Сквирська міська громада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДО ВІДОМА ОПЕРАТОРІВ РИНКУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Дата: 19.07.2024 10:50
Кількість переглядів: 46

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району  Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє.

Внаслідок пошкодження енергосистеми України російськими ракетними обстрілами розпочалися віялові та аварійні відключення електроенергії в усіх регіонах держави. Така ситуація негативно впливає на виробництво та реалізацію харчових продуктів. Без світла не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова продукція може зіпсуватися. При недотриманні температурних режимів зберігання харчові продукти можуть стати небезпечними для споживання.

Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров’ю споживачам та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

З метою забезпечення належного температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, продовольчої сировини, операторам ринку з виробництва та обігу харчових продуктів (на переробних підприємствах, у виробничих цехах, у магазинах, закладах торгівлі та громадського харчування, на агропродовольчих ринках тощо)  необхідно використовувати альтернативні засоби електроенергії (бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції тощо) та адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії.

У разі тривалої відсутності електропостачання, необхідно перевозити швидкопсувні харчові продукти у склади–холодильники або в найближчі населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання.

Відповідно до впроваджених постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), необхідно розробити план заходів та інструкції на випадок відключення електроенергії; провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником;  переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації; розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів; при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання).

Звертаємо увагу операторів ринку харчових продуктів на необхідність постійного забезпечення належних режимів зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів.

Нагадуємо, що основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів (виробників та суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням, транспортуванням та обігом харчових продуктів).

Зберігання харчових продуктів у закладах торгівлі за умов віялових відключень електроенергії!

Управлінню безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області рекомендує операторам ринку що здійснюють обіг (реалізацію, зберігання, виробництво тощо) харчових продуктів завчасно подбати про наявність альтернативних джерел електроенергії.
За відсутності джерела живлення перестають працювати холодильні та морозильні камери, інше електрообладнання на виробництві, складах та торгових залах.

Така ситуація може бути небезпечною для споживачів, адже харчові продукти тваринного походження (м’ясо – ковбасні вироби, риба та рибна продукція, молоко та молочна продукція в асортименті) можуть зіпсуватися та стати непридатними для споживання.

Відповідно до впровадженої системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), яка повинна працювати у оператора ринку що здійснює обіг харчових продуктів (реалізацію, зберігання, виробництво тощо) необхідно:
– Розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії;
– Провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, дотримання термінів придатності тощо;
– Переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації;
– Розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
– При виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за дотриманням умов зберігання (температура та час зберігання харчових продуктів);
– Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;
– По можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії.

Всім мирного неба! Бережіть себе і своїх рідних!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт