ «Нива-1».

В с. Селезенівка ямковий ремонт білощебеневого покриття протяжністю     100 м виконало ПП «Агроспілка Малолисовецька». В с. Антонів на поточний ремонт вулиці протяжністю 120 м щебінь та відсів надало ТОВ «Шамраївський гранкар’єр».

Одним із напрямків виконання заходів з утримання вулично-дорожньої мережі є осінньо-зимове її обслуговування. Відповідно до затвердженої схеми посипання та очистки від снігу комунальне підприємство «Сквираблагоустрій» механізованим та ручним методом обслуговує 112 км доріг та 38,9 тис. кв. м тротуарів в місті Сквира.

Для забезпечення обслуговування дорожньої мережі в осінньо-зимовий період комунальним підприємством заготовлено 372 тони відсівно-соляної суміші, зокрема 230 тон на осіннє-зимовий період 2023/2024 року.

Комунальним підприємством «Сквираблагоустрій» за звітний період придбано дорожні знаки на 167,9 тис. грн. і фарбу дорожню на 38,6 тис. грн. та власними силами проведено роботи по їх встановленню і нанесенню дорожньої розмітки на пішохідних переходах.

Протягом 2023 року за кошти міського бюджету проведено капітальний ремонт дорожнього покриття: по вул. Польова від перехрестя з вул. Залізнична до буд. №46 в м. Сквира (2775,3 тис.грн.), вул. Новоселецька, вул.Кобзаря в м.Сквира (3663,4 тис.грн.), вул. Тараса Шевченка в м. Сквира (10545,8 тис.грн.), розпочато капітальний ремонт тротуару по вул. Карла Болсуновського в м. Сквира (6158,8 тис.грн.). 

 За кошти додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам проведено капітальний ремонт вул. Заводська в с. Руда (1545,5 тис.грн.) та вул. Революційна в с. Кривошиїнці (1518,6 тис.грн.).

Завдяки проведеним роботам з капітального та поточного ремонтів доріг комунальної власності збільшилася частка асфальтованих доріг та доріг з твердим покриттям в громаді з 60% до 70%.  

Виготовлена проєктно-кошторисна документація та отримано експертні звіти на капітальний ремонт дорожнього покриття 14 комунальних доріг територіальної громади.

2. Розвиток підприємництва.

Мікро-, малі та середні підприємства становлять більшу частину у структурі економіки Сквирської міської територіальної громади. 

У Сквирській міській територіальній громаді спостерігається підвищення рівня ділової активності бізнесу.

Сьогодні малий бізнес є одним з основних секторів економіки, що створює та підтримує конкурентоспроможність ринкового середовища держави. Малий бізнес забезпечує соціально-економічний розвиток регіону, створює нові робочі місця, забезпечує насичення ринку товарами та послугами повсякденного попиту та сприяє зниженню монополізму.

Всього, станом на 01.01.2024 року, в громаді зареєстровано 1992 суб’єкти підприємницької діяльності, що на 104 суб'єкти більше ніж станом на 01.01.2023 року, з них - 726 юридичних осіб (в тому числі мікро - 665, малі – 39, середні – 22), 1266 - фізичних осіб - підприємців. В громаді налічується 841 прибуткових підприємств, що на 114 підприємства більше ніж станом на 01.01.2023 року.

Сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів малого та середнього підприємства за 2023 рік становить 472,9 млн. грн., що на 3,0 млн. грн. більше відповідного періоду 2022 року.

Малий і середній бізнес значною мірою вирішує проблеми зайнятості населення, в тому числі за рахунок самозайнятості підприємців, створенні нових робочих місць. 

Завдяки втіленню програми «Власна справа» протягом 2023 року та І півріччя 2024 року в громаді буде створено 10 нових робочих місць. ФОП Хвиль Ю.А. уже створив 2 нових робочих місця та прийняв на роботу 2 осіб з числа громадян, які перебували на обліку, як безробітні у Сквирському відділі.

Сквирською районною філією Київського ОЦЗ працевлаштовано 16 внутрішньо переміщених осіб, з них 6 осіб, які перебували на обліку в службі зайнятості та надано компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб 6 роботодавцям на суму 214 400 гривень. 

В рамках державної програми надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу «єРобота», у Сквирській міській територіальній громаді мікрогранти отримали: 

1) ФОП Хвиль Юрій Антонович, вид діяльності - змішане сільське господарство.

2) ФОП Стогній Володимир Вікторович, вид діяльності - змішане сільське господарство.

 3) ФОП Коберник Сергій Володимирович, вид діяльності - виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних, кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання.

4) Добровольський Володимир Олегович (Приватне підприємство «Технозахист – СБ»), вид діяльності - діяльність приватних охоронних служб.

 5) Ткачук Ірина Вікторівна вид діяльності - надання послуг перукарнями та салонами краси.

 6) Морозова Любов Вікторівна вид діяльності - діяльність у сфері фотографії.

На виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проводилася робота щодо здійснення державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності, в тому числі здійснено перегляд діючих регуляторних актів Сквирської міської ради, затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік.

Станом на 01.01.2024 року, у громаді функціонує 11 об’єктів інфраструктури підтримки підприємництва (суб’єкти господарської діяльності, які надають бухгалтерські, юридичні та фінансові послуги), а також інформаційно-консультативні послуги суб’єктам підприємницької діяльності надають адміністратори та державні реєстратори Центру надання адміністративних послуг, Сквирського відділу Білоцерківської філії Київського обласного центру зайнятості.

3. Інвестиційна діяльність.

Сквирською міською радою вживаються заходи щодо поліпшення інвестиційної привабливості громади та збільшення обсягів надходжень вітчизняних та іноземних інвестицій. 

Адміністративний, господарський та культурний центр громади – м. Сквира, розташована на відстані 120 км від обласного центру м. Києва та має вантажну залізничну станцію в м. Сквира. Відстань від м. Сквира до аеропорту Бориспіль - 145 км., межує з Вінницькою та Житомирською областями Територією громади проходить три дороги державного значення, що підвищує її роль в масштабах України.

На сьогодні Сквирщина – аграрний регіон столичної області, що має великі резерви для розвитку. Екологічно небезпечні підприємства та об‘єкти на території громади відсутні. Екологічна ситуація є достатньо доброю. 

З метою формування позитивного іміджу, підвищення інвестиційної привабливості Сквирською міською радою постійно ведеться робота по формуванню бази вільних земельних ділянок та об’єктів незавершеного будівництва, які пропонуються інвесторам. Розроблено інвестиційний паспорт Сквирської міської територіальної громади із зазначенням інвестиційних можливостей громади. До паспорту включено три інвестиційно-привабливі об’єкти комунальної власності для впровадження інвестиційних проектів:

- нежитлова будівля по провулку Каштановий, 10 в м.Сквира (в будівлі знаходилось підприємство легкої промисловості);

- нежитлові будівлі (будівлі непрацюючої школи) в с.Шаліївка;

- нежитлова будівля (будівля непрацюючої школи) в с.Шапіївка.

Відділом капітального будівництва, комунального власності та ЖКГ сформовано та подано на затвердження сесії Переліки першого та другого типу об’єктів комунальної власності територіальної громади, що підлягають передачі в оренду на аукціоні та без проведення аукціону. До Переліків постійно вносяться зміни. Затвердженими переліками станом на 01.01.2024 охоплено 118 об’єктів нерухомого майна.

 В електронну торгову систему, через особистий кабінет організатора оренди, внесена інформація по об’єктах, щодо яких прийняті відповідні рішення. Забезпечено опрацювання всієї необхідної інформації для початку проведення електронних аукціонів. Підготовлено 26 оголошень про передачу майна комунальної власності через аукціон, які розміщено в електронній торговій системі, з них 22 аукціонів відбулися успішно та по яких процедура завершена. 

За процедурою передачі майна в оренду без проведення електронних аукціонів станом на 01.01.2024 забезпечено укладання 9 договорів оренди з підприємствами, установами, організаціями, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів. 

Всього протягом 2023 року забезпечено укладання 31 договору оренди комунального майна, що належить до комунальної власності Сквирської міської ради, на загальну площу 2092,9 кв.м.

Підготовлено, підписано та опубліковано в ЕТС 40 додаткових угод до договорів оренди, що стосувались зміни сторони балансоутримувача, зменшення/збільшення орендованих площ, дострокового розірвання договорів, тощо. 

Станом на 01.01.2024 до реєстру діючих договорів оренди внесено 83 обʼєкти, які укладені через електронну торгову систему, та реєстр 13 діючих договорів довгострокової оренди, які внесено до електронної торгової системи, на загальну площу 7585,8 кв. м. 

За 2023 рік забезпечено надходження коштів до міського бюджету від оренди майна в сумі 983,2 тис. грн., що становить 152,0 % виконання запланованого показника на 2023 рік та на 336,6 тис. грн. більше порівняно з 2022 роком.

Рішенням сесії Сквирської міської ради від 31.01.2023 №13-29-VІІІ затверджено Перелік об’єктів комунальної власності Сквирської міської територіальної громади, що підлягають приватизації у 2023 році шляхом продажу на аукціонах, до якого включено 27 об’єктів нерухомого майна. Перелік було опубліковано на офіційному сайті міської ради, в газеті «Вісник Сквирщини» та соціальній мережі «Фейсбук». Також старостам міської ради надіслано витяги з Переліку об’єктів, що підлягають приватизації, які територіально розміщені в межах старостинських округів. Завдяки проведеній роботі надійшло 12 заяв від потенційних покупців на приватизацію об’єктів нерухомого майна із зазначеного Переліку. 

Постійно проводиться робота з організації проведення електронних аукціонів з продажу об’єктів та прийняття відповідних управлінських рішень відповідно до чинного законодавства Протягом 2023 року було оголошено 7 електронних аукціонів з продажу об’єктів нерухомого майна, власником яких є Сквирська міська рада, з яких 4 відбулися та 3 були відмінені. 

Участь в електронному аукціоні з продажу будівлі по вул. Соборна, 24 в м.Сквира взяли 9 учасників. Будівля була продана за 10 000 001,0 грн. Кошти в повному обсязі надійшли на рахунок міської ради. 06 червня 2023 року було укладено нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу будівлі. 

Другий об’єкт – нежитлова будівля по вул. Слобідська, 94 в м. Сквира була продана за 750 000 грн. Участь в аукціоні взяли 2 учасники. Кошти в повному обсязі надійшли на рахунок міської ради. 02 серпня 2023 року було укладено нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу будівлі.

Нежитлову будівлю по вул. Максима Рильського, 62 в м. Сквира було продано за 366 680 грн. Участь в аукціоні взяв 1 учасник, тому було прийняте рішення про приватизацію шляхом викупу. Кошти в повному обсязі надійшли на рахунок міської ради. 22 серпня 2023 року було укладено нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу будівлі. 

Нежитлову будівлю по вул. Центральна, 49 в с. Малі Єрчики було продано за 63 300 грн. Участь в аукціоні взяв 1 учасник, тому було прийняте рішення про приватизацію шляхом викупу. Кошти в повному обсязі надійшли на рахунок міської ради, 22 листопада 2023 року було укладено нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу будівлі.

Всього до міського бюджету надійшли кошти в сумі 11 179 981,0 гривень. 

По інших об’єктах, на які надійшли заяви про приватизацію, протягом 2023 року виготовлялись правовстановлюючі документи на земельні ділянки, закріплені за будівлями. 

4. Фінансова самодостатність.

До загального фонду бюджету Сквирської міської територіальної громади за 2023 рік фактично надійшло 379 526,0 тис. гривень, що становить 109,4 % до планових призначень на рік. 

До загального фонду бюджету Сквирської міської територіальної громади за 2023 рік (без урахування трансфертів) фактично надійшло 242 276,3 тис. гривень, що становить 115,6 % виконання уточнених планових показників доходів на рік. 

У структурі надходжень доходів загального фонду найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб – 62,0%, єдиний податок – 21,0%, плата за землю – 8,6% Інші види надходжень займають незначне місце і становлять 8,4 відсотків.

Головним джерелом надходжень до загального фонду є податок на доходи фізичних осіб. Фактичні надходження цього податку за 2023 рік складають 150 195,3 тис. гривень , що становить 114,5% до плану на відповідний період. Порівняно до надходжень 2022 року сума надходжень по податку з доходів фізичних осіб збільшилась на 8 789,4 тис. гривень. 

 Фактичні надходження по платі за землю за 2023 рік складають 20 778,1 тис. гривень, що становить 117,9 % до плану на рік. Порівняно з надходженнями 2022 року сума надходжень по платі за землю збільшилась на 3 503,2 тис. гривень. 

Фактичні надходження єдиного податку за 2023 рік склали 51 142,2 тис. гривень, що становить 119,0% до плану на рік та на 11 705,9 тис. гривень більше фактичних надходжень 2022 року. 

До загального фонду бюджету Сквирської міської територіальної громади за 2023 рік надійшли трансферти в сумі 137 249,7 тис. гривень. 

З державного бюджету надійшли трансферти в сумі 114 313,0 тис. гривень: 

  •  освітня субвенція в сумі 82 597,9 тис. гривень;
  •  базова дотація – 19 541,5 тис. гривень;
  • додаткова дотація на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування – 12 173,6 тис. гривень.

Дотація з обласного бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я складає 1 898,0 тис. гривень.

 Субвенції з місцевих бюджетів складають 21 038,7 тис. гривень.

До спеціального фонду бюджету громади за 2023 рік фактично надійшло 24 659,6 тис. гривень. 

Надходження спеціального фонду складаються з екологічного податку – 256,0 тис. гривень, грошових стягнень за шкоду – 79,9 тис. гривень, власних надходжень бюджетних установ – 5 709,8 тис. гривень та доходів від операцій з капіталом – 17 064,7 тис. гривень.

Також до спеціального фонду надійшла субвенція з обласного бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти в сумі 1 549,1 тис. грн.

5. Ринок праці. 

Протягом 2023 року за послугами до Сквирського відділу Білоцерківської філії КОЦЗ звернулось 716 осіб проти 788 осіб в 2022 році. Мали статус безробітного в 2023 році 551 особа проти 486 осіб в 2022 році. На обліку в 2023 році перебувало 21 особа з числа внутрішньо переміщених осіб (проти 49 ВПО в 2022 р.), 15 військовослужбовців проти 18 в 2022 році. 

Станом на 01.01.2024 року на обліку в Сквирському відділі Білоцерківської філії КОЦЗ перебуває 108 безробітних осіб ( на 01.01.2023 р. перебувало 165 осіб). 

У 2023 році за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 412 осіб (297 осіб працевлаштовано за направленням служби зайнятості, 150 осіб працевлаштувалися самостійно), з них 7 учасників бойових дій, та 17 осіб з категорії ВПО, 29 осіб з інвалідністю). В 2022 році працевлаштовано 413 осіб. 

Протягом 2023 року роботодавцями подано 417 вакансій, за сприянням служби зайнятості укомплектовано 337 вакансій. Рівень укомплектування вакансій становить 80,82 % (у 2022 році подано - 329 вакансій, укомплектовано - 266 вакансій, що становило 80.9%).

Протягом січня-грудня 2023 року професійне навчання під замовлення роботодавця проходило 35 безробітних осіб: ТОВ «Шамраївський цукор» – 18 безробітних осіб; ПНВФ «ЮНІС» – 9 безробітних осіб, в тому числі 1 особа з числа ВПО; 1 особа - ФОП «Дубчак Олена Юріївна» по професії продавець непродовольчих товарів; 1 особа по професії – пожежний-рятувальник; 6 осіб – оператори котельні навчання проводилося в Рівненському ЦПТО (центр професійно-технічної освіти).

Сквирським відділом Білоцерківської філії КОЦЗ видано 15 ваучерів на навчання особам віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років.

Трьом роботодавцям надано компенсацію у розмірі 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 10.02.2023 № 124. 

Згідно Постанови КМУ від 22.08.2023 року №893 роботодавцям надано компенсації фактичних витрат за облаштування 5 робочих місць працевлаштованим особам з інвалідністю на суму 368500 гривень.

З метою зменшення рівня безробіття та внеску в економіку нашої країни до «Армії відновлення» залучено 693 особи з числа безробітних, в тому числі 69 осіб з числа внутрішньо переміщених. КП «Сквирський благоустрій» (635 осіб, в тому числі ВПО – 61 особа), КП «Сквир-водоканал» (36 осіб), КП «Сквирське комунальне господарство» (22 особи, в тому числі ВПО – 8 осіб). Службою зайнятості профінансовано на виплату заробітної плати учасникам таких робіт майже 3 млн. гривень.

У 2023 році на виконання Програми організації та проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру в Сквирській територіальній громаді на 2022-2023 роки, що затверджена рішенням Сквирської міської ради від 23.12.2021 року №25-17-VIII, на громадські роботи було направлено 21 особу з числа безробітних громадян, використано 45 249,96 грн. з бюджету Сквирської міської ради.

6. Соціальний захист населення.

Протягом 2023 року була продовжена робота щодо надання допомоги громадянам, які перемістилися до Сквирської міської територіальної громади із зон ведення активних бойових дій. Станом на 01.01.2024 року в громаді проживає 1025 внутрішньо переміщена особа. 

Для вирішення соціально - побутових проблем ВПО на території громади створений та діє Координаційний центр взаємодії з внутрішньо переміщеними особами. Протягом звітного періоду проведено 2 засідання Координаційного центру, на яких розглядалися питання забезпечення внутрішньо переміщених осіб гуманітарною допомогою, створення та облаштування додаткових місць для компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, а також питання їх працевлаштування та 1 засідання робочої групи при Сквирській міській раді для розгляду та вирішення актуальних проблем ВПО, до складу якої увійшли керівники структурних підрозділів міської ради, пенсійного фонду та центру зайнятості.

Протягом 2023 року ВПО, які проживають на території громади, отримали близько 15 тон гуманітарної допомоги, отриманої від Київського обласного гуманітарного штабу, шведської благодійної організації, в рамках проєкту «ERIKS», Благодійного Фонду «Право на захист». 

Жителі громади, які перебувають у складних життєвих обставинах, малозабезпечені, одинокі непрацездатні особи, особи з інвалідністю, багатодітні сім’ї також протягом звітного періоду мали змогу отримати гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування.

За сприяння Сквирської міської голови, при співпраці з представниками відокремленого підрозділу «Угорської екуменічної служби допомоги в Україні», працівниками відділу праці, соціального захисту та соціального забезпечення міської ради і старостинських округів, в рамках реалізації програми «Multi-Purpose Cash Assistance», зареєструвалися та отримали одноразову грошову допомогу в сумі 6600 грн. 124 внутрішньо переміщені особи. Також шведською благодійною організацією надана одноразова грошова допомога в сумі 3700 грн. 50 особам з числа ВПО та незахищених верств населення громади.

Гуманітарну допомогу від Благодійного Фонду «Право на захист» отримали 209 сімей із числа ВПО, а також юридичну консультацію від співробітників Фонду.

На постійному контролі в громаді питання компактного розміщення ВПО. Членами робочої групи проводились обстеження місць компактного проживання ВПО, а саме гуртожиток навчального закладу ДНЗ «Сквирське ВПУ». Станом на 01.01.2024 року у гуртожитку тимчасово проживає 98 осіб. Для них створені належні житлово-побутові умови та надано доступ до мережі Інтернет. 

Для реалізації заходів, передбачених місцевими програмами, на соціальні виплати з місцевого бюджету у 2023 році було спрямовано – 4 979 252,35 гривень, а саме:

 

Програми

 

Кількість

Сума, грн

Надання одноразової грошової допомоги громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах відповідно до програми соціального забезпечення та соціального захисту населення Сквирської міської територіальної громади «Турбота»

272 чол.

661 000,00

Надання одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, призваним на військову службу під час мобілізації відповідно до програми соціального забезпечення та соціального захисту населення Сквирської міської територіальної громади “Турбота”

384 чол.

1 152 000,00

КП «СКВИРАБЛАГОУСТРІЙ» відшкодовано витрати за надані ритуальні послуги під час поховання військовослужбовців відповідно до програми соціального забезпечення та соціального захисту населення Сквирської міської територіальної громади “Турбота”

22 чол.

127 639,00

КП «СКВИРАБЛАГОУСТРІЙ» відшкодовано витрати на ритуальні послуги для поховання бездомних відповідно до Програми щодо організації поховання померлих одиноких громадян, осіб без певного місця проживання, громадян, від поховання яких відмовилися рідні, знайдених невпізнаних трупів на 2021-2025 роки 

2 чол.

10 700,00

Надано матеріальну допомогу на лікування військовослужбовцям, які отримали поранення в зоні ведення бойових дій відповідно до Комплексної програми соціальної підтримки ветеранів війни, Захисників і Захисниць України, які брали безпосередню участь у збройному конфлікті внаслідок військової агресії російської федерації проти України та членів їх сімей, вшанування пам'яті загиблих (померлих) на 2022 – 2025 роки

82 чол.

 

393 980,00

 

Матеріальна допомога на поховання військовослужбовців, які загинули під час захисту Батьківщини відповідно до Комплексної програми соціальної підтримки ветеранів війни, Захисників і Захисниць України, які брали безпосередню участь у збройному конфлікті внаслідок військової агресії російської федерації проти України та членів їх сімей, вшанування пам'яті загиблих (померлих) на 2022 – 2025 роки

 

27 чол.

 

191 953,00

Відшкодування вартості пільгових ліків відповідно до програми впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань Сквирської міської територіальної громади

232 чол /

466 рецептів

485 928,78

Відшкодування вартості наркотичних препаратів відповідно до програми впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань Сквирської міської територіальної громади

41 чол /

113 рецептів

360 322,88

Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на «непрофесійній основі» (КСП)

61 чол.

(середній показник)

1 435 323,69

Придбали 320 прапорів на суму 99500,00 грн. відповідно до Комплексної програми соціальної підтримки ветеранів війни, Захисників і Захисниць України, які брали безпосередню участь у збройному конфлікті внаслідок військової агресії російської федерації проти України та членів їх сімей, вшанування пам'яті загиблих (померлих) на 2022 – 2025 роки

320 пр.

99 500,00

Відшкодовано вартість пільгового проїзду особам, віднесеним до 1 та 2 категорії громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

3 чол.

1 080,00

Проведено молодіжні заходи до дня захисту дітей (на суму 11325,00 грн). 

Придбано 20 сувенірів з українською атрибутикою до Дня матері та Міжнародного дня сім’ї (на суму 14000,00 грн). 

Закуплено 230 новорічних сувенірів (на суму 34500,00 грн) відповідно до програми підтримки сім’ї та забезпечення прав дітей «Щаслива родина-успішна громада» на 2023-2025 роки.

250 сувенірів

59 825,00

Всього:

 

4 979 252,35

 

На виконання постанови КМУ від 23.09.2020 року №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», уповноваженими особами проведено обстеження сім’ї по 52 справах та визначено ступені індивідуальних потреб осіб, які потребують надання соціальних послуг. За результатами проведених обстежень складено відповідні акти та висновки щодо ступеня індивідуальних потреб особи. На підставі отриманих даних припинено виплати по 22 справах на суму 40594,68 гривень.

У відділенні стаціонарного догляду КУ  СМР «Центр надання соціальних послуг» с. Горобіївка перебувають на повному державному утриманні та одержують соціальну послугу стаціонарного догляду 25 осіб, за 2023 рік послуги надавались 32 особам.

Одиноким непрацездатним громадянам, особам похилого віку надавалася соціальна послуга «догляд вдома». Протягом 2023 року розглянуто 59 заяв (первинне звернення- 55 заяв, повторно перерахунок- 4 заяви) про потребу у наданні соціальної послуги «догляд вдома». В цілому така послуга надавалася 487 особам (допомога у веденні домашнього господарства, прибирання житлових і допоміжних приміщень, закупівля продуктових та промислових товарів, медикаментів, доставка питної води, допомога у приготуванні їжі, допомога на присадибній ділянці, оформлення документів для отримання всіх видів допомог, оплата комунальних послуг та ін.). 

Працівниками відділу із соціальної роботи, робота яких спрямована на профілактику, своєчасне виявлення проблем та надання відповідної якісної допомоги неблагополучним сім’ям, проведення соціальної роботи з вагітними жінками, неповнолітніми матерями, жінками, які мають намір відмовитись від новонародженої дитини, з батьками, у яких народилися діти з вадами розвитку, протягом 2023 року соціальними послугами було охоплено 183 сім’ї, в яких виховується 334 дитини до 18 років та надано 1818 послуг.

В програмному комплексі «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» перевірено 2602 електронних заяв (житлова субсидія та державні соціальні допомоги), які в подальшому були передані до електронного кабінету Сквирського відділу управління соціального захисту населення Білоцерківської райдержадміністрації для прийняття відповідного рішення (призначення /не призначення) та Головного управління Пенсійного фонду в Київській області.

Надійшло 101 звернення від жителів Сквирської територіальної громади на забезпечення технічними засобами реабілітації (крісло-колісне, електроскутер, ортопедичне взуття, ортези, палиці, милиці, ходунки та ін.), 2 звернення на ремонт електроскутера.

За тимчасове розміщення ВПО в домогосподарствах громади протягом 2023 року 62 особам відповідно до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану за умовами Урядової соціальної програми «Прихисток» нараховано компенсацію в сумі 1131836,45 гривень.

Відповідно до порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей, затвердженого постановою КМУ від 28 березня 2018 р. № 214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» отримано субвенцію з державного бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення 9 учасникам бойових дій на території інших держав, особам з інвалідністю ІІ групи, на суму 14 485 038,42 гривень. Отримані кошти перераховані на спеціальні рахунки заявників. П’ять осіб скористалися грошовою компенсацією та придбали житло.

Заробітна плата та стан її виплати. Заходи, що вживаються в громаді, з метою погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Одним із напрямків роботи відділу з питань праці, соціального захисту та соціального забезпечення Сквирської міської ради є здійснення постійного контролю за станом виплати заробітної плати найманим працівникам на підприємствах територіальної громади.

Згідно з моніторингом станом на 01.01.2024 року на економічно-активних підприємствах громади заборгованість із заробітної плати відсутня.

За звітний період проведено 3 засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат; 

На засідання комісії заслухано керівників підприємств, на яких протягом звітного періоду виникла заборгованість по заробітній платі, заборгованість до Пенсійного фонду з виплати та доставки пільгових пенсій. 

Проведено аналіз виробничого травматизму в громаді. За звітний період нещасних випадків на підприємствах громади не зареєстровано.

6.1. Соціальний захист дітей.

Рішенням сесії Сквирської міської ради від 06.12.2022 року №10-27-VIII затверджено Комплексну програму підтримки сім’ї та забезпечення прав дітей «Щаслива родина - успішна громада» на 2023 - 2025 роки.

Станом на 01.01.2024 року на території Сквирської міської територіальної громади функціонують: 

- 1 дитячий будинок сімейного типу на території села Тарасівка – родини Бондарів (10 вихованців у ДБСТ, 1 дитина - під опікою);

- 1 прийомна сім'я: в с. Кривошиїнці ПС Савченко – тимчасово виїхали до США (виховується 4 дитини).

- 1 патронатна сім’я в м. Сквира (протягом 2023 року в сім'ї перебували на влаштуванні 4 дітей, 3, з яких повернуто в рідні сім'ї, 1 – влаштовано під опіку).

Працівниками Служби здійснюється нагляд за переміщенням дітей як по території України, так і за кордоном. Станом на 31.12.2023 за кордоном перебуває 8 дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою (1- Франція, 2 – Ірландія, 2 – Данія, 3 - Німеччина), 17 дітей-вихованців Комунального закладу "Сквирський центр соціальної підтримки дітей та сімей "Надія" Сквирської міської ради Білоцерківського району Київської області (протягом 3 кварталу 2023 року 2 дітей влаштовано на навчання до ДНЗ «Сквирське ВПУ»). На території України переміщено 5 дітей, які є вихованцями КЗ КОР «Обласний спеціалізований будинок дитини м. Біла Церква» . Протягом 2023 року усиновлено 2 дітей, які були вихованцями будинку дитини: 1 дитину - у 3 кварталі 2023 року, 2 дитину – у 4 кварталі 2023 року).

Щоденно проводиться моніторинг переміщення дітей з території Сквирської міської території громади як по території України так і закордон. Переміщення фіксуються в ЄІАС «Діти».

На території громади функціонує КЗ "Сквирський центр соціальної підтримки дітей та сімей "Надія" Сквирської міської ради Білоцерківського району Київської області. Вихованців якого тимчасово евакуйовано до Республіки Польща. В закладі на повному забезпеченні перебуває 17 дітей, з них, 17 дітей перебувають на первинному обліку Служби (мають статус).

Станом на 01.01.2024 року на первинному обліку Служби перебуває 113 дітей, які мають статус, з них 29-дітей-сиріт та 84 – дітей, позбавлених батьківського піклування. Під опікою/піклуванням перебуває 77 дітей. Протягом 2023 року статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування надано 16 дітям, з яких 2 усиновлено, 10 влаштовано під опіку, 2 тимчасово влаштовано в сім’ї родичів, 2 дітей влаштовано до закладів, в яких проживають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Протягом 2023 року з первинного обліку Служби знято 13 статусних дітей, з них у зв’язку з досягненням повноліття – 8 осіб, у зв’язку з усиновленням – 5 осіб. В прийомній сім’ї та дитячих будинках сімейного типу виховується 5 дітей (1 – ДБСТ Усових, 4- ДБСТ Бондар), 24 дитини - перебувають в медичних /навчальних закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 5 – навчаються у професійно-технічних училищах.

Сьогодні залишається проблемою усиновлення дітей старшого віку. Так, на місцевому обліку з усиновлення перебуває 35 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них тільки 3 дитини до 11 років (діти перебувають у державних закладах).

Станом на 01.01.2024 на обліку кандидатів в усиновлювачі у службі у справах дітей та сім’ї перебуває 1 подружня пара, яка виявила бажання усиновити дитину віком до 1 до 6 років. 

Станом на 01.01.2024 року на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах перебуває 54 дитини. Це діти, батьки яких неналежним чином виконують батьківські обов’язки та 19 дітей, які тимчасово переміщені та постраждали від збройних конфліктів. 

Щомісяця відбуваються засідання комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Сквирської міської ради. Протягом 2023 року проведено 24 засідань комісії, під час яких розглянуто 179 питань.

Службою у справах дітей та сім'ї разом з працівниками ювенальної превенції у справах дітей, фахівцями з соціальної роботи проводяться профілактичні рейди «Діти вулиці», «Урок». Проведення профілактичної роботи з дітьми фіксується в особовій справі дитини.

7. Житлово-комунальне господарство.

Протягом 2023 року у Сквирській міській територіальній громаді продовжувалася робота, спрямована на забезпечення надання населенню якісних житлово-комунальних послуг, реконструкцію систем водопостачання та водовідведення для забезпечення населення питною водою, розвиток послуг у сфері поводження з відходами. 

Рішенням сесії Сквирської міської ради від 28.02.2023 № 08-30-VІІІ затверджена Програма ефективності роботи та реформування житлово-комунального господарства Сквирської міської територіальної громади з централізованого водопостачання та водовідведення на 2023 рік, на фінансування якої в бюджеті Сквирської міської територіальної громади на 2023 рік передбачені кошти в сумі 4629,8 тис. грн. 

Протягом 2023 року з місцевого бюджет фактично профінансовано 4608,6 тис. грн., з них використано на: 

- придбання каналізаційних люків 37,8 тис. грн.; 

- проведення гідродинамічного очищення піскоуловлювача очисних споруд 97,0 тис. грн.; 

– придбання змінного обладнання вантузи 454,4 тис. грн.;

– придбання трансформатора та запобіжників 73,5 тис. грн.;

– придбання засувок чавунних 99,0 тис. грн.;

- придбання двох насосів на артезіанські свердловини - 193,8 тис. грн.; 

- придбання муловсмоктувального автомобіля 2023 року виробництва, марка JAC N120, для промивки каналізаційної мережі міста та вивезення рідких побутових відходів - 3480,0 тис. грн.;

– на закупівлю матеріалів для перекриття покрівлі 99,0 тис. грн.;

– придбання комплектуючих для насосів 74,0 тис. гривень. 

КП «Сквир-водоканал» протягом 2023 року подало в мережу 401,0 тис. куб.м. питної води, що на 12,5 тис. куб.м. більше, ніж за 2022 рік, пропустило 135,8 тис. куб. м стічних вод, що на 0,3 тис. куб.м. менше, ніж за 2022 рік.

В поточному році завершене технічне переоснащення ВНС КП «Сквир-водоканал», яке було розпочате у 2021 році (кошти державного та міського бюджетів в сумі 1298,6 тис.грн.).

За кошти міського бюджету проведено реконструкцію системи водопостачання частини вулиці Новоселецька від буд.№30 до буд. №34 в м.Сквира на загальну суму будівництва 160,3 тис.гривень.

Виготовлена проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт із заміною технологічного обладнання КНС-2 по вул. Тараса Шевченка, 140 в м.Сквира, 

Протягом 2023 року комунальним підприємством «Сквир-водоканал» проведено гідродинамічне очищення пісковловлювачів очисних споруд, заміна трансформатора на свердловині, проведена заміна та встановлення люків, часткова заміна непрацюючих засувок по місту, проведено перекриття покрівлі на КНС-2, ВНС-2. Для безперебійної роботи підприємства встановлені генератори: 44 кВт. - на очисних спорудах, 26 кВт. – на КНС-2, 88 кВт, 19 кВт - на другому підйомі. 

Станом на 01.01.2024 заборгованість за надані послуги з водопостачання та водовідведення перед КП «Сквир-водоканал» становить 1435,0 тис. грн., що на 9,2 тис. грн. більше порівняно з заборгованістю станом на 01.01.2023, в тому числі заборгованість населення становить 1018,1 тис. грн., що на 25,6 тис. грн. більше порівняно з заборгованістю станом на 01.01.2023, переплата бюджетних організацій становить 9,5 тис. грн., заборгованість юридичних організацій всіх форм власності 426,5 тис. грн. що на 83,3 тис. грн. менше порівняно з заборгованістю станом на 01.01.2023.

КП «Сквир-водоканал» проводиться робота, спрямована на зменшення заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення, зокрема: щомісяця надсилаються письмові повідомлення боржникам, борг яких становить понад 500 грн., в телефонному режимі повідомляється боржникам про необхідність погашення боргу. На розгляді Сквирського районного суду перебувають незавершені дві справи по боржниках на суму 16 тис. грн. Також проводиться робота з непорядними споживачами, а саме розглянуто актів про виявлення порушень серед населення в кількості 126 шт. на суму 483,5 тис. грн. та серед юридичних осіб 6 шт. на суму 29,0 тис. грн. Завдяки проведеній роботі боржники розрахувались за надані послуги. 

В звітному періоді спеціалістами комунальних підприємств було проведено такі роботи в м. Сквира: ремонт дверей у підвальному приміщенні, розборка та чистка каналізаційних систем будинків, заміна крана і частково труб на водогоні, обстеження дахів будинків, ремонт системи водопостачання в будинках, ремонт електрощитових та заміна автоматів в будинках, ремонт освітлення, ремонт та профілактика каналізаційної системи, ремонт водостічної системи, надання транспорту та вивезення сміття з підвальних приміщень будинку тощо.

Проводилась робота з бюджетними установами, організаціями та підприємствами щодо надання послуг з поводження з ТПВ. Інвентаризовано 24 бюджетні установи, створено електронний реєстр, укладено угоди на надання послуг, запроваджено контейнерну схему збору ТПВ та надано контейнера у користування. Проводяться заходи щодо вибору та впровадження моделі поводження з ТПВ з іншими юридичними особами у м. Сквира.

Заборгованість населення за надані послуги з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій та послуги з поводження з побутовими відходами станом на 01.01.2024 становить 2154,4 тис. грн., що на 591,4 тис. грн. більше порівняно з заборгованістю на 01.01.2023, в т.ч. по квартплаті заборгованість становить 901,7 тис. грн. (плюс 147,0 тис. грн. до заборгованості на початок року), за надання послуг з поводження з побутовими відходами – 1252,7 тис. грн. (плюс 444,4 тис.грн.). Заборгованість бюджетних установ та госпрозрахункових підприємств становить 115,5 тис. грн., що на 91,1 тис. грн. менше порівняно з заборгованістю на 01.01.2023.

З метою поліпшення стану розрахунків за спожиті житлово-комунальні послуги протягом 2023 року проведено таку роботу:

- претензійна робота в телефонному режимі з проханням сплатити заборговані кошти за спожиті житлово-комунальні послуги (проводиться на постійній основі щоденно);

- надсилання письмової претензії на адресу споживача (боржника) з проханням погасити заборгованість у визначений строк (з початку року відправлено 35 претензії боржникам); 

- до суду на розгляд направлено 11 заяв з клопотанням видати судовий наказ про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги; 

- направлено до Державної виконавчої служби України 8 листів з проханням відкрити виконавче провадження на підставі виданого судового наказу. Стягнуто 4 виконавчі провадження на суму 15,2 тис.грн.

Протягом 2023 року укладено 199 нових угод та переукладено 299 з фізичними особами та 8 угод з юридичними особами на надання комунальної послуги поводження з твердими побутовими відходами. В соцмережі публікуються оголошення про можливість надавати додаткові послуги населенню м. Сквира (послуги електрика, слюсаря-сантехніка, вивіз сміття, що не входить до складу ТПВ), а також про послуги ритуальної служби.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Сквирської міської ради від 06.06.2023 № 1/16 в громаді вживались заходи з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціально-культурного призначення до роботи в осінньо-зимовий період 2023/2024 року. Зокрема, проведено таку роботу: підготовлено 36 комунальних котелень, замінено 2 котли, підготовлено 7,38 км теплових мереж, підготовлено 40 житлових будинків, підготовлено 1 водопровідну насосну станцію, 6 каналізаційних насосних станцій, 1 водопровідну очисну споруду, 1 каналізаційну очисну споруду, 24 свердловини, відремонтовано понад 10 тис. кв. м вулиць і доріг комунальної власності, підготовлено 6 од. спеціалізованої прибиральної техніки, заготовлено 268 тон посипкового матеріалу та реагентів.

8. Будівельна діяльність.

З метою забезпечення виконання пріоритетних завдань економічного й соціального розвитку територіальної громади шляхом будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів соціальної інфраструктури реалізується Програма будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури Сквирської міської територіальної громади на 2022-2027 роки, затверджена рішенням Сквирської міської ради від 23.12.2021 №23-17-VІІІ (із змінами). Програмою на 2023 рік заплановано виконання заходів, спрямованих на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт закладів освіти, охорони здоров’я, культури та об'єктів житлово-комунального господарства з виготовленням проєктно-кошторисної документації.

На фінансування Програми в бюджеті Сквирської міської територіальної громади на 2023 рік були передбачені кошти в сумі 60 002,2 тис.грн. Протягом 2023 року профінансовано 39 945,9 тис.гривень.

В 2023 році проведено капітальний ремонт з встановленням системи пожежної сигналізації приміщення Шамраївського НВК (424,6 тис.грн.) та приміщення Сквирської медамбулаторії ЗПСМ (410,0 тис.грн.), капітальний ремонт приміщень площею 200,3 кв.м Сквирського академічного ліцею (1286,1 тис.грн.), капітальний ремонт покрівлі Сквирського академічного ліцею №2 (5678,9 тис.грн.), капітальний ремонт системи вентиляції в підвальному приміщенні Сквирського академічного ліцею №2 (702,6 тис.грн.), капітальний ремонт покрівлі Сквирської ДЮСШ (1 377,5 тис.грн.), роботи з капітального ремонту паркану та воріт в ЗДО №3 (68,9 тис.грн.). 

Виготовлено проєктно-кошторисну документація на нове будівництво споруди цивільного захисту (протирадіаційне укриття) на території Сквирського закладу ЗЗСО №3 з залученням державних коштів, капітальний ремонт приміщення по вул. Київська, 6 в м. Сквира, на капітальний ремонт покрівлі клубу в с. Великі Єрчики та покрівлі будинку культури в с. Самгородок, капітальний ремонт (система пожежної сигналізації та керування евакуацією, система блискавкозахисту) міського будинку культури, на капітальний ремонт фасаду Сквирського академічного ліцею №2, реконструкцію діючого погреба Пустоварівського НВК.

9. Земельні відносини та землекористування

Протягом звітного періоду відділ з питань земельних ресурсів та кадастру Сквирської міської ради забезпечував виконання основних завдань та функцій відповідно до чинного законодавства та Положення про відділ.

Проводилась робота, спрямована на об’єктивний, всебічний і вчасний розгляд звернень громадян та юридичних осіб та створення необхідних умов для реалізації прав громадян та юридичних осіб з питань регулювання земельних відносин. Проводився прийом громадян та юридичних осіб, яким надавались консультації та обґрунтовані відповіді з питань земельного законодавства. За звітний період було видано 92 довідки до різних інстанцій. На підставі звернень громадян розглядали земельні спори.

Протягом 2023 року на підставі прийнятих рішень було заключено:

- 6 договорів про встановлення особистого строкового сервітуту на земельну ділянку;

- 30 договорів оренди землі з юридичними особами;

- 28 договорів оренди землі з фізичними особами.

Надано дозволи на викуп земельних ділянок сільськогосподарського призначення з цільовим призначенням 01.02 Для ведення фермерського господарства 12 громадянам відповідно до п. 6-1 розділу Х Перехідні положення Земельного кодексу України.

Надано один дозвіл на викуп земельної ділянки несільськогосподарського призначення та два дозволи на викуп земельних ділянок сільськогосподарського призначення на яких розміщені будівлі та споруди, що перебувають у власності громадян.

Проведено інвентаризацію земель комунальної власності за рахунок бюджетних коштів:

- земельні ділянки, відведені під місця поховання у м. Сквира, в кількості 6 шт.;

- земельні ділянки, відведені під місця поховання на території громади, в кількості 57 шт.;

- земельні ділянки для ведення городництва: масив «Міжколгоспбуд» площею 5,9 га, масив в с. Домантівка площею 2,7797 га, масив по вул. Академіка Кононського у м. Сквира площею 3,2428 га.;

- земельні ділянки, на яких розміщені будівлі і споруди Сквирської міської територіальної громади, зареєстровано правовстановлюючі документи на них.

Також за рахунок бюджетних коштів виготовлено технічну документацію з нормативної грошової оцінки населених пунктів с. Горобіївка, с. Безпечна, с. Дулицьке; паспорт водного об`єкта «Ставок площею 10,6137 га розташований в межах м. Сквира».

За рахунок інвесторів виготовлено:

  • технічну документацію із землеустрою щодо інвентаризації земель комунальної власності (під проєктними польовими дорогами) на території Сквирської міської територіальної громади Білоцерківського району Київської області (с. Каленна) з цільовим призначенням: 01.01 Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 7,8312 га та укладені договори оренди на них;
  • проведено інвентаризацію 4-х земельних ділянок в комплексі з розташованими на них водними об'єктами: с. Каленна – 2 ділянки площею 15,3698 га та 11,1032 га; за межами с. Малі Єрчики -1 ділянка площею 9,5640 га; між с. Ями та с. Саврань – 1 ділянка площею 24,6969 га та зареєстровано право комунальної власності за Сквирською міською радою;
  • виготовлено 5 паспортів водних об`єктів.

10. Містобудівна діяльність.

Розроблення містобудівної документації - один із головних напрямів діяльності для обґрунтування основних довгострокових та поточних пріоритетів регіонального розвитку, динамічного збалансованого соціально-економічного розвитку територій. 

З цією метою, в 2023 році прийнято «Програму розробки містобудівної документації для використання Сквирською міською територіальною громадою Білоцерківського району Київської області на період 2023-2025 років, в новій редакції», яка була затверджена рішенням Сквирської міської ради від 31.01.2023 року №22-29-VІІІ.

П. 1 "Програми" передбачено виконання топографо-геодезичного знімання та аерофотографування території міста Сквира в масштабі 1:2000 з метою подальшого виконання на цій основі генерального плану міста Сквира, а також виконання топографо-геодезичного знімання та аерофотографування території усієї Сквирської міської територіальної громади в масштабі 1:10 000 з метою подальшого виконання на цій основі Комплексного плану розвитку території усієї громади.

Протягом 2023 року було організовано закупівлю і виконано ТОВ «Архізем» на замовлення Сквирської міської ради «Топографічну основу території міста Сквира (спільно з с. Кононівка) Білоцерківського району Київської області» в масштабі 1:2000, а також виконано  «Топографічну основу території усієї Сквирської міської територіальної громади Білоцерківського району Київської області» в масштабі 1:10 000.

Також прийнято рішення Сквирської міської ради про надання згоди міської ради на розробку містобудівної документації - «Детального плану території для будівництва виробничої забудови індустріального парку на власній земельній ділянці Гуненкова Дениса Валерійовича, кадастровий номер: 3224010100:03:022:0021, площею 31,9999 га, що знаходиться за межами м. Сквира, на території Сквирської міської територіальної громади Білоцерківського району Київської області».

Протягом звітного періоду відділом архітектури, містобудування та інфраструктури було підготовлено та видано замовникам дванадцять нових паспортів прив'язки на розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності на території Сквирської міської територіальної громади та продовжено термін дії паспортів прив'язки на розміщення тимчасових споруд, які видавались раніше на шістнадцять тимчасових споруд.

За заявами фізичних осіб та юридичних осіб про присвоєння, зміну, упорядкування адрес житлових, громадських, господарських будівель було підготовлено вісімнадцять позитивних рішень та вісім рішень про відмову в зміні адрес з внесенням інформації про присвоєні адреси об'єктів до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. 

За заявами фізичних осіб щодо підготовки та видачі будівельних паспортів для індивідуальних забудовників на приватних земельних ділянках було підготовлено та видано:

17 нові будівельні паспорти для індивідуальних забудовників;

4 листи з відмовою у видачі будівельних паспортів;

внесені 12 змін до раніше виданих будівельних паспортів;

підтверджено чинність раніше виданих 3 будівельних паспортів для індивідуальних забудовників;

залишено без розгляду 2 заяви про видачу будівельних паспортів для індивідуальних забудовників;

За заявами фізичних осіб та юридичних осіб про підготовку та видачу містобудівних умов та обмежень на будівництво та реконструкцію об'єктів було підготовлено:

11 листів з відмовою у видачі містобудівних умов та обмежень;

внесені зміни до 5 раніше підготовлених та виданих містобудівних умов та обмежень;

підтверджено чинність 2 раніше виданих містобудівних умов та обмежень;

видано 11 нових містобудівні умови та обмеження;

скасовано 1 раніше видані містобудівні умови та обмеження.

 Всі документи були створені і зареєстровані в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва. 

 За заявами фізичних осіб та юридичних осіб було скасовано 2 дозволи на розміщення рекламних конструкцій зовнішньої реклами на території м. Сквира. Нові дозволи на розміщення рекламних конструкцій зовнішньої реклами протягом 2023 року не надавались.

11. Надання адміністративних послуг.

З метою покращення організації надання адміністративних послуг в громаді, забезпечення єдиного керівництва, відповідальності, звітування та організації надання адміністративних (публічних) послуг, в тому числі в старостинських округах, 23.05.2023 у Сквирській міській раді утворено Управління (Центр) надання адміністративних послуг (далі - ЦНАП) та 25 віддалених місць для роботи спеціалістів відділу адміністративних послуг. Крім цього 23.02.2021 рішенням Сквирської міської ради № 41-5-VIII старостам надані повноваження на здійснення окремих функцій адміністратора ЦНАП.

Прийом суб’єктів звернень у ЦНАП становить шість днів на тиждень та сім годин на день без перерви на обід, в середу до 20:00 в центральній садибі ЦНАП та п’ять днів на тиждень у віддалених робочих місцях.

Для наближення послуг до жителів громади ЦНАП розміщено в центрі міста Сквира за адресою пров. Георгія Якушкіна, 3-А, а віддалені робочі місця ЦНАП знаходяться у приміщеннях усіх сільських рад, що увійшли до складу Сквирської міської територіальної громади. 

Крім цього, з метою запровадження паспортних послуг в адміністративній будівлі Сквирської міської ради за адресою м. Сквира, вул. Карла Болсуновського, 28, облаштовані приміщення відділу надання паспортних послуг ЦНАП, куди придбано необхідне обладнання загальною вартістю 730 996,00 грн. 

Протягом року за рахунок міського бюджету здійснювалося оновлення матеріально-технічної бази ЦНАП шляхом придбання ноутбуків та багатофункціональних пристроїв. В рамках проекту EU4Recovery від Програма розвитку ООН одержано 12 кардридерів для ID паспортів загальною вартістю 11 348,64 грн.

Кількість видів адміністративних послуг, які можна отримати у ЦНАП, по відношенню до 2022 року зросла на 104 послуги. Так, рішенням виконкому Сквирської міської ради від 31.10.2023 № 9/29 затверджений перелік адміністративних послуг, які надаються у ЦНАП, в кількості 376 послуг, серед яких послуги Сквирської міської ради та її виконавчих органів, Головного управління Держгеокадастру у Київській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області,  Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Київській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області, Департамент екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації, Київського обласного центру зайнятості, Міністерства у справах ветеранів України, Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) та Управління соціального захисту населення Білоцерківської районної державної адміністрації. 

Працівники ЦНАП підключені до веб-порталу «Дія», інформаційної системи «Вулик», Реєстру територіальної громади, програмного комплексу «Соціальна громада», Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, Портал електронних послуг Пенсійного Фонду України, системи «Прихисток», Державного земельного кадастру, Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та Реєстру актів цивільного стану. 

На початку цього року запроваджено нові послуги  у сфері будівництва, архітектури, розміщення реклами, благоустрою та оновлено послуги у сфері Державного земельного кадастру.

З 24 жовтня у ЦНАП надаються послуги з реєстрації актів цивільного стану. За перший місяць складено 27 актових записів, з яких 3 – реєстрація шлюбу, 4 – реєстрація народження та 20 реєстрацій смерті.

У 2023 році з метою спрощення отримання державних послуг, допомоги батькам немовляти уникнути тяганини з документами та надати можливість займатися приємними сімейними турботами у ЦНАП впроваджена комплексна послуга “єМалятко”.

У соціальній сфері створені для громадян максимально доступні та якісні умови отримання послуг соціального характеру шляхом запровадження надання у ЦНАП послуг Служби у справах дітей та сім’ї та Відділу праці, соціального захисту та соціального забезпечення Сквирської міської ради, а також впроваджено 20 послуг для ветеранів, що надаються Білоцерківською районною військовою адміністрацією, Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області та Міністерства у справах ветеранів України.

З метою організації системи доступності адміністративних послуг Центром надаються послуги не лише мешканцям міста та громади. Так, низка видів послуг надаються мешканцям і суб’єктам господарювання інших населених пунктів.

Також, для створення зручних і доступних умов оплати послуг в приміщенні ЦНАП встановлено платіжний термінал, в якому можна здійснити оплату адміністративних послуг, а саме: за  реєстрацію місця проживання, реєстрацію нерухомого майна та реєстрацію бізнесу, послуги ДЗК, сплатити комунальні платежі, здійснити поповнення мобільного, інтернет зв’язку, сплатити податки та здійснити інші платежі. А у віддалених робочих місцях створена можливість оплати за допомогою інформаційної системи «Вулик», яку в цьому році інтегровано з платіжною системою EasyPay.

За потреби відвідувачі мають можливість скористатись безкоштовним WI-FI та місцями для самообслуговування.

У ЦНАП та на ВРМ у старостинських округах впроваджено QR-код для шерингу документів в Дії – це новітній спосіб подання цифрових документів, який збільшує ефективність роботи і скорочує час на обробку та перевірку документів.

На офіційному сайті Сквирської міської ради створений окремий розділ «ЦНАП», де наявні зручні пошукові елементи, опубліковано перелік послуг, інформаційні та технологічні картки, нормативна база, контакти ЦНАП, графік прийому громадян, інтерактивна карта, система попереднього запису та система перевірки стану розгляду справи, оцінювання роботи та актуальні новини. На сайті щорічно публікується звіт про роботу ЦНАП. Також активно ведуться Facebook та інформаційна сторінка на GoogleMaps.

З метою проведення опитування та отримання зворотного зв’язку щодо якості послуг у ЦНАП та на його віддалених робочих місцях відвідувачі мають можливість поділитися враженням від відвідування за допомогою унікальних QR-кодів, які розміщені у ЦНАП та на кожному ВРМ.

За результатами 2023 року у ЦНАП та його віддалених робочих місцях надано 30982 адміністративні послуги, з яких 25860 послуг, надавачем яких є Сквирська міська рада та її структурні підрозділи, 11171 послуга у сфері реєстрації місця проживання, 5011 адміністративних послуг соціального характеру, 2478 послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та 7830 послуг у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Протягом 2023 року до Сквирського міського бюджету надійшло                 1 534 428,42 грн. адміністративного збору, з яких адміністративний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань становить 408 597,62 грн., адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – 437 588,00 грн., плата за надання інших адміністративних послуг – 685 562,80 грн.

12. Гуманітарна сфера.

12.1. Освіта. 

У 2023 році основна увага у галузі освіти була зосереджена на підвищенні якості освіти, створенні безпечного освітнього середовища.

В освітній системі Сквирської міської громади з 1 вересня 2023 року функціонує 14 закладів загальної середньої освіти (+3 філії), 4 заклади дошкільної освіти, 2 заклади позашкільної освіти. Загальна кількість учнів 1-11 класів – 3185. У 2023/2024 навчальному році до першого класу пішло 278 учнів. В результаті проведеної оптимізації мережі закладів освіти громади кількість закладів зменшилась на 5 закладів.

Дошкільною освітою охоплено 686 дітей (у 4 закладах дошкільної освіти – 376 дітей, у 19 дошкільних групах на базі 13 навчально-виховних комплексів – 310 дітей).

Для дітей з особливими освітніми потребами організовано індивідуальне навчання (педагогічний патронаж) та інклюзивне навчання на базі закладів загальної середньої освіти, а також на базі Сквирського інклюзивно-ресурсного центру. Інклюзивних класів – 36 (48 учнів), інклюзивних груп – 4 (7 дітей). Індивідуальним навчанням (педагогічним патронажем) охоплено 40 учнів.

На базі Сквирського академічного ліцею №2 працює  Цифровий освітній центр, створений компанією SURGe за підтримки уряду Канади.

За рахунок бюджетних коштів завершено ремонт найпростішого укриття у Кривошиїнському НВК, Буківському НВК, Горобіївському НВК та ЗДО №3. Завершено ремонт інженерних мереж та поточний ремонт інших кімнат в укритті Сквирського ЗДО №6. Відремонтовано електрообладнання, облаштовано внутрішні вбиральні, відновлено водопостачання, замінено двері в укритті Сквирського академічного ліцею «Перспектива» та Рудянській філії Шамраївського НВК.

Завершено капітальний ремонт системи вентиляції в підвальному приміщенні Сквирського академічного ліцею №2 та капітальний ремонт харчоблоку в Сквирському академічному ліцеї, підключено нове технологічне обладнання. 

Виконано капітальний ремонт покрівлі Сквирського академічного ліцею №2 та Сквирської дитячо-юнацької спортивної школи.

Проведено ремонт відмостки у Сквирському академічному ліцеї, Буківському НВК та Сквирському ЗДО №6. Завершено ремонт музичного класу Сквирського ЗЗСО №3.

Для підготовки закладів освіти до осінньо-зимового періоду проведено повірку лічильників та коректорів газу Сквирського ЦДЮТ, Сквирського ЗДО №2 та Антонівського НВК. Розроблено та погоджено робочі проєкти на реконструкцію систем газопостачання котелень Сквирського ЗДО №2, Сквирського ЦДЮТ та Буківського НВК. У Сквирському НВК №5 проведено поточний ремонт котельні із заміною котла. Завершено капітальний ремонт теплотраси Чубинецької початкової школи.

Будівлю, розташовану за адресою Київська, 6, підключено до електромережі та системи водопостачання.

Проведено технічне обслуговування (ремонт та перезарядка) вогнегасників закладів освіти Сквирської міської ради.

За кошти місцевого бюджету закуплено фарбу, розчинник, сантехнічні вироби, будівельні матеріали для проведення поточних ремонтів у закладах освіти.

Для підвезення учнів і педагогічних працівників до закладів освіти використано 9 шкільних автобусів. Усього підвезення потребує 744 учні.

За кошти місцевого бюджету, спонсорів, батьків організовано безоплатне гаряче харчування для учнів пільгових категорій у закладах освіти. Учні закладів освіти є переможцями відкритого конкурсу «Здорові діти – здорова нація».

Система позашкільної освіти громади – це освітня підсистема, що включає заклади позашкільної освіти, а саме Сквирський центр дитячої та юнацької творчості та Сквирську дитячо-юнацьку спортивну школу. 

Сквирський центр дитячої та юнацької творчості є організатором та координатором територіальних етапів творчих конкурсів, змагань, виставок, які проводяться департаментом освіти та науки Київської обласної  державної адміністрації серед учнівської молоді, здійснює додаткову освіту за різними напрямами позашкільної освіти, проводить дитячі свята та організовує цікаве дозвілля для дітей.

Всього у Сквирському ЦДЮТ працює 24 педагогічних працівників, які здійснюють додаткову освітню діяльність у 32 гуртках різних напрямів позашкільної освіти та 16 секціях Малої академії України, 101 група, 1260 дітей, що становить 40% від загальної кількості дітей в громаді. З них 125 дітей із сільської місцевості.

Гуртки, студії, творчі об’єднання працюють на базі 5 закладів загальної середньої освіти.

Протягом року діти громади взяли участь у понад 200 масових заходах як територіального, так і обласного, Всеукраїнського та міжнародного рівнів та досягли вагомих результатів, а саме:

Назва заходу

Гран-прі

І місце

ІІ місце

ІІІ місце

1.

Обласні заходи

 

16

19

10

2.

Всеукраїнські заходи

 

18

8

11

3.

Міжнародні заходи

1

8

7

5

 На базі позашкільного закладу працює наукове товариство «Еврика», завданням якого є підтримка та популяризація науково-дослідницької діяльності у громаді. Вихованці Центру творчості багато років поспіль результативно займаються науково-дослідницькою діяльністю. Так у 2022/2023 навчальному році 70 старшокласників громади працювали у 7 відділеннях, 14 секцій.

13 учнів стали переможця ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів МАН України:

І місце – 3 учні;

ІІ місце – 9 учнів;

ІІІ місце – 1 учень;

3 учні стали переможця ІІІ (заключного) етапу конкурсу.

У 2023/2024 навчальному році у науково-дослідницькому напрямі займається 70 вихованців, які проводять дослідження у 8 відділеннях, 16 секціях МАН України. Також позашкільний заклад співпрацює з закладами вищої освіти, а саме: Білоцерківським національним аграрним університетом, Київським національним університетом ім. Т. Шевченка, Національним університетом біоресурсів і природокористування України, Національний технічний університет України «Київським політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Київським обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних кадрів. Цьогоріч 15 юних науковців Центру творчості представлятимуть Сквирщину на обласному етапі конкурсу-захисту МАН.

Позашкільний заклад є центром підтримки та координації роботи лідерів учнівського самоврядування. У Центрі творчості функціонує клуб старшокласників «Лідер», який об’єднує лідерів учнівського самоврядування закладів освіти, проводить системну роботу серед старшокласників з метою формування активної громадянської позиції юних громадян.

Одним з пріоритетних завдань закладу є здійснення заходів щодо залучення до позашкільної освіти вихованців, які потребують соціальної допомоги та соціальної адаптації. У Центрі творчості здобуває позашкільну освіту 90 вихованців таких категорій. З них: дітей-сиріт – 2, із малозабезпечених сімей – 10, дітей, позбавлених батьківського піклування – 5, дітей з особливими освітніми потребами – 3, з багатодітних сімей – 50, внутрішньо переміщених осіб – 22.

З метою національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді на засадах козацько-лицарських традицій, формування в неї активної громадянської позиції та готовності до захисту України у травні 2023 на базі Сквирського академічного ліцею №2 було проведено І етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)» – «Джура-Сокіл» (діти 11-14 років) та «Джура-Оборонець» (діти 15-17 років), учасниками якого стали 17 роїв закладів загальної середньої освіти Сквирської територіальної громади.

Під час літніх канікул в липні-серпні 2023 року у Сквирському ЦДЮТ працював літній клуб «Ліга творчих» у межах ініціативи Швейцарсько-українського проекту DECIDE SUMMER CLUBS 2023 «Ми вдома – в Україні», орієнтований на інтеграцію дітей-ВПО. У клубі були створені безпечні, цікаві та комфортні умови, педагоги проводили з дітьми різні активності, майстер-класи, виставки, створювали дайджести, організовували навчання для старшокласників, щоб якомога більше дітей могли дізнатися більше про свою країну, її історію, культуру та звичаї, краще розуміли, як влаштоване життя в громаді. Близько 120 дітей молодшого, середнього та старшого шкільного віку цікаво та активно провели свій час.

У Сквирській ДЮСШ навчається 309 вихованців, з них на відділеннях з видів спорту: бокс - 38, велосипедний спорт - 16, гандбол - 150, карате - 22, легка атлетика - 24, теніс настільний - 40 та шахи - 19.

І, ІІ та ІІІ юнацькі розряди мають 151 вихованець. 22 вихованці мають спортивний дорослий розряд (12 вихованців з гандболу, 6 з легкої атлетики та 4 з велосипедного спорту).

Викладацькою діяльністю займаються 13 тренерів-викладачів. З них один тренер має другу кваліфікаційну категорію та 5 тренерів мають вищу кваліфікаційну категорію. 2 тренера на відділенні гандболу є Майстрами спорту України.

У 2023 році вихованці ДЮСШ брали участь у Чемпіонатах України, турнірах та змаганнях Всеукраїнського, міжрегіонального, обласного та місцевого значення. Всього Сквирська ДЮСШ була представлена на 53 спортивних заходах. 

До спеціалізованих закладів для покращення спортивної майстерності було відібрано 13 вихованців.

Для удосконалення спортивної майстерності проводилися внутрішні змагання між вихованцями ДЮСШ. Також вихованцями ДЮСШ здобуто 182 призових місць на Всеукраїнських, обласних та районний змаганнях.

У Сквирській громаді працює Центр професійного розвитку педагогічних працівників. 

10 закладів освіти громади взяли участь у проєкті "ПРО. Спільноти: безпечне та сприятливе освітнє середовище для навчання дітей" від Центр Інноваційної Освіти «Про.Світ» за підтримки ULEAD з Європою / ULEAD withEurope, тренером якого є директорка ЦПРПП. 

З 01.06.2023 року по 16.06.2023 року на базі Сквирського академічного ліцею №2, Шамраївського НВК, Буківського НВК працювали пришкільні табори, де відпочинком були охоплені 214 учнів. Першочергово охоплені  відпочинком  діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних групах, діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Вихованці були забезпечені підвозом до пришкільних таборів, безкоштовним харчуванням, для них було створено належні умови для змістовного дозвілля та відпочинку.

12.2. Охорона здоров`я. 

Галузь охорони здоров’я представлена двома закладами охорони здоров’я – Комунальне некомерційне підприємство Сквирської міської ради «Сквирська центральна міська лікарня» та КНП СМР „Сквирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”. У структурі закладів сімейної медицини працює 7 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 31 фельдшерських пунктів та відділення невідкладної допомоги.

КНП СМР «Сквирський МЦПМСД» за 2023 рік надано первинну медичну допомогу за 49 494 зверненнями від жителів громади, в тому числі дітям 17718, кількість відвідувань лікарями вдома – 978, в тому числі 192 дітям. 

В амбулаторіях ЗПСМ надавалася невідкладна допомога при розладі на прийомі у лікаря та денному стаціонарі за направленням лікарів, так було проліковано 405 хворих, показник 130,4 на 10 тис. тис населення.  

У поточному році до КНП СМР «Сквирський МЦПМСД» звертались 998 внутрішньо переміщених громадян. Лікарями закладу складено 218 декларацій з ВПО, з них 84 дитини.  

Пунктом невідкладної медичної допомоги АЗПСМ м. Сквира на протязі 2023 року проведено 1627 виїздів. Надано допомог амбулаторно при самостійному зверненні 835 особам, в тому числі швидка допомога надана 42 ВПО.

В сільських фельдшерських пунктах та пунктах здоров'я фельдшерами проведено прийом 18348 хворих, середнім медичним персоналом здійснено надання медичної допомоги вдома 3466 пацієнту. Серед пацієнтів більшість люди похилого віку з захворюваннями серцево-судинної системи та опорно-рухової системи, хворі на цукровий діабет та бронхіальну астму.

Всього за 2023 рік зареєстровано 7428 випадків захворювань на ГРВІ.

З метою профілактики правця, дифтерії та сказу здійснено вакцинацію 386-ти особам. В громаді за рік зареєстровано 82 покусів людей тваринами, а також 3 випадки сказу серед тварин. Фахівці закладу ведуть профілактичну роботу.

Всього по Сквирській територіальній громаді зареєстровано 143 випадоки захворювання на COV-19, серед них 5 летальних випадків.

У 2023 році фахівцями закладу з НСЗУ укладено договір на пакет «Супровід і піклування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» та працює «Мобільна медична паліативна допомога дорослим і дітям». За 2023 рік надана професійна допомога 113 важко хворим.

Протягом 2023 року лікарі центру приймали участь в проекті «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який почав здійснюватися організацією РАТН за фінансової підтримки USAID.

За даними демографічних показників у 2023 році народилася 171 дитина, а померли 528 осіб.  

Фінансування КНП СМР «Сквирський МЦПМСД» ведеться з декількох джерел - кошти НСЗУ та міського бюджету.

 У 2023 році Сквирською міською радою було профінансовано коштів в сумі 6 632 762,95 грн., в тому числі:

  • 3 341 935,27 грн. – заробітна плата з нарахуванням Пункту (відділення) невідкладної допомоги та ФАПи;
  • 1 687 391,41 грн. – енергоносії;
  • 922 222,21 грн. – поточний ремонт будівлі АЗПСМ м. Сквира;
  • медикаменти та вироби медичного призначення для невідкладної допомоги – 124 316,51 грн.
  • інше, на загальну суму – 378 297,55 гривень.

Капітальні видатки: 

  • 135 000,00 грн. – придбання апарату УЗД (Універсальний датчик міні-ехограф WIFI);
  • 43 600,00 грн. – придбання апарату «Білірубінометр»MBJ20.

 

КНП СМР «Сквирська ЦМЛ» надає вторинну спеціалізовану стаціонарну та амбулаторну медичну допомогу стаціонаром на 115 ліжок та консультативною поліклінікою, в тому числі терапевтичного профілю – 25 ліжок, неврологічного – 25 ліжок, педіатричного – 20 ліжок, хірургічного з травматологічним та гінекологічними ліжками – 45. 

В поліклінічному відділенні Сквирської ЦМЛ зареєстровано за 2023 рік 58706 звернень за медичною допомогою, за 2022 рік – 50729 звернень. Прийом проводять вузькі спеціалісти: офтальмолог, отоларинголог, онколог, невролог, ендокринолог, хірург, кардіолог, дерматолог, психіатр, травматолог, уролог, акушер-гінеколог, фтизіатр, стоматологи.

У 2023 році забезпечено роботу нового напрямку надання медичної допомоги – малоінвазивні хірургічні лапароскопічні оперативні втручання. Медичну допомогу з застосуванням даного методу хірургічного лікування отримують також жителі сусідніх громад.

Починаючи з 01.04.2020 року лікарня продовжує виконання другого етапу медичної реформи. 

Впроваджено реєстр медичних записів в електронній системі охорони здоров’я через Національну службу охорони здоров’я. Поступово та впевнено збільшується кількість епізодів пролікованих та проконсультованих пацієнтів, які зареєстровані в електронному реєстрі.

За 2023 рік лікарями лікарні було зареєстровано 522 тис. (2022р. - 227 тис.) електронних медичних записів, в тому числі епізодів надання медичної допомоги 51 тис. (2022 р. – 37 тис.) виконано електронних направлень 82 тис. (2022 р. – 46 тис.), електронних процедур 88 тис. (2022р. – 8,3 тис.), діагностичних звітів 155 тис. (2022 р. – 30 тис.).

Постійно проводяться за підтримки власника поточні ремонти відділень, прибудинкової території, палат для перебування пацієнтів. Протягом 2022-2023 років проведено ремонт прибудинкової території педіатричного відділення, поліклінічного відділення, 3 кабінетів поліклінічного відділення, проведено ремонт реанімаційного відділення, проводяться поточні ремонти палат неврологічного, педіатричного та хірургічного відділень. Проведено реконструкцію теплотраси хірургічного корпусу, що дало можливість підтримувати температурний режим у місцях перебування пацієнтів у межах норми.

Проведено роботи по монтажу системи протипожежної сигналізації у поліклінічному корпусі (кошти міського бюджету).

Постійно проводиться робота щодо покращення матеріально-технічної бази закладу. Протягом 2022-2023 роках у вигляді благодійної допомоги отримано 5 апаратів ШВЛ, хірургічний інструментарій, хірургічне коагуляційне обладнання та обладнання для лазерної хірургії, операційний стіл та малий рентгенологічний аппарат по типу C-дуга, 5 генераторів. У 2022 році придбано відеогістероскоп, що дало можливість підписати додатковий договір з НСЗУ.

Основна увага була зосереджена на реорганізації роботи рентгенологічного підрозділу, адже там використовувались застарілі аналогові рентгенапарати. На сьогодні, згідно розподілення МОЗ, заклад отримав 2 рентгенологічні апарати цифрові, було здійснено закупівлю цифрового рентгенологічного апарата стаціонарного (2,9 млн. – власні кошти підприємства, 1 млн. – кошти міської ради), що буде використовуватись у стаціонарному корпусі, і дасть можливість у рази покращити якість діагностики хірургічної, терапевтичної та онкологічної патології. 

Ще одним важливим напрямком роботи, який плануємо розпочати організовувати, є надання реабілітаційної допомоги населенню. На сьогодні це дуже актуальний напрямок, зважаючи на певне старіння населення громади та на велику кількість військовослужбовців, які потребуватимуть даного виду медичної допомоги. Плануємо у найближчий час розпочати підготовку спеціалістів по цьому напрямку. 

З НСЗУ було підписано договір по 13 пакетах медичної допомоги, у 2023 році законтрактовано 13 пакетів на суму 37 970 858,74 грн., в тому числі пакет №60 (медичний огляд осіб, який організовує Територіальний центр комплектування та соціальної допомоги). 

Працює програма телемедицина яка дає можливість лікарю проводити консультування з спеціалістами третинного рівня.

Реалізація заходів щодо поліпшення якості і доступності медичних послуг населенню Сквирської територіальної громади сприяла зниженню показників поширеності усіх хвороб та захворюваності населення (на 15%). Випадки материнської та малюкової смертності в 2023 році не реєструвались.

На даний час заклад забезпечений необхідними медикаментами. Заборгованості по заробітній платі та по енергоносіях у підприємства на даний час немає. Виплата заробітної плати медичним працівникам проводиться з доплатами у повному об’ємі згідно законодавства. Опалювальний сезон без особливостей.   

На сьогодні підприємство оснащене двома кисневими газифікаторами для рідкого кисню об’ємом 3,5 т та 5 т, та 50 кисневими концентраторами різної потужності. 

На балансі КНП СМР «Сквирська ЦМЛ» є дизель генератор на 25 кВт, до роботи у екстрених ситуаціях готовий. Також наявні 5 генераторів малої потужності. Згідно розрахунків представника КОДА планується розробка проектної документація на монтаж 120 кВт генератора для покриття потреб усіх медичних корпусів підприємства, для цього виділено 250,0 тис.грн.

 

Показники роботи лікарні за 2022-2023 роки.

 

Показник 

2022р.

2023р.

Проліковано хворих в стаціонарних відділеннях

3427

5264

Прийнято хворих у поліклінічному відділенні

50729

58706

Виконано ультразвукових досліджень

10092

9885

Виконано електрокардіограм

3546

4308

Виконано рентгенологічних обстежень

10877

11580

Виконано ендоскопічних обстежень

393

576

Виконано лабораторних обстежень

32845

189507

Проведено фізіотерапевтичних лікувань

6164

4360

Проведено ЛФК процедур

2113

2117

Прийнято осіб стоматологами

2937

1489

 

Витрачено коштів з місцевого бюджету:

грн.

№ п/п

Найменування 

2022р.

2023р.

1

КЕКВ 2270 (оплата комунальних послуг та енергоносіїв) 

7121762,94

6949022,60

2

КЕКВ 3110 (капітальні трансферти підприємства)

350426,66

2406949,87

 

У 2023 році придбано медикаменти, обладнання, інвентар та інше:

  • за кошти НСЗУ на суму – 159 364,00 грн.;
  • за кошти благодійної допомоги на суму -1 292 2104,85 грн.;
  • централізоване постачання на суму – 1 913 171,86 грн.
  • за кошти місцевого бюджету на суму – 2 406 949,87 грн., а саме: 
  • коагулятор ECL – 117 700,00 грн.
  • гематологічний аналізатор – 249 999,87 грн.
  • операційний стіл – 294 250,00 грн.
  • світло медичне 500/500 LED – 299 000,00 грн.
  • відеоколоноскоп – 446 000,00 грн.
  • рентгенівський апарат – 1 000 000,00 грн.

12.3. Культура. 

Протягом 2023 року на території Сквирської міської територіальної громади діяло 74 закладів культури, з них: 35 клубний заклад, 37 бібліотеки, Сквирський міський народний краєзнавчий музей, комунальний заклад Сквирської міської ради Сквирська дитяча школа мистецтв. 

З метою оптимізації мережі та реформування сільських будинків культури (клубів) та сільських бібліотек прийнято рішення сесії міської ради та після погоджень з центральними органами влади виведено з базової мережі:

- Сквирської централізованої бібліотечної системи 7 філій, а саме Слободянську бібліотеку-філію та Красноліську, Квітневську, Новопустоварівську, Рибчинецьку, Таборівську, Малоєрчиківську сільські бібліотеки-філії;

- централізованої клубної системи Сквирської міської ради виведено 5 закладів - Слободянський клуб, Кам`яногребельський сільський Будинок культури, Красноліський, Мовчанівський і Квітневський сільські клуби.

На 01.01.2024 року у мережі закладів культури громади діє 62 установи: 30 клубних закладів, 30 бібліотек, Сквирський міський народний краєзнавчий музей, Сквирська дитяча школа мистецтв. 

Робота закладів націлена на створення умов для підвищення культурного рівня, творчого розвитку особистості, естетичного виховання громадян, задоволення культурних потреб, доступності освіти у сфері культури для дітей та юнацтва, організації змістовного дозвілля населення громади, доступу до інформації та культурних цінностей. Закладами культури проводилися інформаційно-просвітницькі та мистецькі заходи, спрямовані на утвердження патріотизму, духовності і моральності, формування національної свідомості населення та патріотичного виховання підростаючого покоління.

В галузі культури діє «Програма розвитку культури у Сквирській міській територіальній громаді на 2021-2025 роки», затверджена рішенням сесії від 22.12.2020 № 18-3-VІІІ, зі змінами, внесеними рішенням сесії від 23.11.2021 № 36-15-VІІІ. 

Протягом звітного періоду у громаді працювали 98 різножанрових гуртків художньої самодіяльності, з яких 9 колективів, що носять почесне звання «Народний аматорський колектив».

З метою культурного обслуговування населення протягом звітного періоду згідно планів роботи працівниками централізованої клубної системи проведенні різні за формою та тематикою 1544 культурно – дозвіллєвих заходів, які відвідали 228 тисяч 472 відвідувача. Це заходи до державних свят, знаменних та пам’ятних дат з історії України, відродження та популяризації народних традицій та звичаїв, зокрема: новорічно-різдвяних свят, Дня пам'яті Героїв Крут, Дня Героїв Небесної Сотні, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня Соборності України, Шевченківських днів, Міжнародного дня рідної мови, Міжнародного жіночого дня, Дня українського добровольця, Дня матері, Дня вишиванки, Дня захисту дітей, Дня пам'яті та примирення, Дня вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, Дня Конституції, Дня родини, Дня Української Державності, Дня Хрещення Київської Русі, Дня молоді, Дня Державного Прапору України, Дня незалежності України, Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, Дня захисників та захисниць України, Дня Збройних Сил України, Дня Гідності і Свободи, Дня пам'яті жертв Голодомору, Дня Андрія Первозданного, Дня Святого Миколая, тощо. Проведено благодійні акції, благодійні концерти по збору коштів на потреби Збройним Силам України та протезування поранених Героїв та благодійний концерт для воїнів ЗСУ у госпіталі.

Протягом поточного року в громаді відбулися традиційні фестивалі та конкурси: ХІІ фольклорний фестиваль «Різдвяна зірка» (січень), огляд-конкурс читців-аматорів імені Тараса Шевченка «І слово твоє буде вічно з нами» (лютий-березень), ІІІ міський дитячий фестиваль виконавців естрадної пісні «Перший крок» (червень), щорічний фестиваль військово-патріотичної творчості громади «Пам'ять серця» (червень-серпень).            

Взято участь у ХХХІ обласному огляді-конкурсі читців ім. Т.Г. Шевченка (ІІ місце в 3 віковій категорії), ІІІ обласному фестивалі жіночого автентичного та стилізованого українського одягу «Жінка – джерело любові», танцювальному фестивалі «Dance Monster Fest» (І місце), Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Пісенний драйв» (ІІІ місце у  номінації «Вокальні ансамблі» ІІ вікова категорія), Осінньому ярмарку народних мистецтв у Національному музеї народної архітектури та побуту України, танцювальному конкурсі-чемпіонаті «Dance Monster» (ІІ місце), VІ дистанційному обласному відкритому фестивалі сучасної хореографії «Дзиґа» (ГРАН-ПРІ, І  місце).

Для відпочинку жителів громади різних вікових категорій у міському парку імені Максима Рильського проводилися заходи в рамках «Парку вихідного дня». 

На проведення заходів за 2023 рік використано 20000,00 грн.

У виконанні просвітницьких та інформаційних функцій провідну роль відіграють 34 бібліотечні установи Сквирської централізованої бібліотечної системи: центральна міська та центральна дитяча бібліотеки і 32 сільські бібліотеки-філії. 

Для розміщення Сквирської центральної міської та центральної дитячої бібліотек виділено та у серпні 2023 року відкрито оновлене приміщення. 

З метою популяризації новинок вітчизняного книгодрукування, інтелектуального розвитку користувачів і поліпшення якості інформаційного обслуговування працівниками центральної міської бібліотеки на сторінці у мережі Фейсбук ведуться рубрики: «Цей день в історії», «Вуличні історії міста Сквири», «Бібліотекар рекомендує» та рубрика-довідка «А чи знаєте ви?...». 

Протягом поточного року при Сквирській центральній міській бібліотеці продовжувало роботу літературне об’єднання «Сузір’я», при центральній дитячій бібліотеці діє клуб за інтересами «Бісером вишиваю, бісером плету», при 4 сільських бібліотеках-філіях – розмовні клуби української мови. 

Книжковий фонд Сквирської централізованої бібліотечної системи станом на 01.01.2024 року складає 162501 примірників видань на суму 1525545,60 грн. За 12 місяців поточного року надійшло і поставлено на сумарний та індивідуальний облік 412 книг на суму 81327 грн. Всі книги надійшли благодійно, в тому числі за допомогою постійно діючих акцій «Подаруй нову, українську книгу бібліотеці» та «Здай радянську книгу – допоможи бібліотеці», дарування книг видавництвами, авторами, читачами та жителями громади. 

Протягом 2023 року проведено щорічний літературний конкурс патріотичної поезії «Сильні духом, вільні серцем працюють поруч», взято участь у конкурсах, марафонах, онлайн-виставках: обласний дитячий купограй «Буде колядка в кожній хатині, настане втіха в усій Україні», Всеукраїнський фотоконкурс онлайн–виставка «Україна – це ми!» до Дня Соборності України, ІІ Всеукраїнський екологічний конкурс дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках» на тему «Вплив війни на природу України: наслідки та шляхи відновлення» (на обласному рівні посіли призові місця, роботи передані до участі у підсумковому турі), марафон «Діти України читають!» в рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання, пізнавально-краєзнавчий онлайн-екскурс «Діти єднають країни. Пізнаємо Україну разом», мистецький конкурс творчих робіт до Дня Матері «Світ починається з мами» (у номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво» І місця), фотоконкурс «Я люблю читати», Всеукраїнський літературний конкурс дитячої творчості «Творчі канікули – 2023», фотоконкурс «Фото кращого краєвиду Сквирської міської ТГ», творчий конкурс «Ми всі родом з дитинства» (ІІ місце у номінаціях «Поезія. Солодкі спогади» та «Поезія – душа»), національний тиждень читання, поетичні конкурси «Чебрицем і медом пахне літо в липні», «Літературні вечорниці» та «Конкурс – дует» (1 місце). Також взято участь у обласному соціологічному дослідженні «Бібліотеки – 2023. Нова візія», Всеукраїнському дослідженні на тему «Національно – патріотичне виховання користувачів – дітей у бібліотеках для дітей України», онлайн опитуванні до Дня молоді в Україні, обласному тренінгу по курсу «Виявлення кризових станів у населення та перша психологічна допомога», обласному соціологічному дослідженні «Бібліотечне волонтерство: допомога країні», обласному онлайн-конкурсі аматорської фотографії «Найкраще місце для читання». 

На проведення заходів за 2023 рік використано 10000,00 грн.

Станом на 01.01.2024 року контингент КЗ Сквирська дитяча школа мистецтв становить 318 учні. Охоплення учнів загальноосвітніх шкіл навчанням у школі мистецтв 9,63 %. Школа мистецтв має три класи в селах: Кривошиїнці (клас образотворчого мистецтва), Горобіївка (клас синтезатора), Тарасівка (клас бандури та хореографії), де навчається 36 сільських учнів та 22 вихованці дитячого будинку сімейного типу родини Бондарів. 

У школі працюють відділи: фортепіанний, народний, струнний, духовий, теоретичний, хореографічний, театральний, відділи образотворчого мистецтва та естрадного вокалу. Діють два «зразкових» дитячих колективи: хореографічний «Веселий сонях» та вокальний ансамбль сучасної пісні «Нотка».

Навчальну та виховну роботу проводять 24 викладачі. 

Згідно Плану основних заходів КЗ Сквирська дитяча школа мистецтв проведено звітний концерт викладачів, випускний вечір та фестиваль мистецтв «Чарівна ліра». Учні школи взяли участь в обласному конкурсі в рамках фестивалю дитячої творчості «Дебют» та є переможцями у Міжнародних, Всеукраїнських, обласних фестивалях, конкурсах. Викладачі та учні школи мистецтв активні учасники місцевих і благодійних заходів. На відділі образотворчого мистецтва проводяться виставки художніх робіт учнів та викладачів.

На проведення заходів за 2023 рік використано 20000,00 грн.

Робота Сквирського міського народного краєзнавчого музею орієнтована на відвідувачів різного покоління та спрямована на забезпечення збереження фондів музею та їх збільшення, організацію і проведення культурно-мистецьких заходів, дозвіллєвої діяльності, впровадження просвітницьких проектів та програм в музейній і туристичній галузях. Завдяки різним виставкам і тематичним заходам музей формує у підростаючого покоління активну громадську позицію та національно-патріотичну свідомість.  

Протягом звітного періоду музеєм проводилися різнопланові патріотичні заходи, майстер-класи, акції, виставки, екскурсії до державних свят, знаменних і пам’ятних дат, історичних подій, тощо. Під час новорічно-різдвяних свят при музеї діяла резиденція Святого Миколая, до свята Великодня відбулися тематичні заходи «Великодній кошик», протягом літнього періоду в рамках Парку вихідного дня діяв Табір вихідного дня для дітей дошкільного і шкільного віку. Проведено благодійні акції та майстер-класи по збору коштів на потреби Збройним Силам України.

Протягом 2023 року, незважаючи на воєнний стан, Сквирський міський народний краєзнавчий музей відвідало 4165 осіб, кількість предметів основного фонду зросла на 61 одиницю і становить 3915 одиниць обліку, проведено 194 екскурсії, організовано 14 виставок. 

Активно проводиться робота по навчальних і дошкільних закладах міста, в тому числі тематичні народознавчі години, майстер класи, бесіди.

Продовжується розробка туристичних маршрутів по громаді, створено туристичні маршрути містом «Веранда й виноград» та екомаршрути селами громади, за 2023 рік проведено 18 туристичних екскурсій.

На проведення заходів за 2023 рік використано 5000,00 грн.

12.4. Фізична культура та спорт. 

Протягом 2023 року відділом культури, молоді і спорту основна увага приділялася вдосконаленню системи організації і проведення фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходів серед широких верств населення, залучення їх до занять фізичної культурою та спортом, профілактика негативних явищ та формування здорового способу життя у молодіжному середовищі.

В галузі фізичної культури та спорту діє «Програма розвитку фізичної культури і спорту на 2021-2025 роки у Сквирській міській територіальній громаді», затверджена рішенням сесії від 22.12.2020 № 19-3-VІІІ, зі змінами, внесеними рішенням від 23.11.2021 № 37-15-VIII. 

Станом на 01.01.2024 року у громаді нараховується така матеріально-технічна база: 1 стадіон, 21 спортивних залів, 36 спортивних майданчиків, 13 футбольних полів, 17 гімнастичних містечок, 4 спортивних майданчики зі штучним покриттям, локація «Активні парки – локації здорової України» та 9 приміщень для фізкультурних занять, 2 з них – з тренажерним обладнанням.

Незважаючи на воєнний стан, протягом 2023 року відділом культури, молоді і спорту проведено 28 спортивно-масових заходів, в яких взяло участь більше 1000 спортсменів:

  • першість Сквирської міської територіальної громади з тенісу настільного серед учнівської молоді – січень;
  • першість Сквирської міської територіальної громади з шахів серед юнаків та дівчат – січень;
  • зимова першість Сквирської міської територіальної громади з гандболу серед учнівської молоді – січень; 
  • відкрита першість міста Сквири з гандболу серед чоловічих аматорських команд сезону 2023 року – березень;
  • відкрита першість міста Сквири з гандболу серед жіночих аматорських команд сезону 2023 року – квітень;
  • відкрита першість міста Сквира з боксу серед юнаків та дівчат – квітень;
  • першість Сквирської територіальної громади з легкої атлетики до вшанування Чорнобильської катастрофи – квітень;
  • першість Сквирської міської територіальної громади з легкоатлетичного бігу на шосе серед юнаків та дівчат з нагоди Всесвітнього дня вишиванки – травень;
  • першість Сквирської територіальної громади з шахів з нагоди Всесвітнього дня вишиванки – травень;
  • змагання з велосипедного спорту серед дітей дошкільного віку з нагоди Всесвітнього дня вишиванки – травень;
  • першість Сквирської міської територіальної громади з велосипедного спорту на шосе серед чоловіків, жінок, юнаків, дівчат, мол. юнаків, мол. дівчат – травень;
  • турнір з баскетболу серед чоловіків з нагоди Дня Конституції України.
  • відкрита першість Сквирської міської територіальної громади з баскетболу серед чоловіків з нагоди Дня Державного Прапора України – серпень;
  • турнір з шахів серед чоловіків з нагоди Дня Незалежності України – серпень;
  • першість Сквирської міської територіальної громади з пауерліфтингу серед чоловіків з нагоди Дня Незалежності України – серпень.
  • спортивне свято та першість Сквирської міської територіальної громади з легкої атлетики серед юнаків та дівчат з нагоди Дня фізичної культури і спорту – вересень;
  • відкрита першість міста з Сквира з велосипедного кросу серед юнаків, дівчат, молодших юнаків, молодших дівчат  – листопад;
  • турнір з міні-футбол – листопад;
  • турнір з шахів – листопад;
  • турнір з тенісу настільного – листопад;
  • турнір з гандболу серед жіночих аматорських команд – листопад;
  • турнір з гандболу серед чоловічих аматорських команд – листопад;
  • турнір з гандболу пам’яті Заслуженого тренера України  Воропая П.М. серед юнаків 2011-2012 років народження – листопад;
  • відкрита першість Сквирської міської територіальної громади з гандболу серед юнаків 2013-2014 років народження грудень;
  • першість Сквирської міської територіальної громади з баскетболу серед чоловіків грудень;
  • першість Сквирської міської територіальної громади з тенісу настільного серед чоловіків – грудень;
  • першість Сквирської міської територіальної громади з гандболу серед дівчат 2009 років народження та молодші грудень.

 В листопаді 2023 року збірні команди Сквирської міської територіальної громади взяли участь в чемпіонаті Київської області з гандболу серед юнаків 2011-2012 р.н. та молодші сезону 2023-2024 років (1-й етап, с.Софіївська Борщагівка)  та чемпіонаті Київської області з гандболу серед дівчат 2010-2011 р.н. та молодші сезону 2023-2024 років (2-й етап, м.Буча).

Проведено спортивно-масові заходи з нагоди Всесвітнього дня вишиванки, Дня Конституції України, Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України та Дня фізичної культури і спорту. 

Cпортивні заходи у громаді проводилися згідно єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів у Сквирській міській територіальній громаді на 2023 рік. На проведення спортивних заходів за 2023 рік використано 96259,00 грн. 

12.5. Молодіжна політика та національно-патріотичне виховання.

З метою створення умов для повноцінної самореалізації молоді, їх інтеграції до світової та європейської молодіжної спільноти, на громадських засадах при Сквирській міській раді діє молодіжна рада Сквирської міської територіальної громади. 

Рішенням сесії Сквирської міської ради від 29.04.2021 № 11-7-VIII затверджено Програму «Молодь Сквирської міської територіальної громади» на 2021-2025 роки

Протягом 2023 року молодіжною радою проведено зустрічі з молоддю у навчальних закладах міста, взято участь у обласних заходах для молодіжних рад, всеукраїнському заході «Національно-патріотичне виховання молоді», Всеукраїнському молодіжному форумі «Державотворець» та в молодіжному форумі від ЗеМолодіжка Київщина, підготовлено і проведено у місті Сквира молодіжний захід з презентацією платформи U-Report, стратегічну сесію по розвитку молоді у громаді за участю Київського обласного молодіжного центру, заходи з нагоди Дня молоді, тренінг «Створення текстів для соціальних мереж» і тренінг з кібербезпеки. Члени молодіжної ради пройшли триденний тренінг «Молодіжний працівник», про що отримали відповідні сертифікати. 

Молодіжною радою проведено соціальні дослідження щодо потреб молоді та стану здоров’я мешканців громади, організовано і проведено екотолоки.

Молодіжна рада прийняла участь у благодійних акціях щодо збору допомоги Збройним Силам України, збору українських сучасних книжок для бібліотек, що постраждали від рашистської навали.   

В грудні 2023 року команда молодіжної ради під назвою «Зеленокудра Сквира» взяла участь у 4-х денному буткемпі в Києві від UPSHIFT Україна та отримала Грант на виділення коштів на реалізацію проекту по впровадженню неформальної освіти в Сквирі рієнтовна сума 80 000,00 грн.).

Для проведення заходів по Програмі «Молодь Сквирської міської територіальної громади» на 2021-2025 роки було використано в 2023 році 4200,00 грн.

З метою формування у підростаючого покоління активної громадянської позиції та національно-патріотичної свідомості, закладами культури за 12 місяців 2023 року проведено:

- до Дня українського добровольця – годину мужності за участю військовослужбовця ЗСУ Сергія Шельменка, години вшанування і патріотичні години;

- до Дня звільнення Київської області від російських окупантів у місті Сквира та старостинських округах громади відбувся патріотично-мистецький захід «Незламний дух нескореної нації», також проведено години пам’яті та мужності, зустрічі з воїнами-земляками;

- до Дня пам’яті та примирення у місті Сквира відбувся мистецький захід, у населених пунктах громади проведено мітинги і покладання квітів до пам’ятних знаків. У міському народному краєзнавчому музеї відбулися тематичні екскурсії, клубними і бібліотечними закладами проведено години пам’яті та скорботи, бесіди, майстер-класи, акції, підготовлено книжкові виставки і огляди літератури;  

- до Дня Збройних Сил України у місті Сквира відбулось урочисте зібрання, у населених пунктах громади  проведені урочисті заходи і покладання квітів до пам’ятних знаків та місць поховань загиблих земляків-героїв, також проведено інформаційно-просвітницькі, культурно-мистецькі та інші тематичні заходи, лекції, виставки, спрямовані на популяризацію Збройних Сил України.

- до Дня Героїв Небесної Сотні, Дня Героїв України, Дня українських миротворців, Дня Української Державності, Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України, Дня захисників та захисниць України, Дня Гідності і Свободи презентовано книжкові виставки, проведено тематичні екскурсії з учнями, покладено квіти до пам’ятних знаків і могил загиблих земляків-героїв та проведено години пам’яті, години вшанування, мітинги, патріотичні години, бесіди, виставки дитячих малюнків;

- до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у місті Сквира відкрито тимчасову Алею Слави на честь загиблих воїнів-захисників України від збройної агресії російської федерації проти України, у центральній міській бібліотеці оформлено фотовиставку «Героям шана і молитва», у сільських закладах культури проведено тематичні заходи;

- щорічну літературну акцію «Читання з воїном ЗСУ» за участю воїна Богдана Маневича;

- щорічний місцевий літературний конкурс патріотичної поезії «Сильні духом, вільні серцем працюють поруч»;

- щорічний фестиваль військово-патріотичної творчості громади «Пам’ять серця».          

Проблемними питаннями залишаються проведення капітальних та поточних ремонтів у закладах культури громади, особливо потребує капітального ремонту приміщення Сквирського міського Будинку культури, матеріально-технічне забезпечення закладів, поповнення книжкового фонду новою актуальною літературою, відсутність опалення у сільських закладах культури, переведення у інше приміщення Сквирського міського народного краєзнавчого музею. 

 13. Охорона навколишнього природного середовища.

Рішенням сесії Сквирської міської ради від 22.12.2020 №15-3-VІІІ затверджена Програма забезпечення збору, вивезення та захоронення твердих відходів у Сквирській міській територіальній громаді на 2021-2025 роки. На реалізацію заходів програми на 2023 рік передбачені кошти в сумі 1211,4 тис. грн. Фактично за звітний рік використано 1176,7 тис. гривень.

В рамках виконання програми за звітний період із місць загального користування зібрано та перевезено 7,1 тис. м. куб сміття з місць загального користування та стихійних сміттєзвалищ при плановому обсязі 7,0 тис. кв. м.

Рішенням сесії Сквирської міської ради від 23.12.2021 №44-17-VІІІ затверджена Програма природоохоронних заходів Сквирської міської територіальної громади на 2022-2025 роки, на фінансування якої в бюджеті Сквирської міської територіальної громади на 2023 рік передбачені кошти в сумі 2011,1 тис. грн. Фактично за 2023 рік профінансовано на виконання заходів програми 1416,3 тис. грн. Кошти використано на розроблення схеми санітарного очищення території населених пунктів громади, виготовлення проєктно-кошторисної документації на заходи по відновленню і підтримці сприятливого гідрологічного та санітарного стану р. Сквирка з метою захисту від підтоплення вулиць м. Сквира, оплату послуг з утилізації ламп розжарювання, придбання дизельного пального для ліквідації стихійного сміттєзвалища по периметру міського полігону твердих побутових відходів.

В громаді діє Програма заходів по організації благоустрою Сквирської міської територіальної громади на 2022-2026 роки, затверджена рішенням сесії Сквирської міської ради від 23.12.2021 №08-17-VІІІ. На реалізацію заходів програми на 2023 рік передбачені кошти в сумі 9849,5 тис. грн. Фактично за 2023 рік використано 9170,2 тис. грн. 

Незважаючи на воєнний стан, заходи по організації благоустрою проводяться в повному обсязі. Сквирською міською радою в березні-квітні 2023 року було організовано проведення весняного прибирання території громади та ліквідація стихійних сміттєзвалищ. 

Для забезпечення своєчасного та якісного виконання заходів в комунальному підприємстві працює 60 штатних одиниць, заробітну плату які отримують із місцевого бюджету 

В рамках виконання Програми, за звітний рік в населених пунктах Сквирської територіальної громади забезпечено:

- прибирання місць загального користування на площі 240,2 га (щоденно 230 разів в рік);

- поглиблене прибирання місць загального користування на площі 309,3 га (один раз в місяць);

- скошування трави на зелених зонах та газонах на площі 238,8 га (4-5 разів в сезон);

- обслуговування 150 клумб;

- кронування 350 шт. лип по вул. Карла Болсуновського та санітарну обрізку 105 дерев по провулку Каштановий, вул. Соборній, вул. Успенській, вул. Київській, вул. Пустоварівській, вул. Партизанській тощо;

- висадження 4500 од. розсадницької продукції (квітів однорічних); 

- обслуговування камер відеоспостереження, дитячих майданчиків, лавочок тощо;

- прибирання вуличного змету після зимового утримання вулично-дорожньої мереж на площі 11,4 га (0,5 м з обох сторін дороги протяжністю 22,8 км);  

- обслуговування кладовищ громади на площі 88 га (периметр та місця вільні від захоронень); 

 - відлов, стерилізацію, профілактичне щеплення та повернення на попереднє місце  перебування 130 безпритульних тварин;

- обслуговування 360 км мереж вуличного освітлення (5046 світлоточок), використання 129,6 тис. кВт год. електроенергії;

- виготовлення металоконструкцій та встановлення Алеї Слави;

- виготовлення та встановлення огорожі на міському стадіоні «Колос» по вул. Героїв Небесної Сотні.

Для безперебійної роботи комунального підприємства «Сквирабагоустрій», в рамках виконання заходів з організації благоустрою населених пунктів територіальної громади придбано:

 -запасних частин, паливно мастильних матеріалів та господарських, електротоварів і інструментів на загальну суму 1500,3 тис. гривень.;

- електроенергії для вуличного освітлення на 812,5 тис. гривень.;

- ветеринарних послуг по стерилізації безпритульних тварин на 248,3 тис. гривень.

Для забезпечення ефективної роботи щодо виконання заходів з благоустрою населених пунктів Сквирської міської територіальної громади  за кошти міського бюджету придбано спеціалізовану техніку для КП «Сквираблагоустрій» на загальну суму 14 816 180,00 грн., а саме:

- трактор КАТА з переднім відвалом та дорожньою щіткою вартістю 870 000,00 гривень;

- бульдозер з відвалом вартістю 4 768 980,00 гривень;

- екскаватор-навантажувач колісний ковшовий з навісним обладнанням вартістю 4 359 000,00 гривень;

- сміттєвоз з заднім завантаженням вартістю 4 650 000,00 гривень;

- подрібнювач гілок  вартістю 169 200,00 гривень.   

За рахунок додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам придбано пасажирський автобус АТАМАН з низьким рівнем підлоги вартістю 3 148 000,00 гривень.

Відповідно до покладених завдань, інспектором  з благоустрою комунального підприємства «Сквираблагоустрій» проведено роботу щодо дотримання Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Правил благоустрою на території Сквирської МТГ юридичними та фізичними особами:

- направлено 385 попереджень стосовно приведення у належний стан території, яка перебуває у власності, або орендована з урахуванням передбаченими  законом меж;

- за результатами перевірок звернень від громадян складено 55 актів обстеження;

- на виконання рішення Сквирської міської ради щодо благоустрою територій  до проведення благоустрою вручено 580 пам’яток про благоустрій жителям та суб’єктам господарської діяльності всіх форм власності;

- в складі комісії здійснено обстеження 1500 зелених насаджень, які включені в акти видалення або санітарну обрізку;

- на підставі рішень виконавчого комітету Сквирської міської ради  виписано та вручено всі ордери про видалення або санітарну обрізку аварійних, проблемних дерев.

За результатами попереджень та відсутності адекватних кроків по усуненню виявлених недоліків направлено 1 протокол на розгляд адміністративної комісії Сквирської міської ради та по 10 протоколах інспектор виступав заявником порушення правил благоустрою, які оформляли працівники поліції. 

Постійно здійснюється профілактично-роз’яснювальна робота з жителями Сквирської МТГ щодо запобігання порушень законодавства в сфері благоустрою населених пунктів, про необхідність укладення договорів на вивезення твердих побутових відходів (сміття) зі своїх дворів, а також необхідність впорядкувати прилеглі до житлових будинків та земельних ділянок. 

Рішенням сесії Сквирської міської ради від 31.01.2023 № 23.12-29-VIII затверджено проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки у постійне користування під розміщення існуючого полігону твердих побутових відходів (11,02 га), який було виготовлено в 2022 році. Проведено реєстрацію в Державному реєстрі речових прав земельної ділянки, на якій розташовано полігон твердих побутових відходів, власником якої є Сквирська міська рада.

14. Безпека життєдіяльності та цивільний захист населення. 

У 2023 році в громаді вживалися заходи щодо ефективної реалізації державної політики у сфері безпеки і правопорядку, створення належних умов для ефективної реалізації завдань цивільного захисту.

Сквирською міською радою затверджена програма «Фінансової підтримки Збройних Сил України, реалізація заходів та робіт з територіальної оборони на 2023 рік».

Рішенням виконавчого комітету затверджено у новій редакції Положення про постійну комісію Сквирської міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та посадового складу комісії, створено Сквирську міську субланку Білоцерківської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Київської області. Також було прийняте положення «Про створення територіальних спеціалізованих служб цивільного захисту Сквирської міської субланки Білоцерківської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Київської області та рішення «Про утворення Центру оперативного зв’язку на території Сквирської міської територіальної громади».

Відповідно до «Сквирської міської цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на 2022-2025 роки» було профінансовано кошти на формування матеріального резерву громади на випадок виникнення надзвичайної ситуації, зокрема для придбання двох частотних перетворювачів на суму 127,9 тис. грн.

Особливу увагу було приділено фонду захисних споруд цивільного захисту Сквирської міської територіальної громади до якої входить 8 протирадіаційних та 21 найпростіших укриттів, 7 обмежено готові, 1 не готове до використання. Протягом 2023 року з метою повноцінного функціонування фонду захисних споруд цивільного захисту неодноразово було проведено обстеження укриттів громади та оновлено облікові документи, зокрема – 8 протирадіаційних укриттів. Також обстежено більше 10 підвальних приміщень для використання їх як найпростіших укриттів, 2 з яких взято на облік та зареєстровано в книзі обліку споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів. За звітний період з місцевого бюджету виділено  2847 тис.грн для ремонту  та облаштування укриттів. Рішенням сесії Сквирської міської ради прийнято рішення про виділення коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації для нового будівництва протирадіаційного укриття на території ЗЗСО- І-ІІІ ст. ім. Петра Тисьменецького за адресою м. Сквира вул. Шевченка,43. Проведено геодезію, геологію, експертизу та виготовлення проектно-кошторисної документації на суму 378,6 тис. грн. В приміщенні укриття Сквирського академічного ліцею № 2 зроблений капітальний ремонт вентиляції на суму 697,3 тис. грн. На території Пустоварівського НВК заплановано реконструкцію погреба, де вже проведена геодезія, геологія, експертиза, технічний стан та ПКД на суму 210,4 тис. грн.

Відбулося чотирнадцять засідань комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради (два з яких виїзні), на яких було розглянуто 55 питань та прийнято відповідні рішення. Розглянуто та затверджено договори відповідального зберігання для можливості відпуску матеріально-технічних цінностей з матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та надання термінової допомоги постраждалому населенню в Сквирській міській територіальній громаді. Затверджено План укриття населення в фонді захисних споруд цивільного захисту Сквирської міської територіальної громади. Розглянуто питання протипожежного водопостачання на території Сквирської міської територіальної громади та протипожежний захист. 

На території громади функціонує система оповіщення, яка складається з сирени типу ОЗОН, пульту управління, що знаходиться у відділі поліції №1 Білоцерківського РУ НПУ та 4 гучномовці, розташовані м. Сквира, вул. Соборна (ринок), вул. Замкова (поблизу АТ «Укртелеком»), вул. Київська (ТОВ «Сквирський КХП»), вул. Залізнична (ТОВ «Грона»). До оповіщення додатково залучаємо автотранспорт поліції, ДСНС, представників міської ради. Додатково відбувається оповіщення через соціальні мережі міської ради.

За 2023 рік прийнято 384 заяви для виплат допомоги особам, які були призвані на військову службу під час мобілізації. Сума виплат військовослужбовцям складає 1152 тис. грн. та на лікування виплачено 82 чоловікам суму 394 тис. грн.

На благодійний рахунок Сквирської міської ради для потреб територіальної оборони (ДФТГ) та ЗСУ протягом 2023 року надійшло 631,427 тис. грн., з яких на потреби ДФТГ витрачено - 249,47 тис. грн. та на потреби ЗСУ придбано 6 терміналів Starlink та обслуговування мережі терміналів Starlink на 10 місяців на суму – 330,00 тис. гривень. 

Сквирська міська рада велику увагу приділяє безпечній життєдіяльності та ефективній реалізації державної політики у сфері профілактики правопорушень, зокрема:

- відповідно до «Програми Сквирської міської ради з профілактики злочинності на 2021-2023 роки» з місцевого бюджету профінансовано кошти в сумі 689,8 тис. гривень; 

- в рамках цільової програми «Захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на 2022-2025 роки» Сквирською міською радою було профінансовано 438,7 тис. гривень;

- згідно програми «Підтримки заходів з мобілізаційної підготовки та мобілізації на території Сквирської міської територіальної громади на 2023-2024 роки» та програми «Призову на строкову військову службу, зборову підготовку військовозобов’язаних та приписку громадян до призовної дільниці на період 2023-2024 роки» було профінансовано кошти 1 відділу Білоцерківського РТЦК та СП на суму 489,2 тис. гривень;

- згідно програми «Фінансової підтримки Збройних сил України, реалізації заходів та робіт з територіальної оборони на 2023 рік» профінансовано 5339,9 тис. грн.;

- згідно програми «Поліцейський офіцер громади на 2023-2025 роки» виділено 100 тис. гривень.

Відповідно до протоколів комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сквирської міської ради №15 від 29.11.2022 року та №11 від 22.09.2023 року на території м. Сквира функціонує 4 пункти незламності.


 

Начальник відділу економічно-інвестиційної

діяльності та агропромислового розвитку                      Оксана СУСЛОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора