Сквирська міська громада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щорічний звіт за 2023 рік

Дата: 27.03.2024 14:20
Кількість переглядів: 247

                                                                  Додаток

до рішення міської ради

№01-44-VІІІ

від 14 лютого 2024 року

 

Шановна громадо, депутати міської ради, запрошені!

 

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено щорічний звіт міського голови про свою роботу та роботу виконавчих органів ради. Міська рада представляє спільні інтереси жителів міста Сквира та 43 сіл об’єднаної територіальної громади. Тому все, що зроблено за звітний період, є результатом колективної праці депутатського корпусу, членів виконкому та працівників виконавчих органів міської ради, співпраці з керівниками підприємств, громадських організацій, установ та організацій громади.

Сьогодні ми проводимо підсумки 2023 року, який Сквирщина, як і вся Україна провела у стані війни. Будь-які зміни, створення чи відновлення об’єктів інфраструктури – тема непроста і без війни. Зараз же вона особливо багатоаспектна. Тому, зважаючи на всі складнощі воєнного часу, громада живе у напруженому ритмі, але стабільно.

Війна продовжує ставити перед нами нові завдання і виклики, але пріоритетом залишаються підтримка військових, безпека, розвиток та соціальна сфера.Цей звіт – короткий огляд того, як працювала Сквирська міська рада та її виконавчі органи впродовж  2023 року.

Ми дбаємо про кожного мешканця громади, а також спрямовуємо ресурси на заходи тероборони, підтримку сил безпеки і оборони. Головними завданнями також були - сучасна медицина, надійна соціальна підтримка, якісна освіта, відновлення інфраструктури, інвестиційні проекти, вирішення проблемних питань з метою задоволення потреб жителів Сквирщини.

У 2023 році міська рада, виконавчий комітет та всі структурні підрозділи працювали стабільно, забезпечуючи розвиток території за пріоритетними напрямками, розв’язуючи поточні питання життя громади.

 

Цивільний захист

У 2023 році в громаді вживалися заходи щодо ефективної реалізації державної політики у сфері безпеки і правопорядку, створення належних умов для ефективної реалізації завдань цивільного захисту. Сквирською міською радою затверджена програма «Фінансової підтримки Збройних Сил України, реалізація заходів та робіт з територіальної оборони на 2023 рік» на виконання заходів програми профінансовано 5339,9 тис. гривень.

Відповідно до «Сквирської міської цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на 2022-2025 роки» було виділено кошти на формування матеріального резерву громади на випадок виникнення надзвичайної ситуації, зокрема для придбання двох частотних перетворювачів на суму 127,9 тис. грн.

Особливу увагу було приділено фонду захисних споруд цивільного захисту Сквирської міської територіальної громади, до якої входить 8 протирадіаційних (7 обмежено готові, 1 не готове до використання)  та 21 найпростіших укриттів. Протягом 2023 року з метою повноцінного функціонування фонду захисних споруд цивільного захисту неодноразово було проведено обстеження укриттів громади та оновлено облікові документи, зокрема, обстежено 8 протирадіаційних укриттів. Також обстежено більше 10 підвальних приміщень для використання їх як найпростіших укриттів, 2 з яких взято на облік та зареєстровано в книзі обліку споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів. За звітний період з місцевого бюджету виділено 2847 тис. грн. для ремонту та облаштування укриттів: в п’яти закладах освіти та в одному медичному закладі.

Виготовлено проектно-кошторисну документацію для будівництва протирадіаційного укриття на території ліцею №3 (ЗЗСО-І-ІІІ ст. ім. Петра Тисьменецького) за адресою м. Сквира вул. Шевченка, 43 на суму 378,6 тис. грн. В приміщенні укриття Сквирського академічного ліцею №2 проведено капітальний ремонт вентиляції на суму 697,3 тис. грн. На території Пустоварівського НВК заплановано реконструкцію погреба, де вже проведена геодезія, геологія, експертиза, технічний стан та виготовлено проектно-кошторисну документацію на суму 210,4 тис. грн.

На території громади функціонує система оповіщення, яка складається з сирени типу ОЗОН, пульту управління, що знаходиться у відділі поліції №1 Білоцерківського РУ НПУ та 4 гучномовці, розташовані м.Сквира, вул. Соборна (ринок), вул. Замкова (поблизу АТ «Укртелеком»), вул. Київська (ТОВ «Сквирський КХП»), вул. Залізнична (ТОВ «Грона»). До оповіщення додатково залучаємо автотранспорт поліції, ДСНС, представників міської ради. Додатково відбувається оповіщення через соціальні мережі міської ради.

На благодійний рахунок Сквирської міської ради для потреб територіальної оборони (ДФТГ) та ЗСУ протягом 2023 року надійшло 631,427 тис. грн., з яких на потреби ДФТГ витрачено - 249,47 тис. грн., на потреби ЗСУ придбано 6 терміналів Starlink та обслуговування мережі терміналів Starlink на 10 місяців на суму – 330,00 тис.гривень.

Сквирська міська рада велику увагу приділяє безпечній життєдіяльності та ефективній реалізації державної політики у сфері профілактики правопорушень, зокрема:

- відповідно до «Програми Сквирської міської ради з профілактики злочинності на 2021-2023 роки» з місцевого бюджету профінансовано кошти в сумі 689,8 тис. грн. на паливо-мастильні матеріали та придбання трьох комплектів камер відеонагляду для Відділу поліції №1 Білоцерківського РУ поліції ГУНП в Київській області;

- в рамках цільової програми «Захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на 2022-2025 роки» Сквирською міською радою було профінансовано 438,7 тис. грн. на протигази, частотні перетворювачі, будівельні матеріали, компресор високого тиску;

- згідно програми «Підтримки заходів з мобілізаційної підготовки та мобілізації на території Сквирської міської територіальної громади на 2023-2024 роки» та програми «Призову на строкову військову службу, зборову підготовку військовозобов’язаних та приписку громадян до призовної дільниці на період 2023-2024 роки» було профінансовано 1 відділ Білоцерківського РТЦК та СП на суму 489,2 тис. грн.;

- згідно програми «Поліцейський офіцер громади на 2023-2025 роки» профінансовано 100 тис. грн.

Відповідно до протоколів комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сквирської міської ради №15 від 29.11.2022 року та №11 від 22.09.2023 року на території м. Сквира функціонує 4 пункти незламності, обладнані всим необхідним.

 

Соціальний захист

У 2023 році, видатки на соціальний захист склали 39 387,2 тис. грн.

За рахунок коштів місцевого бюджету, згідно з діючими місцевими програмами соціального захисту та підтримки окремих категорій населення громади, матеріальну допомогу та компенсацію отримали 1126 осіб на загальну суму 4 979 252,41 грн.

У сфері соціального захисту фінансувались у 2023 році 5 цільових програм, затверджених міською радою:

  • відповідно до програми соціального забезпечення та соціального захисту населення Сквирської міської територіальної громади «Турбота» на 2021-2025 роки  допомогу отримали 656 осіб на суму 1 941 719 гривень;
  • відповідно до Комплексної програми соціальної підтримки ветеранів війни, Захисників і Захисниць України, які брали безпосередню участь у збройному конфлікті внаслідок військової агресії російської федерації проти України та членів їх сімей, вшанування пам’яті загиблих (померлих) на 2022-2025 роки - допомогу отримали 109 осіб на суму  685 433,00 гривень;
  • відповідно до програми впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань Сквирської міської територіальної громади на 2021-2023 роки відшкодовано витрати 273 жителям громади на суму 846 251,72 гривень;
  • відповідно до програми призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2023-2025 роки було виплачено у 2023 році компенсацію 61 жителю громади, які надавали соціальні послуги з догляду, на загальну суму 1 435 323,69 гривень.
  • відповідно до Програми  щодо організації поховання померлих одиноких громадян, осіб без певного місця проживання, громадян, від поховання яких відмовилися рідні, знайдених невпізнаних трупів на 2021-2025 роки, комунальному підприємству «Сквираблагоустрій» відшкодовано витрати за надані ритуальні послуги під час поховання двох осіб на суму 10 700,00 грн. 

В програмному комплексі «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» перевірено 2602 заяви від жителів громади, які звернулися за призначенням субсидії, інших видів соціальної допомоги, компенсацій, пільг та передано для призначення до Сквирського відділу соціального захисту населення Білоцерківської РДА і головного управління Пенсійного фонду України в Київській області.

До Відділу звернулися 103 жителі громади для отримання/заміни, ремонту технічних засобів реабілітації.

В 2023 році, в межах асигнувань, передбачених в обласному бюджеті на реалізацію заходів Київської обласної цільової Програми «Турбота» на 2021-2025 роки, матеріальну допомогу отримали 38 жителів громади на суму         1 076 284,00 грн

На сьогоднішній день в громаді фактично проживає 1025 ВПО. Для вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб та соціально незахищених категорій населення з числа жителів громади, у 2023 році з Київського обласного гуманітарного штабу отримано близько 15 тон гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування. Також було налагоджено співпрацю з благодійними організаціями та отримано гуманітарну допомогу на загальну суму 4 858 378 гривень.

При підтримці Благодійного фонду «Let’s Help» та сприянні Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації, Сквирська міська територіальна громада отримала два дизельні генератори, потужністю 88 кВт і 6,5 кВт (для відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання комунальної установи Сквирської міської ради "Центр надання соціальних послуг").

9 червня та 15 червня 2023 року з м.Сквира в Херсонському напрямку, постраждалим від підриву російською федерацією греблі Каховської ГЕС, було відправлено автомобіль з гуманітарною допомогою (продукти харчування, засоби гігієни, одяг, постільна білизна, корми для тварин, питна бутильована води, тощо), зібраною працівниками міської ради та жителями громади.

01 вересня 2023 року, при підтримці ГО «Всеукраїнська організація Жіночий консорціум України», діткам Героїв Сквирщини, які загинули в боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України, до Дня знань передано рюкзаки зі шкільним приладдям.

Соціальний захист дітей

Станом на 31.12.2023 року на первинному обліку Служби у справах дітей перебувало 113 дітей, які мають статус, з них 36 - дітей-сиріт та 77 – діти, позбавлені батьківського піклування. Під опікою/піклуванням перебуває 77 дітей (станом на 31.12.2022 року – перебувало 68 дітей під опікою), 2 дітей тимчасово влаштовано в сім’ю родичів. В прийомній сім’ї та дитячому будинку сімейного типу виховується 5 дітей. 27 дітей - перебувають в медичних /навчальних закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 2 – навчаються у професійно-технічних училищах.

Протягом 2023 року статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, надано 16 дітям, з яких 2 - усиновлено, 10 - влаштовано під опіку, 2 - тимчасово влаштовано в сім’ї родичів, 2 -  влаштовано до закладів, в яких проживають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування.

З первинного обліку Служби протягом 2023 року знято 13 статусних дітей: 8 - у зв’язку з досягненням повноліття, 5 - у зв’язку з усиновленням (4 з них – це вихованці інтернатних закладів).

Сьогодні залишається проблемою усиновлення дітей старшого віку. Так, на місцевому обліку з усиновлення перебуває 35 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них лише 3 дитини - до 11 років (діти  перебувають у державних закладах, дитячому будинку сімейного типу та прийомній сім’ї).

  Станом на 31.12.2023 року на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, перебувало 54 дитини. В основному це діти, батьки яких неналежним чином виконують батьківські обов’язки, 19 - які тимчасово переміщені та постраждали від збройних конфліктів, а також діти, які перебувають на профілактичному обліку.

На території Сквирської міської територіальної громади функціонують:

- 1 дитячий будинок сімейного типу на території села Тарасівка (мати-вихователька Бондар Зінаїда Дмитрівна), в якому виховується 11 дітей  (10 вихованців ДБСТ, 1 дитина - під опікою);

- 1 прийомна сім'я Савченко в с. Кривошиїнці – тимчасово виїхали до США (виховується 4 дитини).

- 1 патронатна сім’я Кучер в м. Сквира (протягом 2023 року в сім'ї перебували на влаштуванні 4 дітей, 3 з яких - тповернуто в рідні сім'ї, 1 – влаштовано під опіку).

Завдяки підтримці небайдужих громадян та працівників міської ради до Дня святого Миколая в рамках акції “Подаруй дитині свято” подарунки отримали 140 дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. За кошти комплексної програми підтримки сім’ї та забезпечення прав дітей „Щаслива родина – успішна громада“ на 2023 – 2025 роки, закуплено 230 солодких подарунків для дітей з соціально незахищених категорій та відзначено 20 матерів з нагоди Дня матері та Міжнародного Дня сім’ї.

 Працівниками Служби у справах дітей та сім’ї протягом звітного періоду проведено 2 перевірки цільового витрачання аліментів на утримання дітей.

Освіта

У 2023 році основна увага у галузі освіти була зосереджена на підвищенні якості освіти, створенні безпечного освітнього середовища.

Видатки бюджету громади на галузь освіти у 2023 році склали 191 928,0 тис.грн, в тому числі видатки на створення безпечного освітнього середовища склали 4 746,6 тис.грн (ремонт укриттів, пожежна сигналізація, вентиляція).

В освітній системі Сквирської міської громади з 01 вересня 2023 року функціонує 14 закладів загальної середньої освіти (+3 філії), 4 заклади дошкільної освіти, 2 заклади позашкільної освіти. В результаті проведеної оптимізації мережі закладів освіти громади кількість закладів зменшилась на 5 закладів.

Загальна кількість учнів 1-11 класів – 3185 осіб. У 2023/2024 навчальному році до першого класу пішло 278 учнів (на рівні попереднього навчального року 279 учнів). Дошкільною освітою охоплено 686 дітей (у 4 закладах дошкільної освіти – 376 дітей, у 19 дошкільних групах на базі 13 навчально-виховних комплексів – 310 дітей).

Для дітей з особливими освітніми потребами організовано індивідуальне навчання (педагогічний патронаж) та інклюзивне навчання на базі закладів загальної середньої освіти, а також на базі Сквирського інклюзивно-ресурсного центру. Інклюзивних класів – 36 (48 учнів), інклюзивних груп – 4 (7 дітей). Індивідуальним навчанням (педагогічним патронажем) охоплено 40 учнів.

На базі Сквирського академічного ліцею №2 працює  Цифровий освітній центр, створений компанією SURGe за підтримки уряду Канади.

Для підвезення учнів і педагогічних працівників до закладів освіти використано 9 шкільних автобусів. Усього підвезення потребує 744 учні. Отримано 1 шкільний автобус на умовах співфінансування, 1 - передано як допомогу від Швейцарії та проходив процедуру оформлення.

Безоплатним гарячим харчуванням забезпечено 205 дітей пільгових категорій y дошкільних підрозділах, закладах дошкільної освіти та 503 учні пільгових категорій у закладах загальної середньої освіти Сквирської міської ради. У 2023 році із місцевого бюджету на харчування дітей виділено 2955,114 тис.грн., 139,931 тис. грн.- залучено як спонсорська допомога від місцевих підприємств, а саме: ТОВ «Шамраївський цукор», ТДВ «Шамраївський цукровий завод», СГПП ім.Гагаріна.

Учні закладів освіти є переможцями та призерами відкритого конкурсу «Здорові діти – здорова нація», що традиційно проходить за підтримки місцевого виробника ТОВ “Сквирський комбінат хлібопродуктів”. Всі учасники конкурсу були нагороджені грамотами відділу освіти, а найактивніші – отримали цінні призи від ТОВ «Сквирський комбінат хлібопродуктів» (багатофункціональні пристрої, ламінатори, термопоти, пуфіки).

Протягом року діти громади взяли участь у понад 200 масових заходах як територіального, так і обласного, Всеукраїнського та міжнародного рівнів та досягли вагомих результатів, а саме:

 №

Назва заходу

Гран-прі

І місце

ІІ місце

ІІІ місце

1. 

Обласні заходи

 

16

19

10

2. 

Всеукраїнські заходи

 

18

8

11

3. 

Міжнародні заходи

1

8

7

5

На базі позашкільного закладу Центру дитячою та юнацької творчості працює наукове товариство «Еврика», завданням якого є підтримка та популяризація науково-дослідницької діяльності у громаді. Вихованці Центру творчості багато років поспіль результативно займаються науково-дослідницькою діяльністю. Так у 2022/2023 навчальному році старшокласники громади працювали у 7 відділеннях, 14 секцій, 70 учнів.

13 учнів стали переможця ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів МАН України:

І місце – 3 учні;

ІІ місце – 9 учнів;

ІІІ місце – 1 учень;

3 учні стали переможцями ІІІ (заключного) етапу конкурсу.

У 2023/2024 навчальному році у науково-дослідницькому напрямі займається 70 вихованців, які проводять дослідження у 8 відділеннях, 16 секціях МАН України. Також позашкільний заклад співпрацює з закладами вищої освіти, а саме: Білоцерківським національним аграрним університетом, Київським національним університетом ім. Т.Шевченка, Національним університетом біоресурсів і природокористування України, Національний технічний університет України «Київським політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Київським обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних кадрів. Цьогоріч 15 юних науковців Центру творчості представлятимуть Сквирщину на обласному етапі конкурсу-захисту МАН.

У Центрі творчості функціонує клуб старшокласників «Лідер», який об’єднує лідерів учнівського самоврядування закладів освіти, проводить системну роботу серед старшокласників з метою формування активної громадянської позиції юних громадян.

З метою національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді на засадах козацько-лицарських традицій, формування в неї активної громадянської позиції та готовності до захисту України у травні 2023 на базі Сквирського академічного ліцею №2 було проведено І етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)» – «Джура-Сокіл» (діти 11-14 років) та «Джура-Оборонець» (діти 15-17 років), учасниками якого стали 17 роїв закладів загальної середньої освіти Сквирської територіальної громади.

Під час літніх канікул в липні-серпні 2023 року у Сквирському ЦДЮТ працював літній клуб «Ліга творчих» у межах ініціативи Швейцарсько-українського проекту DECIDE SUMMER CLUBS 2023 «Ми вдома – в Україні», орієнтований на інтеграцію дітей-ВПО. У клубі були створені безпечні, цікаві та комфортні умови, педагоги проводили з дітьми різні активності, майстер-класи, виставки, створювали дайджести, організовували навчання для старшокласників, щоб якомога більше дітей могли дізнатися більше про свою країну, її історію, культуру та звичаї, краще розуміли, як влаштоване життя в громаді. Близько 120 дітей молодшого, середнього та старшого шкільного віку цікаво та активно провели свій час.

З 01.06.2023 року по 16.06.2023 року на базі Сквирського академічного ліцею №2, Шамраївського НВК, Буківського НВК працювали пришкільні табори, де відпочинком були охоплені 214 учнів. Першочергово охоплені відпочинком діти пільгових категорій. Вихованці були забезпечені підвозом до пришкільних таборів, безкоштовним харчуванням, для них було створено належні умови для змістовного дозвілля та відпочинку. З місцевого бюджету на організацію харчування в пришкільних таборах було виділено 76059,50 грн.

У Сквирській ДЮСШ навчається 309 вихованців, з них на відділеннях з видів спорту: бокс - 38, велосипедний спорт - 16, гандбол - 150, карате - 22, легка атлетика - 24, теніс настільний - 40 та шахи - 19.

У 2023 році вихованці ДЮСШ брали участь у Чемпіонатах України, турнірах та змаганнях Всеукраїнського, міжрегіонального, обласного та місцевого значення. Всього Сквирська ДЮСШ була представлена на 53 спортивних заходах.

До спеціалізованих закладів для покращення спортивної майстерності було відібрано 13 вихованців, а саме:

  • 5 вихованців з гандболу направлено до Київського обласного спортивного фахового коледжу (м. Бровари)
  • 2 вихованці з боксу - до Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного (м. Київ);
  • 6 вихованців з легкої атлетики - у Київський обласний ліцей-інтернат фізичної культури і спорту (м. Біла Церква).

Вихованцями ДЮСШ здобуто 182 призових місць на Всеукраїнських, обласних та районних змаганнях.

У квітні 2023 року на базі Сквирського академічного ліцею проведено педагогічний інтенсив «Нова українська школа: базова середня освіта»для заступників директорів, вчителів 5-х класів НУШ закладів загальної середньої освіти Сквирської громади,  у рамках якого відбулося 12 освітніх студій.

10 закладів освіти громади взяли участь у проєкті "ПРО. Спільноти: безпечне та сприятливе освітнє середовище для навчання дітей" від Центр Інноваційної Освіти «Про.Світ» за підтримки ULEAD з Європою / ULEADwithEurope, тренером якого є директорка Центр професійного розвитку педагогічних працівників.

Протягом 2023 року у вигляді благодійної допомоги отримано 21 ноутбук, 4 генератори, 1 ігровий майданчик. За рахунок благодійної допомоги Міжнародних фондів поповнено бібліотечні фонди закладів освіти підручниками (677954,00 грн.) та журналами (37043,00 грн.).

На ремонт та облаштування укриттів було використано 51100,00 грн. благодійної допомоги від місцевих підприємців та підприємств.

Колективи закладів освіти (педагогічні, учнівські, батьківські, трудові) є активними учасниками різноманітних благодійних акцій, волонтерських ініціатив.

Охорона здоров”я

Галузь охорони здоров’я представлена двома закладами – Комунальне некомерційне підприємство Сквирської міської ради «Сквирська центральна міська лікарня» та Комунальне некомерційне підприємство Сквирської міської ради „Сквирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”. У структурі закладів сімейної медицини працює 7 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 31 фельдшерських пунктів та відділення невідкладної допомоги.

Видатки місцевого бюджету на медичну галузь у 2023 році профінансовано в обсязі 15 442,5 тис.грн.

КНП СМР «Сквирський МЦПМСД» за 2023 рік надано первинну медичну допомогу за 49 494 зверненнями від жителів громади, в тому числі дітям - 17 718; відвідувань лікарями вдома – 978, в тому числі 192 дітей.

У 2023 році до КНП СМР «Сквирський МЦПМСД» звертались 998 внутрішньо переміщених громадян. Лікарями закладу складено 218 декларацій з ВПО, з них - 84 дитини. 

Пунктом невідкладної медичної допомоги АЗПСМ м. Сквира протягом 2023 року проведено 1627 виїздів. Надано допомог при самостійному зверненні 835 особам, в тому числі ВПО  - 42.

В сільських фельдшерських пунктах та пунктах здоров'я фельдшерами проведено прийом 18 348 хворих, середнім медичним персоналом здійснено надання медичної допомоги вдома 3 466 пацієнтам. Серед пацієнтів більшість складають люди похилого віку з захворюваннями серцево-судинної системи та опорно-рухової системи, хворі на цукровий діабет та бронхіальну астму.

У 2023 році фахівцями закладу з НСЗУ укладено договір на пакет «Супровід і піклування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» та працює «Мобільна медична паліативна допомога дорослим і дітям». За 2023 рік надана професійна допомога 113 важко хворим.

Протягом 2023 року лікарі центру приймали участь в проекті «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який почав здійснюватися організацією РАТН за фінансової підтримки USAID.

За даними демографічних показників у 2023 році народилася 171 дитина, а померли - 528 особи. 

Фінансування КНП СМР «Сквирський МЦПМСД» ведеться з декількох джерел - кошти НСЗУ та міського бюджету.

 У 2023 році Сквирською міською радою було профінансовано коштів в сумі 6 632 762,95 грн., в тому числі:

  • 3 341 935,27 грн. – заробітна плата з нарахуванням Пункту (відділення) невідкладної допомоги та ФАПи;
  • 1 687 391,41 грн. – енергоносії;
  • 922 222,21 грн. – поточний ремонт будівлі АЗПСМ м. Сквира;
  • медикаменти та вироби медичного призначення для невідкладної допомоги – 124 316,51 грн.
  • інше, на загальну суму – 378 297,55 гривень.

Капітальні видатки:

  • 135 000,00 грн. – придбання апарату УЗД (Універсальний датчик міні- ехограф WIFI);
  • 43 600,00 грн. – придбання апарату «Білірубінометр» MBJ20.

 

КНП СМР «Сквирська ЦМЛ» надає вторинну спеціалізовану стаціонарну та амбулаторну медичну допомогу зі стаціонаром на 115 ліжок та консультативною поліклінікою. Діє відділення терапевтичного профілю – 25 ліжок, неврологічного – 25 ліжок, педіатричного – 20 ліжок, хірургічного з травматологічного та гінекологічного профілю – 45.

З НСЗУ було підписано договір по 13 пакетах медичної допомоги, у 2023 році законтрактовано 13 пакетів на суму 37 970 858,74 грн., в тому числі пакет №60 (медичний огляд осіб, який організовує Територіальний центр комплектування та соціальної допомоги).

В поліклінічному відділенні Сквирської ЦМЛ зареєстровано за 2023 рік 58 706 звернень за медичною допомогою, проти 50729 звернень за 2022 рік. Прийом проводять вузькі спеціалісти: офтальмолог, отоларинголог, онколог, невролог, ендокринолог, хірург, кардіолог, дерматолог, психіатр, травматолог, уролог, акушер-гінеколог, фтизіатр, стоматологи.

У 2023 році забезпечено роботу нового напрямку надання медичної допомоги – малоінвазивні хірургічні лапароскопічні оперативні втручання. Медичну допомогу з застосуванням даного методу хірургічного лікування отримують також жителі сусідніх громад.

Починаючи з 01.04.2020 року лікарня продовжує виконання другого етапу медичної реформи.

Впроваджено реєстр медичних записів в електронній системі охорони здоров’я через Національну службу охорони здоров’я. Поступово та впевнено збільшується кількість епізодів пролікованих та проконсультованих пацієнтів, які зареєстровані в електронному реєстрі.

За кошти громади проведено поточні ремонти відділень, прибудинкової території, палат для перебування пацієнтів. Протягом 2022-2023 років проведено ремонт прибудинкової території педіатричного відділення, поліклінічного відділення, 3 кабінетів поліклінічного відділення, проведено ремонт реанімаційного відділення, проводяться поточні ремонти палат неврологічного, педіатричного та хірургічного відділень.

Постійно проводиться робота щодо покращення матеріально-технічної бази закладу. Протягом 2022-2023 роках у вигляді благодійної допомоги отримано 5 апаратів ШВЛ, хірургічний інструментарій, хірургічне коагуляційне обладнання та обладнання для лазерної хірургії, операційний стіл та малий рентгенологічний аппарат по типу C-дуга, 5 генераторів. У 2022 році придбано відеогістероскоп, що дало можливість підписати додатковий договір з НСЗУ.

Важливим напрямком роботи, який планується розпочати організовувати, є надання реабілітаційної допомоги населенню. На сьогодні це дуже актуальний напрямок, зважаючи на певне старіння населення громади та на велику кількість військовослужбовців, які потребуватимуть даного виду медичної допомоги. У найближчий час розпочнеться підготовка спеціалістів по цьому напрямку.

Працює програма Телемедицина, яка дає можливість лікарю проводити консультування з спеціалістами третинного рівня.

Реалізація заходів щодо поліпшення якості і доступності медичних послуг населенню Сквирської територіальної громади сприяє зниженню показників поширеності усіх хвороб та захворюваності населення (на 15%). Випадки материнської та малюкової смертності в 2023 році не реєструвались.

На сьогодні підприємство оснащене двома кисневими газифікаторами для рідкого кисню об’ємом 3,5 т та 5 т, та 50 кисневими концентраторами різної потужності.

На балансі КНП СМР «Сквирська ЦМЛ» є дизель генератор на 25 кВт, до роботи у екстрених ситуаціях готовий. Також наявні 5 генераторів малої потужності. Згідно розрахунків представника КОДА планується розробка проектної документація на монтаж 120 кВт генератора для покриття потреб усіх медичних корпусів підприємства, для цього виділено 250,0 тис.грн. 

У 2023 році придбано медикаменти, обладнання, інвентар та інше:

  • за кошти НСЗУ на суму – 159 364,00 грн.;
  • за кошти благодійної допомоги на суму -1 292 2104,85 грн.;
  • централізоване постачання на суму – 1 913 171,86 грн.
  • за кошти місцевого бюджету на суму – 2 406 949,87 грн., а саме:
  • коагулятор ECL – 117 700,00 грн.
  • гематологічний аналізатор – 249 999,87 грн.
  • операційний стіл – 294 250,00 грн.
  • світло медичне 500/500 LED – 299 000,00 грн.
  • відеоколоноскоп – 446 000,00 грн.
  • рентгенівський апарат – 1 000 000,00 грн.

 

Культура, спорт, молодь

У 2023 році видатки з міського бюджету на галузь культури, молоді і спорту склали 18178,7 тис. гривень.

Протягом 2023 року на території Сквирської міської територіальної громади діяло 74 закладів культури, з них: 35 клубний заклад, 37 бібліотеки, Сквирський міський народний краєзнавчий музей, комунальний заклад Сквирської міської ради Сквирська дитяча школа мистецтв.

З метою оптимізації мережі та реформування сільських будинків культури (клубів) та сільських бібліотек прийнято рішення сесії міської ради та після погоджень з центральними органами влади виведено з базової мережі:

- Сквирської централізованої бібліотечної системи 7 філій, а саме Слободянську бібліотеку-філію та Красноліську, Квітневську, Новопустоварівську, Рибчинецьку, Таборівську, Малоєрчиківську сільські бібліотеки-філії;

- централізованої клубної системи Сквирської міської ради виведено 5 закладів – Слободянський клуб, Кам’яногребельський сільський Будинок культури, Красноліський, Мовчанівський і Квітневський сільські клуби.

З метою забезпечення ефективної роботи в громаді діють такі Програми: «Програма розвитку культури у Сквирській міській територіальній громаді на 2021-2025 роки», «Програма розвитку фізичної культури і спорту на 2021-2025 роки у Сквирській міській територіальній громаді» та «Молодь Сквирської міської територіальної громади на 2021-2025 роки».

Протягом звітного періоду працівниками централізованої клубної системи проведенні різні за формою і тематикою 1544 заходи, в тому числі благодійні акції, концерти по збору коштів на потреби Збройним Силам України та протезування поранених Героїв, благодійний концерт для воїнів ЗСУ у Білоцерківському госпіталі. У громаді працювали 98 різножанрових  гуртків художньої самодіяльності, з яких 9 - колективи із почесним званням «Народний аматорський колектив».

Протягом 2023 року в громаді відбулися традиційні фестивалі та конкурси: ХІІ фольклорний фестиваль «Різдвяна зірка», огляд-конкурс читців-аматорів імені Тараса Шевченка «І слово твоє буде вічно з нами», ІІІ міський дитячий фестиваль виконавців естрадної пісні «Перший крок», щорічний фестиваль військово-патріотичної творчості «Пам’ять серця», взято участь у всеукраїнських та обласних конкурсах і фестивалях, де здобули призові місця.

 Для жителів громади різних вікових категорій у міському парку імені Максима Рильського у літній період проходили заходи в рамках «Парку вихідного дня». Під час різдвяних свят при музеї діяла резиденція Святого Миколая, до свята Великодня відбулися тематичні заходи «Великодній кошик», протягом літнього періоду діяв Табір вихідного дня для дітей дошкільного і шкільного віку.

Для розміщення Сквирської центральної міської та центральної дитячої бібліотек у 2023 році відкрито оновлене приміщення. Проєкт реалізовано та профінансовано міською радою у партнерстві із соціально-відповідальним бізнесом (ТМ «Сквирянка», ТОВ «Енергобюджет», ПП «Росава – Агро», ПП Король І.М.). Книжковий фонд централізованої бібліотечної системи у 2023 році поповнився на 412 книг (надійшли благодійно) і становить 162 501 примірників видань.

При центральній міській бібліотеці працювало літературне об’єднання «Сузір’я», при центральній дитячій бібліотеці – клуб за інтересами «Бісером вишиваю, бісером плету», при 4 сільських бібліотеках-філіях – розмовні клуби української мови. Проведено щорічний літературний конкурс патріотичної поезії «Сильні духом, вільні серцем працюють поруч», літературну акцію «Читання з воїном ЗСУ», взято участь у всеукраїнських і обласних конкурсах, марафонах, онлайн-виставках.

У 2023 році у КЗ СМР Сквирська дитяча школа мистецтв працювало 9 відділів, де навчається 318 учнів, діяло два «зразкових» дитячих колективи. Проведено звітний концерт викладачів, випускний вечір та фестиваль мистецтв «Чарівна ліра». Учні школи взяли участь та стали переможцями у міжнародних, всеукраїнських, обласних фестивалях і конкурсах.

Протягом звітного періоду Сквирський міський народний краєзнавчий музей відвідало 4165 осіб, проведено 194 екскурсії, організовано 14 виставок.  Кількість предметів основного фонду зросла на 61 одиницю і становить 3915 одиниць обліку. Відкрито нову експозицію «Зал шани», присвячену загиблим і померлим Героям-землякам.

Для вшанування пам’яті про загиблих воїнів-захисників України у 2023 році у місті Сквира відкрито Алею Слави на честь загиблих воїнів-захисників України від збройної агресії російської федерації проти України. На жаль, протягом 2022-2023 років Сквирщина попрощалась із 68 воїнами-земляками. Меморіальні дошки та пам'ятні банери встановлено в селах Горобіївка, Оріховець, Пустоварівка, Антонів та Каленна.

У галузі фізичної культури і спорту в громаді нараховується така матеріально-технічна база: 1 стадіон з трибунами на 200 місць, 20 спортивних залів (15 в сільській місцевості), 36 спортивних майданчиків (21 в сільській місцевості), 13 футбольних полів (12 в сільській місцевості), 15 майданчиків з тренажерним обладнанням (10 в сільській місцевості), 9 приміщень для фізкультурних занять (4 в сільській місцевості), 2 з них - з тренажерним обладнанням та 4 спортивних майданчиків зі штучним покриттям. Протягом 2023 року у сфері працювало 42 штатних фахівці, 32 – зі спеціальною освітою, в тому числі 25 вчителів фізичної культури, 2 керівника спортивних гуртків, 1 інструктор фізкультури дошкільного закладу, 9 тренерів-викладачів з видів спорту, 2 координатора програми «Активні парки».

Протягом 2023 року відділом культури, молоді та спорту міської ради проведено 28 спортивно-масових заходів із залученням різних верств населення, в яких взяли участь більше 1000 осіб різних вікових категорій. 

З метою створення умов для повноцінної самореалізації молоді, їх інтеграції до світової та європейської молодіжної спільноти, на громадських засадах при міській раді діє молодіжна рада Сквирської міської територіальної громади. У 2023 році затверджено новий склад молодіжної ради, протягом року проведено соціальні дослідження, зустрічі та заходи для молоді, взято участь у обласних і всеукраїнських заходах для молодіжних рад. 

 

Житлово-комунальне господарство

Протягом 2023 року комунальними підприємствами Сквирської міської ради забезпечено стабільну роботу та надання комунальних послуг. 

Загальна сума коштів, витрачених на галузь ЖКГ, становить 35267,3тис.грн, серед яких 18296,18 тис. грн. направлено на поновлення матеріально-технічної бази.

Для безперебійної роботи з надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення в періоди відключень електроенергії КП «Сквир-водоканал» забезпечено генераторами, які встановлені на очисних спорудах (потужністю 44 кВт, на КНС-2 (26 кВт), на другому підйом (88 кВт та 19 кВт).

Для комунального підприємства «Сквир-водоканал» за кошти міського бюджету в сумі 3 480 000,0 грн придбано муловсмоктувальний автомобіль 2023 року виробництва (марка JAC N120) для промивки каналізаційної мережі міста та вивезення рідких побутових відходів. З міського бюджету Сквирської міської ради для потреб КП «Сквр-водоканал» на фінансову підтримку, енергоносії, покращення матеріально-технічної бази використано 1557,6 тис.грн.

Для забезпечення ефективної роботи щодо виконання заходів з благоустрою населених пунктів Сквирської міської територіальної громади за кошти міського бюджету придбано спеціалізовану техніку для КП «Сквираблагоустрій» на загальну суму 14 816 180,00 грн., а саме:

- трактор КАТА з переднім відвалом та дорожньою щіткою вартістю 870 000,00 грн.;

- бульдозер з відвалом вартістю 4 768 980,00 грн.;

- екскаватор-навантажувач колісний ковшовий з навісним обладнанням вартістю 4 359 000,00 грн.;

- сміттєвоз з заднім завантаженням вартістю 4 650 000,00 грн.;

- подрібнювач гілок вартістю 169 200,00 грн.  

Рішенням сесії Сквирської міської ради від 31.01.2023 № 23.12-29-VIII затверджено проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки у постійне користування під розміщення існуючого полігону твердих побутових відходів (11,02 га), який було виготовлено в 2022 році. Проведено реєстрацію в Державному реєстрі речових прав земельної ділянки, на якій розташовано полігон твердих побутових відходів, власником якої є Сквирська міська рада. Розроблено Проєкт Схеми санітарного очищення території населених пунктів Сквирської міської територіальної громади та потребує погодження відповідно до Закону  України “Про управління відходами”.

 

 

Енергоефективність

Одним з найважливіших завдань Сквирської міської територіальної громади в сфері енергоефективності є утеплення фасадів, заміна віконних та дверних блоків на енергозберігаючі, модернізація опалювальної системи із заміною котельного обладнання та перехід на альтернативні види палива в закладах освіти, культури та охорони здоров’я, реконструкція мереж зовнішнього освітлення населених пунктів.

З метою забезпечення ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів розроблена Програма енергозбереження та енергоефективності Сквирської міської територіальної громади на 2022-2026 роки (затверджена рішенням Сквирської міської ради від 23.12.2023 №07-17-VІІІ), на фінансування якої в бюджеті громади на 2023 рік були передбачені кошти в сумі 550,0 тис. грн. Фактично було профінансовано 546,5 тис.гривень.           

Проведено енергоаудит котельного господарства, що обслуговує КНП СМР «Сквирська ЦМЛ», КНП СМР «Сквирський МЦПМСД» та комунальну установу СМР «Центр надання соціальних послуг». За результатами аудиту вживаються заходи щодо зменшення втрат тепла та розроблення стратегії подальшого опалення вказаних закладів, зокрема, виготовлена проєктно-кошторисної документації на реконструкцію котельні КНП СМР «Сквирська ЦМЛ», на що з міського бюджету виділені кошти в сумі 321,6 тис. гривень.

Протягом 2023 року за кошти міського бюджету в сумі 196,5 тис. грн. проведено капітальний ремонт із заміною 15 віконних блоків на енергозберігаючі в ЗДО №2 м. Сквира. В котельні міського будинку культури замінено котел на більш енергоефективний (174,3 тис. грн.).

Комунальне підприємство «Сквираблагоустрій» обслуговує електромережі зовнішнього освітлення населених пунктів громади протяжністю 380 км з кількістю світлоточок 5046 одиниць. За 2023 рік використано 129,6 тис. кВт год. електроенергії. Для забезпечення робіт з утримання електромереж зовнішнього освітлення придбано електротоварів на загальну суму 248,5 тис. грн. За звітний період  замінено 412 ламп ЛЕД, проведено ремонт частини ліній, замінено матриці, драйвера, проведено профілактичний огляд мережі тощо.

З метою забезпечення енергетичної політики громади, сталого енергетичного розвитку та безпеки громади прийнято рішення про розроблення Муніципального енергетичного плану (МЕП) Сквирської міської територіальної громади. Створено Координаційно-робочу групу з питань сталого енергетичного розвитку Сквирської міської територіальної громади та затверджено її особовий склад та Положення про роботу Координаційно-робочої групи з питань сталого енергетичного розвитку Сквирської міської територіальної громади.

Для впровадження системи енергоменеджменту в Сквирській міській територіальній громаді, підвищення рівня ефективності використання всіх видів енергетичних ресурсів, забезпечення комфортних умов у будівлях бюджетної сфери, зменшення видатків з бюджету міської ради на оплату енергоносіїв та отримання максимального ефекту від впровадження енергоефективних заходів прийнято рішення про запровадження системи енергетичного менеджменту у громаді, затвердили Положення про систему енергетичного менеджменту бюджетної сфери у Сквирській міській територіальній громаді та Порядок збору інформації щодо стану споживання енергоресурсів бюджетними установами комунальної власності на території Сквирської міської територіальної громади.

 

Капітальне будівництво

З метою реалізації Програми будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури Сквирської міської територіальної громади на 2022-2027 роки в бюджеті громади на 2023 рік були передбачені кошти в сумі 60 002 185,0 грн., з них фактично профінансовано (використано) 39 945 869,72 грн.

Ці видатки були заплановані на капітальні ремонти закладів освіти, культури, медицини та ремонт доріг, реконструкцію водопровідних мереж з виготовленням проєктно-кошторисної документації.

За звітний період проведено 16 відкритих торгів з особливостями  та 121 закупівлю без використання електронної системи.

Протягом 2023 року завершено капітальний ремонт об’єкту, що було розпочато у 2021 році, а саме:

Назва об’єкта

Вартість робіт, грн.

Будівництво за робочим проєктом «Технічне переоснащення ВНС КП «СКВИР-ВОДОКАНАЛ» за адресою вул. Залізнична, 57-А в м. Сквира, Київської області (станція знезалізнення)

938 577,96  в 2023 році,

 (загальна вартість     

3 277 301,26)

 

Протягом 2023 року виготовлено проєктно-кошторисну документацію (з проведенням експертизи) на 24 об’єкти та загальну суму 2 867 393,96 гривень.

 

В 2023 році проведено капітальні роботи по 15 об’єктах:

Назва об’єкта,

Вартість робіт згідно проекту, грн.

Вартість факт

Економія коштів

Капітальний ремонт будівлі пологового відділення (літ. «Ж-2») КНП СМР «СКВИРСЬКИЙ МЦПМСД по вул. Київська, 12 м. Сквира, Білоцерківського району, Київської області (система пожежної сигналізації та система керування евакуюванням, вогнезахист дерев’яних конструкцій покрівлі)

444 940,00

409 987,41

+ 34 952,59

Капітальний ремонт приміщень Шамраївського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти I-III ступенів-заклад дошкільної освіти»  Сквирської міської ради Київської області по вул. Шкільна, 3 с. Шамраївка Київської області (система пожежної сигналізації, система керування евакуюванням (в частині оповіщення про пожежу і показників напрямку евакуювання), система передавання тривожних сповіщень)

477 386,00

424 570,00

+52 816,00

Капітальний ремонт приміщень, площею 200,30 м2 в Сквирському академічному ліцеї за адресою:  Київська область, Білоцерківський район, м. Сквира, вул. Незалежності, 63 (зал їдальні)

1 415 000,00

1 286 087,45

+128 912,55

Капітальний ремонт покрівлі Сквирського академічного ліцею № 2 по пров. Каштановий, буд.2 в м. Сквира Білоцерківського району, Київської області

6 015 000,00

5 678 923,57

 

+336 076,43

Капітальний ремонт системи вентиляції  в підвальному приміщенні Сквирського академічного ліцею №2 по пров. Каштановий, 2 в м. Сквира Київської області

730 000,00

702 610,0

+27 390,00

Капітальний ремонт покрівлі Сквирської дитячо-юнацької спортивної школи імені Заслуженого тренера України Воропая П.М. по вул. Карла Болсуновського, 74 в м. Сквира Білоцерківського району, Київської області

1 400 000,00

1 377 480,81

+22 519,19

Капітальний ремонт із заміною вікон (заходи з енергозбереження) в закладі дошкільної освіти № 2 м. Сквира Білоцерківського району, Київської області

200 000,00

196 503,78

+3 496,22

Капітальний ремонт частини дорожнього покриття по вул. Польова від перехрестя з вул. Залізнична до будинку № 46 в м. Сквира Білоцерківського району Київської області

3 710 400,00

2 775 263,97

+935 136,03

Капітальний ремонт частини дорожнього покриття по вул. Заводська в с Руда  Білоцерківського району Київської області

3 300 000,00

1 545 505,27

+1754 494,73

Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Новоселецька, вулиці Кобзаря в м. Сквира Білоцерківського району, Київської області

3 820 565,00

3 663 436,60

+157 128,40

Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Шевченка від перехрестя з вул. Київська до будинку № 178 в м. Сквира Білоцерківського району Київської області

13 520 349,00

10 545 831,34

+2974 517,66

Капітальний ремонт дорожнього покриття по вулиці Революційна в с. Кривошиїнці Білоцерківського району, Київської області

2 231 793,73

1 518 560,80

+713 232,93

Капітальний ремонт тротуару по вул. Карла Болсуновського в м. Сквира Білоцерківського району Київської області

7 045 332,00

6 158 835,88

+886 496,12

Реконструкція системи водопостачання частини вулиці Новоселецька від будинку №30 до будинку №34 в м. Сквира Білоцерківського району, Київської області

183 736,00

160 331,90

+23 404,10

Капітальний ремонт паркану та воріт в закладі дошкільної освіти № 3 м. Сквира Білоцерківського району, Київської області

99000,00

68 899,69

+30 100,31

                                                                             ВСЬОГО:               

44 593 501,73

36 512 828,47

+8 080 672,86

 

За результатами проведення конкурсних процедур закупівель економія коштів по 15 об'єктах склала 8 080 672,86 гривень. При цьому за рахунок зекономлених коштів після їх перерозподілу та планування було реалізовано додаткові проекти - Капітальний ремонт дорожнього покриття по вулиці Революційна в с. Кривошиїнці та частково на Капітальний ремонт системи вентиляції  в підвальному приміщенні Сквирського академічного ліцею №2 по пров. Каштановий, 2 в м. Сквира.

 

Адміністративні послуги

Рішенням міської ради від 23.05.2023 у Сквирській міській раді проведено реорганізацію ЦНАП та створено Управління (Центр) надання адміністративних послуг (далі - ЦНАП) та 25 віддалених місць для роботи спеціалістів відділу адміністративних послуг. Крім цього, ще 23.02.2021 року рішенням Сквирської міської ради №41-5-VIII старостам надані повноваження на здійснення окремих функцій адміністратора ЦНАП.

Кількість видів адміністративних послуг, які можна отримати у ЦНАП, по відношенню до 2022 року, зросла на 104 послуги. Так, рішенням виконкому Сквирської міської ради від 31.10.2023 №9/29 затверджений перелік адміністративних послуг, які надаються у ЦНАП, в кількості 376 послуг, серед яких послуги Сквирської міської ради та її виконавчих органів, Головного управління Держгеокадастру у Київській області, Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області,  Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Київській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області, Департамент екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації, Київського обласного центру зайнятості, Міністерства у справах ветеранів України, Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) та Управління соціального захисту населення Білоцерківської районної державної адміністрації.

На початку цього року запроваджено нові послуги у сфері будівництва, архітектури, розміщення реклами, благоустрою та оновлено послуги у сфері Державного земельного кадастру.

З 24 жовтня 2023 року в Управлінні надаються послуги з реєстрації актів цивільного стану. За перший місяць складено 27 актових записів, з яких 3 – реєстрація шлюбу, 4 – реєстрація народження та 20 - реєстрацій смерті.

У 2023 році з метою спрощення отримання державних послуг, допомоги батькам немовляти уникнути тяганини з документами у ЦНАП впроваджена комплексна послуга “ЄМалятко”.

З метою організації системи доступності адміністративних послуг Центром надаються послуги не лише мешканцям міста та громади. Так, низка видів послуг надаються мешканцям і суб’єктам господарювання інших населених пунктів, зокрема це послуги з питань реєстрації внутрішньо переміщених осіб, державної реєстрації фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб, громадських організацій, структурних утворень політичних партій та профспілок, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, що знаходиться в межах Київської області, надання витягів з Реєстру територіальної громади та Державного земельного кадастру, а також повідомлення про початок будівництва та дозволи на спецводокористування.

 Для створення зручних та доступних умов оплати послуг в приміщенні ЦНАП встановлено платіжний термінал, в якому можна здійснити оплату адміністративних послуг, а саме: за реєстрацію місця проживання, реєстрацію нерухомого майна та реєстрацію бізнесу, послуги ДЗК, сплатити комунальні платежі, здійснити поповнення мобільного, інтернет зв’язку, сплатити податки та здійснити інші платежі. А у віддалених робочих місцях створена можливість оплати за допомогою інформаційної системи «Вулик», яку в цьому році інтегровано з платіжною системою EasyPay.

За потреби відвідувачі мають можливість скористатись безкоштовним WI-FI та місцями для самообслуговування.

У ЦНАП та на ВРМ у старостинських округах впроваджено QR-код для шерингу документів в Дії – це новітній спосіб подання цифрових документів, який збільшує ефективність роботи і скорочує час на обробку та перевірку документів.

На офіційному сайті Сквирської міської ради створений окремий розділ «ЦНАП», де наявні зручні пошукові елементи, опубліковано перелік послуг, інформаційні та технологічні картки, нормативна база, контакти ЦНАП, графік прийому громадян.

За результатами 2023 року у ЦНАП та його віддалених робочих місцях надано 30 982 адміністративні послуги, з яких 25 860 послуг, надавачем яких є Сквирська міська рада та її структурні підрозділи, 11 171 послуга у сфері реєстрації місця проживання, 5 011 адміністративних послуг соціального характеру, 2 478 послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та 7830 послуг у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Крім цього, з метою запровадження паспортних послуг, в адміністративній будівлі Сквирської міської ради за адресою м. Сквира, вул. Карла Болсуновського, 28, облаштовані приміщення відділу надання паспортних послуг ЦНАП, куди придбано необхідне обладнання загальною вартістю 730 996,00 грн.

Протягом року за рахунок міського бюджету здійснювалося оновлення матеріально-технічної бази ЦНАП шляхом придбання ноутбуків та багатофункціональних пристроїв. В рамках проекту EU4Recovery від Програма розвитку ООН одержано 12 кардридерів для ID паспортів загальною вартістю 11 348,64 грн.

Протягом 2023 року до Сквирського міського бюджету надійшло 1 534 428,42 грн. адміністративного збору, з яких адміністративний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань становить 408 597,62 грн., адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – 437 588,00 грн., плата за надання інших адміністративних послуг – 685 562,80 грн.

 

Інвестиції

З метою формування позитивного іміджу, підвищення інвестиційної привабливості Сквирською міською радою постійно ведеться робота по формуванню бази вільних земельних ділянок та об’єктів незавершеного будівництва, які пропонуються інвесторам. Розроблено інвестиційний паспорт Сквирської міської територіальної громади із зазначенням інвестиційних можливостей громади. До паспорту включено три інвестиційно-привабливі об’єкти комунальної власності для впровадження інвестиційних проектів:

- нежитлова будівля по провулку Каштановий, 10 в м.Сквира (в будівлі знаходилось підприємство легкої промисловості);

- нежитлові будівлі (будівлі непрацюючої школи) в с.Шаліївка;

- нежитлова будівля (будівля непрацюючої школи) в с.Шапіївка.

Станом на 01.01.2024 року до реєстру діючих договорів оренди внесено 96 об’єктів нерухомого майна комунальної власності загальною площею          7585,8 кв. м.

В 2023 році укладено 31 договір оренди майна, що належить до комунальної власності Сквирської міської ради, забезпечено надходження коштів до місцевого бюджету від оренди майна в сумі 983,2 тис. грн., що становить 152,0 % виконання запланованого показника на 2023 рік та на 336,6 тис. грн. більше порівняно з 2022 роком.

В 2023 році Сквирською міською радою відповідно до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» було продано на електронних  аукціонах 4 нежитлові будівлі. Укладено нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу об’єктів. Кошти в сумі 11 179 981,0 грн. надійшли до міського бюджету, що більше від стартових цін на 9004711,0 гривень.

Головне, що наслідком передачі в оренду та продажу майна є створення нових робочих місць, у переданих об'єктах протягом 2023 року створено 24 місця.

 

Земельні відносини та землекористування

Проводилась робота, спрямована на об’єктивний, всебічний і вчасний розгляд звернень громадян та юридичних осіб та створення необхідних умов для реалізації прав громадян та юридичних осіб з питань регулювання земельних відносин. За звітний період було видано 92 довідки до різних установ. На підставі звернень громадян розглядали земельні спори.

Впродовж 2023 року підготовлено та подано до розгляду на пленарних засіданнях Сквирської міської ради 515 проєктів рішень з питань регулювання земельних відносин.

Протягом 2023 року на підставі прийнятих рішень було заключено:

- 6 договорів про встановлення особистого строкового сервітуту на земельну ділянку;

- 30 договорів оренди землі з юридичними особами;

- 28 договорів оренди землі з фізичними особами.

Надано дозволи на викуп земельних ділянок сільськогосподарського призначення з цільовим призначенням 01.02 Для ведення фермерського господарства 12 громадянам відповідно до п. 6-1 розділу Х Перехідні положення Земельного кодексу України. Надходження до бюджету громади склали – 5 786,8 тис. грн. (платники: Чиж А.М.- 158,6 тис.грн., Лавренюк Г.В. – 303,2 тис.грн., Ткачук С.Л.- 1 235,1 тис.грн., Мелашенко М.В. – 927,2 тис. грн., Максименко В.Д.- 49,2 тис. грн., Титарчук Л.В. – 1 495,8 тис. грн.,    Скиба Б.В. – 110,3 тис. грн., Франчук О.Л.- 677,9 тис. грн., Тишкевич О.В. – 161,2 тис. грн., Приндюк А.М. – 569,3 тис. грн., Мельник  О.А. – 99,0 тис. грн.).

Надано один дозвіл на викуп земельної ділянки несільськогосподарського призначення та два дозволи на викуп земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на яких розміщені будівлі та споруди, що перебувають у власності громадян.

Проведено інвентаризацію земельних ділянок комунальної власності за рахунок бюджетних коштів:

- земельні ділянки, відведені під місця поховання у м. Сквира, в кількості 6 шт.;

- земельні ділянки, відведені під місця поховання на території громади, в кількості 57 шт.;

- земельні ділянки для ведення городництва: масив «Міжколгоспбуд» площею 5,9 га, масив в с. Домантівка площею 2,7797 га, масив по вул. Академіка Кононського у м. Сквира площею 3,2428 га.;

- земельні ділянки, на яких розміщені будівлі і споруди Сквирської міської територіальної громади, зареєстровано правовстановлюючі документи на них.

Також за рахунок бюджетних коштів виготовлено технічну документацію з нормативної грошової оцінки населених пунктів с. Горобіївка, с. Безпечна, с. Дулицьке; паспорт водного об`єкта «Ставок площею 10,6137 га розташований в межах м. Сквира».

За рахунок інвесторів виготовлено:

- технічну документацію із землеустрою щодо інвентаризації земель комунальної власності (під проєктними польовими дорогами) на території Сквирської міської територіальної громади Білоцерківського району Київської області (с. Каленна) з цільовим призначенням: 01.01 Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 7,8312 га та укладені договори оренди на них;

- проведено інвентаризацію 4-х земельних ділянок в комплексі з розташованими на них водними об'єктами: с. Каленна – 2 ділянки площею 15,3698 га та 11,1032 га; за межами с. Малі Єрчики -1 ділянка площею 9,5640 га; між с. Ями та с. Саврань – 1 ділянка площею 24,6969 га та зареєстровано право комунальної власності за Сквирською міською радою;

- виготовлено 5 паспортів водних об`єктів.

 

Промисловість, підприємництво, сільське господарство

На території громади станом на 01.01.2024 року працює 12 середніх і малих приватних промислових підприємств, які забезпечували економіку громади.

Протягом 2023 року працюючі підприємства не скорочували виробництво та не зупиняли роботу через збройну агресію російської федерації проти України, жодне підприємство не перемістилося із території громади в інші регіони країни. Основні бюджетоутворюючі підприємства станом на 01.01.2024 року не мали боргів по сплаті податків до місцевого бюджету Сквирської міської територіальної громади.

Малий і середній бізнес значною мірою вирішує проблеми зайнятості населення, в тому числі за рахунок самозайнятості підприємців, створенні нових робочих місць. Завдяки втіленню програми «Власна справа» в громаді протягом 2023 року та І півріччя 2024 року буде створено 10 нових робочих місць. ФОП Хвиль Ю.А. уже створив 2 нових робочих місця та прийняв на роботу 2 осіб з числа громадян, які перебували на обліку як безробітні у Сквирському відділі Білоцерківської філії Київського обласного центру зайнятості.

Пріоритетним напрямком сільськогосподарського виробництва Сквирської міської територіальної громади є вирощування зернових, зернобобових та технічних культур, зокрема пшениці, ячменю, кукурудзи, сої, ріпаку, соняшнику, та виробництво свинини, молока в галузі тваринництва. Приділяється серйозна увага на допоміжні галузі – овочівництво, садівництво.

Надходження до бюджету громади від сільськогосподарських товаровиробників складають біля 30%. Найбільші бюджетоутворюючі платники сільськогосподарської галузі: ТДВ Шамраївський цукровий завод – 17 591,9 тис. гривень; ПП Розволожжя – 8 591,2 тис. гривень; ТОВ АФ Колос – 4 189,5 тис. гривень; СГ ПП ім. Гагаріна – 3 209,9 тис. гривень; ПП АС Малолисовецька – 3 176,0 тис. гривень; ПП Новагрос – 2 925,9 тис. гривень; ФГ Нота – 2 557,5 тис. гривень; ПП Росава-Агро – 2 273,4 тис. гривень.

Проводиться зведення та узагальнення оперативної інформації від 24 агропідприємств, що обробляють від 500 га і більше посівних площ. Під урожай 2023 року посіяно озимих зернових та технічних культур на площі 11,4 тис. га, в тому числі озимої пшениці 6,4 тис. га, ячменю 1,2 тис. га, ріпаку 3,8 тис. га.

Посіяно ярих культур на площі 27,1 тис. га, в т.ч. ярих зернових і зернобобових 12,8 тис. га, технічних 13,3 тис. га, кормових 1,0 тис. га.

Вчасно проведено роботи по збиранню зернових, зернобобових та технічних культур, проведено посів озимих зернових та ріпаку під урожай 2024 року згідно запланованих обсягів.

У Сквирській міській територіальній громаді спостерігається підвищення рівня ділової активності бізнесу. Сьогодні малий бізнес є одним з основних секторів економіки, що створює та підтримує конкурентоспроможність ринкового середовища держави. Малий бізнес забезпечує соціально-економічний розвиток регіону, створює нові робочі місця, забезпечує насичення ринку товарами та послугами повсякденного попиту та сприяє зниженню монополізму.

Всього, станом на 01.10.2023 року, в громаді зареєстровано 1992 суб’єкти підприємницької діяльності, що на 104 суб'єкти більше ніж станом на 01.01.2023 року, з них - 726 юридичних осіб (в тому числі мікро - 665, малі – 39, середні – 22), 1266 - фізичних осіб - підприємців. В громаді налічується 841 прибуткове підприємство, що на 114 підприємства більше ніж станом на 01.01.2023 року.

Сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів малого та середнього підприємства за 2023 рік становить 472,9 млн. грн., що на 3,0 млн. грн. більше відповідного періоду 2022 року.

 

Фінанси

До загального фонду бюджету Сквирської міської територіальної громади за 2023 рік фактично надійшло 379,5 млн. грн. Незважаючи на проблеми, зміни в законодавстві та різні фактори, які впливали на наповнюваність бюджету, забезпечено виконання планових призначень на 109,4 %. Завдяки продуктивній роботі з боржниками, встановленням єдиних ставок місцевих податків, стабільній роботі бюджетоутворюючих підприємств, росту ділової активності малого бізнесу, сумлінній та своєчасній сплаті податків промисловими підприємствами, сільськогосподарськими товаровиробниками, фізичними особами-підприємцями та громадянами досягнуто темп росту надходжень 2023 року до надходжень 2022 року 125,2 %.

До загального фонду бюджету Сквирської міської територіальної громади за 2023 рік (без урахування трансфертів) фактично надійшло 242,3 млн. грн, що становить 115,6 % виконання уточнених планових показників доходів на рік. Темп росту надходжень 2023 року становить 114,9 %.

У структурі надходжень загального фонду найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб – 150,2 млн. грн. (40%), офіційні трансферти – 137,2 млн. грн або 36%, єдиний податок – 51,1 млн. грн (13%), податок на майно– 25,2 млн. грн. (7%), акцизний податок – 10,8 млн. грн (3%), інші податки і збори – 5,0 млн. грн (1%).

Головним джерелом надходжень до загального фонду є податок на доходи фізичних осіб. Фактичні надходження цього податку за 2023 рік складають 150,2 млн. грн, що становить 114,5% до планових призначень. Порівняно до 2022 року сума надходжень по податку з доходів фізичних осіб збільшилась на 8,8 млн. грн, темп росту надходжень – 106,2 %.

Фактичні надходження єдиного податку за 2023 рік склали 51,1 млн. грн, що становить 119,0% до плану на рік та на 11,7 млн. грн. більше фактичних надходжень 2022 року. Тем росту надходжень 2023 року до надходжень 2022 року становить 129,7 %.

Фактичні надходження податку на майно за 2023 рік складають 25,2 млн. грн, що становить 120,7% до плану на рік. Порівняно до 2022 року сума надходжень по податку на майно збільшилась на 5,0 млн. грн, темп росту надходжень – 124,7 %.

До загального фонду бюджету Сквирської міської територіальної громади за 2023 рік надійшли трансферти в сумі 137,2 млн. грн. Темп росту надходжень трансфертів 2023 року становить 148,9 %. З державного бюджету надійшли трансферти в сумі 114,3 млн. грн., з обласного бюджету надійшли трансферти в сумі 22,9 млн. грн.

До спеціального фонду бюджету за 2023 рік надійшло 24,7 млн. грн, в тому числі власні надходження бюджетних установ – 5,7 млн. грн, доходи від операцій з капіталом (продаж майна та землі) – 17,1 млн.  грн, екологічний податок та грошові стягнення за шкоду – 0,3 млн. грн. Також до спеціального фонду надійшла субвенція з обласного бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти в сумі 1,5 млн. гривень.

 

Містобудівна діяльність

Розроблення містобудівної документації є одним з пріоритетних  напрямів діяльності Сквирської міської ради. З цією метою, в 2023 році прийнято «Програму розробки містобудівної документації для використання Сквирською міською територіальною громадою Білоцерківського району Київської області на період 2023-2025 років, в новій редакції», яка була затверджена рішенням Сквирської міської ради від 31.01.2023 року №22-29-VІІІ.

Протягом 2023 року було організовано закупівлю і виконано  «Топографічну основу території міста Сквира (спільно з с. Кононівка) Білоцерківського району Київської області» в масштабі 1:2000, а також виконано «Топографічну основу території усієї Сквирської міської територіальної громади Білоцерківського району Київської області» в масштабі 1:10 000. Це дасть змогу оперативно обліковувати інформацію з використання земель, що сприятиме не тільки наповнення бюджету, а й розвитку підприємництва, залучення інвестицій. Виготовлення картографічної основи в громаді є першим етапом для проведення інвентаризації, встановлення меж громади та проведення грошової оцінки земель.

Протягом 2023 року було підготовлено та видано замовникам: 11 містобудівних умов та обмежень на реконструкцію існуючих об'єктів та нове будівництво об'єктів; 17 будівельних паспортів для індивідуальних забудовників; 12 нових паспортів прив'язки ТС для здійснення підприємницької діяльності; 16 паспортів прив'язки ТС термін дії яких закінчився були продовжені на новий строк.

Всі документи дозвільного характеру, що стосуються реконструкції існуючих об'єктів та нового будівництва були створені, зареєстровані та видані замовникам з використанням Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (скор. ЄДЕССБ).

 

Транспорт та дорожня інфраструктура

На дороги в цілому витрачено 37 913 197 грн., в тому числі капітальний ремонт доріг 31 451 897 грн.. Поточне утримання та поточний ремонт доріг та дорожньої інфраструктури склало 6 461300 грн., в тому числі близько 5 000 000 грн. на поточний ремонт доріг.

Протягом 2023 року за кошти міського бюджету проведено капітальний ремонт дорожнього покриття: по вул. Польова від перехрестя з вул. Залізнична до буд. №46 в м. Сквира (2775,3 тис.грн. при проектній вартості 3710,4 тис.грн.) вул.Новоселецька, вул. Кобзаря в м.Сквира (3663,4 тис.грн. при проектній вартості 3820,6 тис.грн.), вул. Тараса Шевченка в м. Сквира (10545,8 тис.грн. при проектній вартості 13520,3 тис.грн.), розпочато капітальний ремонт тротуару по вул. Карла Болсуновського в м. Сквира (використано 6158,8 тис.грн., загальна вартість робіт 7045,3 тис.грн., що заплановано на 2023 рік).

 За кошти додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам проведено капітальний ремонт доріг вул. Заводська в с. Руда (1545,5 тис.грн. при проектній вартості 3300,0 тис.грн.) та вул. Революційна в с. Кривошиїнці (1518,6 тис.грн.при проектній вартості 2231,8 тис.грн).

Комунальним підприємством «Сквираблагоустрій» за звітний період придбано дорожні знаки на 167,9 тис. грн. і фарбу дорожню на 38,6 тис. грн. та власними силами проведено роботи по їх встановленню і нанесенню дорожньої розмітки на пішохідних переходах.

Також КП «Сквираблагоустрій» проведено поточний ремонт дорожнього покриття білощебеневою сумішшю 20 доріг:

 

Назва вулиці, населений пункт

Обсяги, м. куб.

Вартість робіт, грн.

Польова, с.Буки

180

198 579,60

Шкільна, с.Чубинці

55

59 210,40

Яблунева, с.Чубинці

58,5

62 977,18

Березина, с.Дулицьке

74

72 752,40

Миру, с.Красноліси

76

82 830,00

С.Альошина, с.Токарівка

170

198 883,20

Новоселецька, с.Кам’яна Гребля

178

199 756,80

Тараса Шевченка, с.Золотуха

198

199 945,20

Кооперативна, с.Самгородок

160

199 995,60

Новоселецький, м. Сквира

178,19

199118,12

Кільцевий, м. Сквира

178,19

199118,12

Успенська, м. Сквира

160

196780,89

Корольова, м. Сквира

161

198010,77

Квітнева, с.Безпечна

179,97

193300,29

Тараса Шевченка, с.Миньківці

160,37

199177,05

Волоти, с.Шамраївка

219,77

161886,72

Миколи Гоголя, с.Великі Єрчики

150

197685,01

Польова, с.Терешки

135

196599,53

Миру, с.Квітневе

143

198327,62

Космонавтів, с.Красноліси

154,5

196388,31

                                           Загальна вартість робіт:           3 411 322,81

 

поточний ремонт дорожнього покриття асфальтуванням 11 доріг:

Назва вулиці, населений пункт

Площа, м. кв.

Вартість робіт, грн.

Карла Болсуновського, м. Сквира

129

143 209,20

Максима Рильського, м. Сквира

159,9

172 148,54

Червона, м. Сквира

184

77 971,68

Соборна, м. Сквира

201,7

191614,85

Липовецька, м. Сквира

212,5

199711,19

Пустоварівська, м. Сквира

160

152400,04

Віктора Кібенка, м. Сквира

200

190250,51

Академіка Кононського, м. Сквира

206

196446,85

Карла Болсуновського, м. Сквира

105

39 202,79

Миколи Гоголя, м. Сквира

49

80 952,04

Георгія Якушкіна, м. Сквира

89,7

133 907,08

                                              Загальна вартість робіт:       1 577 814,77

 

Значний обсяг комунальних доріг було відремонтовано (підсипано) завдяки благодійній допомозі підприємств громади. Товариство з обмеженою відповідальністю «Шамраївський цукор» надало безкоштовно відсів вапняного каменю та відходи кам’яного вугілля  для проведення поточного ремонту білощебеневого покриття комунальних доріг. завдяки цьому було відремонтовано орієнтовно 13480 м дорожнього покриття або 47 вулиць в 16 населених пунктах громади.

Надали благодійну допомогу транспортом для перевезення відсіву вапняного каменю та відходів кам’яного вугілля до населених пунктів старостинських округів та його розгортанню на дорогах ПП «Агроспілка Малолисовецька», ТДВ «Шамраївський цукровий завод», СГ ПП ім.Гагаріна, ТОВ АФ «Гарант», ФГ «Провіденс», ПП «Росава-Агро», ПП «Новагрос», ТОВ «Сервіс Агро», ДП «Кліринг-Агро», ТОВ «Дружні сходи», ТОВ «Надія-10», ПП «Агрофірма Розволожжя».

В с.Кривошиїнці за кошти місцевого жителя Харш Вейна відремонтовано 420 м дорожнього, за кошти громадян Євстратька О. та Стрільчука О. – 500 м. В с. Пустоварівка поточний ремонт дорожнього покриття 5 вулиць протяжністю 990 м за власні кошти здійснило ТОВ «Агрофірма «Колос», в селах Тарасівка, Нова Пустоварівка ремонт дорожнього покриття 3 вулиць протяжністю 1100 м – СП «Інтерагро Сквира», в с. Кам’яна Гребля ремонт дорожнього покриття 3 вулиць протяжністю 1100 м – ФГ «Нива-1».

В с. Селезенівка ямковий ремонт білощебеневого покриття протяжністю     100 м виконало ПП «Агроспілка Малолисовецька». В с. Антонів на поточний ремонт вулиці протяжністю 120 м щебінь та відсів надало ТОВ «Шамраївський гранкар’єр».

Виготовлена проєктно-кошторисна документація та отримано експертні звіти на капітальний ремонт дорожнього покриття 14 комунальних доріг територіальної громади.

Пасажирські перевезення

Сквирською міською радою приділяється значна увага політиці в галузі пасажирських перевезень, потреб населення громади в безпечності та якості надання послуг з пасажирських перевезень та підвищенню рівня забезпечення населення якісними автобусними пасажирськими перевезеннями.

Маршрутна мережа Сквирської міської територіальної громади складається із 11 автобусних маршрутів загального користування, забезпечення організації пасажирських перевезень на яких покладається на виконавчий комітет Сквирської міської ради.

Станом на 01.01.2024 року укладено чотири договори на перевезення пасажирів на маршрутах:

- «Сквира АС – с. Каленна» - МПП «Діліжанс»;

- «Сквира АС – с. Миньківці, ч/з с. Кривошиїнці» - МПП «Діліжанс»;

- «Сквира АС – с. Мовчанівка» – ФОП Підгорецького А.Ф.

- «Сквира АС – с. Антонів» - ФОП Ковмір Андрій Володимирович;

Залишаються не задіяними 6 маршрутів, що сполучають села громади з м.Сквира та 1 кільцевий маршрут по місту.

Розроблено Програму розвитку автомобільного пасажирського транспорту Сквирської міської територіальної громади на 2023-2025 роки. За рахунок додаткової дотації з державного бюджету придбано пасажирський автобус АТАМАН з низьким рівнем підлоги вартістю 3 148 000,00 грн. для здійснення автобусних перевезень в межах міста.

Відповідно до Порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом, затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 15 липня 2013 року № 480, здійснено заходи щодо обстеження міського автобусного маршруту загального користування, з метою організації пасажирських перевезень на міському маршруті загального користування. Зауваження стосувались аварійного дорожнього покриття, відсутності дорожніх знаків, облаштування майданчиків для розвороту автобуса, нанесення розмітки, що зробило неможливим запуск автобусу. Усі зауваження усунено станом на 21.12.2023 року.

За результатами повторного обстеження автобусний маршрут визнано таким, що відповідає умовам безпеки та умовам перевезень пасажирів, готовий до відкриття.

Про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності

Протягом 2023 року робота Сквирської міської ради та її виконавчого комітету була спрямована на забезпечення виконання положень Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Приділялась увага вдосконаленню правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання у діяльність суб’єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, забезпеченню прозорості, гласності та відкритості при прийнятті регуляторних актів.

Організаційне забезпечення і координацію діяльності щодо здійснення державної регуляторної політики регуляторними органами здійснює відділ економічно-інвестиційної діяльності та агропромислового розвитку міської ради. Відповідальною комісією з питань впровадження державної регуляторної політики є постійна комісія міської ради з питань підприємництва, промисловості, сільського господарства, землевпорядкування, будівництва та архітектури.

Підготовка проектів регуляторних актів, складання аналізів їх регуляторного впливу разом з М-тестами здійснювались у відповідності до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 №308 (зі змінами).

З метою систематизації регуляторних актів ведеться та своєчасно оновлюється реєстр власних регуляторних актів. Станом на 01.01.2024 року у загальному реєстрі діючих регуляторних актів прийнятих Сквирською міською радою та її виконавчим комітетом значиться 11 регуляторних актів. З переліком і змістом даних регуляторних актів можна ознайомитись на сайті міської ради в розділі “Регуляторна політика”.

План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2023 рік, затверджений рішенням Сквирської міської ради від 06 грудня 2022 року            №07-27-VIII. Приймалися доповнення до плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2023 рік на сесії Сквирської міської ради від 11.07.2023 № 02-36-VIII.

Протягом 2023 року були здійснені повторні відстеження результативності прийнятих регуляторних актів (звіти опубліковані на офіційному сайті Сквирської міської ради):

- про затвердження умов конкурсу з перевезення пасажирів на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Сквирської міської територіальної громади;

- про затвердження розмірів ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців;

- про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку

- про затвердження Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення рідких побутових відходів в межах Сквирської міської територіальної громади;

- про затвердження Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів в межах Сквирської міської територіальної громади;

- про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирними будинками в межах Сквирської міської територіальної громади;

- про затвердження Порядку передачі в оренду нерухомого майна комунальної власності Сквирської міської територіальної громади.

Вся інформація про прийняті регуляторні акти, їх зміст та аналіз регуляторного впливу розміщені на сайті міської ради https://skvira-rada.gov.ua/services/reguljatorna-politika.html.

Протягом 2023 року Сквирська міська рада та її виконавчий комітет під час здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності дотримувалися основних принципів державної регуляторної політики - доцільності, адекватності, ефективності, збалансованості, передбачуваності, прозорості та врахуванню громадської думки.

Пріоритетами у забезпеченні та реалізації державної регуляторної політики Сквирської міської ради та її виконавчими органами є:

 – неухильне дотримання розробниками регуляторних актів вимог чинного законодавства, що визначає правові та організаційні засади реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності;

 – зменшення регуляторного тиску на суб’єктів малого та середнього підприємництва шляхом розгляду діючих регуляторних актів міської ради та її виконавчого комітету, внесення змін та доповнень до них;

– підвищення рівня кваліфікаційної спроможності фахівців виконавчих органів міської ради щодо застосування законодавства про державну регуляторну політику;

– активне залучення підприємців, громадських організацій, а також фахівців, експертів та науковців до участі у підготовці аналізу регуляторного впливу (оцінки витрат та економічних вигод) та М-тесту;

– недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів;

– обов’язкове звернення щодо отримання висновку розробниками рішень до Державної регуляторної служби України при наявності ознак правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарської діяльності.

 

2023 рік  – це також рік консолідації зусиль заради спільної мети. Цей шлях складний, але у суперечках часто народжується істина. Давайте будемо чути одне одного. Я налаштована на плідну співпрацю та на діалог з усіма.

Дякую кожному за відданість своїй справі.

І ми всі дякуємо Збройним силам України, територіальній обороні за захист рідної землі та можливість жити, працювати і розвивати громаду.

ЗАВДАННЯ ТА ПРІОРИТЕТИ НА 2024 РІК

Для Сквирської громади 2023 рік став роком серйозних викликів, наполегливої праці, прийняття непростих рішень та системної роботи, результати  якої  направлені на покращення якості життя у громаді.

У 2024 році ставимо перед собою нові завдання та пріоритети в роботі міської ради, а саме:

  • вжиття заходів цивільного захисту населення, підтримка оборонних заходів та громадської безпеки, забезпечення безпечного освітнього середовища;
  • підвищення якості надання послуг соціального захисту населення, насамперед здійснення всебічної підтримки внутрішньо переміщених осіб, соціальної реабілітації осіб з інвалідністю, підтримки сім’ї та молоді, захисту прав дітей, створення умов для соціально-психологічної реабілітації звільнених у запас військовослужбовців Сил оборони України, соціальна підтримка мобілізованих;
  • забезпечення комфортного життя населення громади шляхом поліпшення умов функціонування закладів освіти, охорони здоров’я, культури та спорту з урахуванням вимог безбар`єрності, підвищення якості надання комунальних послуг, стимулювання впровадження новітніх енергоефективних технологій та енергозберігаючих заходів, насамперед, на об’єктах житлово-комунальної та бюджетної сфери;
  • забезпечення цифровізації системи надання послуг та можливості звернення громадян за послугами через онлайн-сервіси;
  • забезпечення наповнюваності бюджету та раціонального використання бюджетних коштів.
  • забезпечення стабільного функціонування економіки шляхом сприяння ефективній роботі промислових та сільськогосподарських підприємств регіону, забезпечення ефективного використання суб’єктами малого та середнього бізнесу можливостей державної підтримки, полегшення їх доступу до фінансових ресурсів, стимулювання інвестиційної діяльності;
  • продовження відновлення та розвитку виробничої, соціальної та дорожньої інфраструктури;
  • відтворення та збереження екосистем, поліпшення стану навколишнього природного середовища;
  • робота з учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни, учасниками війни;
  • відновлення, реконструкція та проведення ремонтних робіт ліній вуличного освітлення в селах Сквирської міської територіальної громади;
  • продовження роботи щодо забезпечення перевезень пасажирів по незадіяних маршрутах загального користування, забезпечення організації пасажирських перевезень на яких покладається на виконавчий комітет Сквирської міської ради;
  • проведення капітального ремонту теплотраси КП СМР «Сквирська міська лікарня»;
  • вирішення питання щодо передачі в господарське відання ТОВ «Газорозподільчі мережі України» розподільчого газопроводу середнього тиску в с. Каленна;
  • завершення будівництва підвідного газопроводу до сіл Рогізна, Краснянка та Дунайка;
  • розробка технічної документації з нормативної грошової оцінки земель Сквирської міської територіальної громади;
  • розробка проєкту землеустрою щодо встановлення меж території Сквирської міської територіальної громади.

 

 

Побудова нашої громади — це наш із вами спільний результат.

А у співпраці — запорука нашого успіху.

 

 

Міська голова                                                               Валентина ЛЕВІЦЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора