Сквирська міська громада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності

Дата: 27.03.2024 14:20
Кількість переглядів: 41

Про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності

 

Протягом звітного періоду робота Сквирської міської ради та її виконавчого комітету була спрямована на забезпечення виконання положень Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Приділялась увага вдосконаленню правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання у діяльність суб’єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, забезпеченню прозорості, гласності та відкритості при прийнятті регуляторних актів.

Організаційне забезпечення і координацію діяльності щодо здійснення державної регуляторної політики регуляторними органами здійснює відділ економічно-інвестиційної діяльності та агропромислового розвитку міської ради. Відповідальною комісією з питань впровадження державної регуляторної політики є постійна комісія міської ради з питань підприємництва, промисловості, сільського господарства, землевпорядкування, будівництва та архітектури.

Підготовка проектів регуляторних актів, складання аналізів їх регуляторного впливу разом з М-тестами здійснювались у відповідності до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 №308 (зі змінами).

З метою систематизації регуляторних актів ведеться та своєчасно оновлюється реєстр власних регуляторних актів. Станом на 01.01.2024 року у загальному реєстрі діючих регуляторних актів прийнятих Сквирською міською радою та її виконавчим комітетом значиться 11 регуляторних актів. З переліком і змістом даних регуляторних актів можна ознайомитись на сайті міської ради в розділі “Регуляторна політика”.

План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2023 рік затверджений рішення Сквирської міської ради від 23 листопада 2021 року №05-15-VIII. Приймалися доповнення до плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2023 рік на сесії Сквирської міської ради 06.12.2022            № 07-27-VIII.

План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2024 рік затверджений рішенням Сквирської міської ради від 12 грудня 2023 року №05-42-VIII та оприлюднено на офіційному сайті Сквирської міської ради в розділі «Регуляторна політика». При розробці плану враховувались пропозиції структурних підрозділів Сквирської міської ради, з метою розв'язання проблем господарських відносин, які потребують державного регулювання на рівні місцевих органів самоврядування.

Протягом 2023 року були здійснені повторні відстеження результативності прийнятих регуляторних актів (звіти опубліковані на офіційному сайті Сквирської міської ради):

- про затвердження умов конкурсу з перевезення пасажирів на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Сквирської міської територіальної громади;

- про затвердження розмірів ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців;

- про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку4

- про затвердження Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення рідких побутових відходів в межах Сквирської міської територіальної громади;

- про затвердження Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів в межах Сквирської міської територіальної громади;

- про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирними будинками в межах Сквирської міської територіальної громади;

- про затвердження Порядку передачі в оренду нерухомого майна комунальної власності Сквирської міської територіальної громади.

Вся інформація про прийняті регуляторні акти, їх зміст та аналіз регуляторного впливу розміщені на сайті міської ради https://skvira-rada.gov.ua/services/reguljatorna-politika.html.

Протягом 2023 року Сквирська міська рада та її виконавчий комітет під час здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності дотримувалися основних принципів державної регуляторної політики - доцільності, адекватності, ефективності, збалансованості, передбачуваності, прозорості та врахуванню громадської думки.

Пріоритетами у забезпеченні та реалізації державної регуляторної політики Сквирської міської ради та її виконавчими органами є:

 – неухильне дотримання розробниками регуляторних актів вимог чинного законодавства, що визначає правові та організаційні засади реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності;

 – зменшення регуляторного тиску на суб’єктів малого та середнього підприємництва шляхом розгляду діючих регуляторних актів міської ради та її виконавчого комітету, внесення змін та доповнень до них;

– підвищення рівня кваліфікаційної спроможності фахівців виконавчих органів міської ради щодо застосування законодавства про державну регуляторну політику;

– активне залучення підприємців, громадських організацій, а також фахівців, експертів та науковців до участі у підготовці аналізу регуляторного впливу (оцінки витрат та економічних вигод) та М-тесту;

– недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів;

– обов’язкове звернення щодо отримання висновку розробниками рішень до Державної регуляторної служби України при наявності ознак правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарської діяльності.

 

 

 

Секретар міської ради                                                               Тетяна ВЛАСЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора