Сквирська міська громада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВОДА ДЛЯ МИРУ

Дата: 18.03.2024 16:28
Кількість переглядів: 40

Тема Всесвітнього дня водних ресурсів 2024 року – «Вода для миру».

 

Вода може створити мир, а її нестача викликати конфлікт. Коли води не вистачає або вона забруднена, якщо у людей нерівний доступ до води або її немає зовсім, між спільнотами та країнами може виникнути напруженість. Наразі 2 мільярди людей у світі живуть без гарантованого доступу до безпечної питної води та понад 4 мільярди — без елементарної санітарії. Глобальна криза водопостачання, що посилюється зміною клімату, веде до загострення проблеми нестачі води та посилення конкуренції за її джерела. Багато водних конфліктів обумовлені сприйняттям води як економічного ресурсу, яким необхідно керувати. За такого підходу, на жаль, виникає конкуренція та суперечки з приводу управління водними ресурсами та їх використання.

 

Понад 3 мільярди людей у всьому світі залежать від водних ресурсів, що перетинають державні кордони. Більше половини світового населення проживає в 153 країнах, що мають на своїй території транскордонні басейни річок і озер. Таких у світі – 286. На частку транскордонних вод припадає 60 відсотків світових запасів прісної води. У результаті значна частина населення планети залежить від загальних для всіх ресурсів у тому, що стосується доступу до питної води, продовольчої безпеки, здоров'я, засобів для існування та якості життя.

 

При цьому тільки у 24 країн є угоди про співпрацю щодо всіх водних ресурсів, що спільно використовуються.

 

Вода може бути інструментом для миру. З посиленням впливу зміни клімату та зростанням чисельності населення виникає гостра необхідність в об'єднанні зусиль як усередині країн, так і між ними щодо захисту та збереження нашого найціннішого ресурсу. Наразі випадків співпраці з приводу води стало набагато більше, ніж конфліктів із приводу води, але ще є над чим працювати.

 

Ми повинні діяти, усвідомлюючи, що вода – це не лише ресурс, який можна використати і за який можна конкурувати. Доступ до води – це невід'ємне право людини.

 

Зіграйте свою роль!

Станьте частиною глобальної кампанії «Вода для миру». Нам потрібно, щоб усі — від окремих людей та сімей до бізнесів та урядів — робили все можливе для співробітництва в галузі водокористування, та прокладали шлях до більш гармонійного суспільства.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора