Сквирська міська громада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 23.08.2024 08:14
Кількість переглядів: 19

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Управління інформаційної взаємодії

04151, м. Київ – 151, вул. Святослава Хороброго, 5а

телефон (факс) 246-23-40

 

Платники податків

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п.15.1 ст.15 ПКУ,  платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Кожний з платників податків може бути платником податку за одним або кількома податками та зборами – п. 15.2. ст.15 ПКУ.

Платник податків має певний комплекс податкових обов'язків і прав, установлених законодавством.

Залишаємось на зв’язку:    

Комунікаційна платформа: [email protected] 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Щодо будівель та споруд сільськогосподарських товаровиробників, які не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Головне управління ДПС в Київській області звертає увагу, що згідно з   п.п. «ж» п.п.266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Нежитлові сільськогосподарські будівлі» (код 1271) Класифікатора будівель і споруд НК 018:2023, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Нормами п.п.14.1.235 п.14.1 ст.14 ПКУ визначено, що сільськогосподарським товаровиробником є юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа – підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власно виробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

Сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) – це продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 – 24 УКТ ЗЕД, якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання – п.п.14.1.234 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Право на застосування норми, визначеної п.п. «ж» п.п.266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ має платник податку, який одночасно відповідає таким умовам:

  • є сільськогосподарським товаровиробником;
  • є власником будівель та споруд, віднесених до класу «Нежитлові сільськогосподарські будівлі» (код 1271) Класифікатора будівель і споруд НК 018:2023, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 16 травня 2023 року № 3573;
  • будівлі та споруди мають використовуються за призначенням у господарській діяльності платника саме як сільськогосподарського товаровиробника;
  • будівлі та споруди не здаються в оренду, лізинг, позичку.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

 

Державна реєстрація суб’єкта господарювання - обов'язкова умова здійснення всіх видів підприємницької діяльності

Головне управління ДПС у Київській області наголошує, що право громадян на здійснення підприємницької діяльності передбачено Конституцією України.

Водночас, обов'язковою умовою здійснення всіх видів підприємницької діяльності є державна реєстрація суб’єкта господарювання, яка проводиться шляхом внесення інформації до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та підтверджується свідоцтвом про реєстрацію.

Мета державної реєстрації - облік, накопичення, контроль відомостей про суб’єкта підприємницької діяльності.

Державна реєстрація засвідчує факт створення або припинення юридичної особи, набуття чи позбавлення статусу фізичної особи – підприємця (далі – ФОП).

Увага! ФОП має право займатися бізнесом тільки за тими видами економічної діяльності (КВЕД), які зазначені в його реєстраційних документах.

КВЕД – це класифікатор видів економічної діяльності, який можна переглянути на сайті Держкомстату.

Перед тим як зареєструвати ФОП, треба  обрати вид діяльності, для цього проаналізуйте:

-чим плануєте займатись;

-від якої сфери будете отримувати основний дохід;

-які додаткові послуги будете надавати;

-ринок збуту;

-чи дозволений такий вид діяльності для ФОП.

Для державної реєстрації фізичної особи – підприємця необхідно звернутися до  Центру  надання  адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад та районних державних адміністрацій (далі - ЦНАП) особисто або через уповноважену особу, а також можна надіслати  необхідні документи по пошті з описом вкладеного у конверт. У разі подання заяви  про державну реєстрацію  поштовим відправленням, справжність підпису засвідчується нотаріально.

Якщо документи подаються  у паперовій формі, заявник пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, а якщо документи  подаються представником, додатково подається примірник  оригіналу або нотаріально  засвідчена копія документа, що  засвідчує його повноваження (крім випадку, якщо  відомості про повноваження цього представника  містяться в ЄДР).

На сьогодні реалізована можливість   реєстрації ФОП в електронному вигляді, - з цією метою  потрібно зайти  на Реєстраційний портал Міністерства юстиції України «Дія» та дотримуватись зазначених там інструкцій. Скористатись такою послугою можна  за умови підписання заявником заяви з використанням засобів  електронної ідентифікації.

Для державної реєстрації  підприємцем громадянину необхідно  подати:

- заяву про  державну реєстрацію фізичної особи підприємцем (згідно з формою 1, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 №3268/5);

- паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податку;

- у разі державної реєстрації ФО, яка самостійно або з членами сім’ї створює  сімейне фермерське господарства - договір  (декларація) про створення сімейного фермерського господарства;

- у заяві за бажанням зазначаються відомості про  обрання системи оподаткування (групи платника ЄП) та про бажання зареєструватись платником податку на додану вартість;

- для фізичної особи, яка досягла 16-річчя і має бажання займатися  підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності -  нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів), піклувальника чи органу опіки або піклування. 

Державна реєстрація суб’єкта господарювання - обов'язкова умова здійснення всіх видів підприємницької діяльності, тому фахівцями ГУ ДПС у Київській області під час проведення контрольно-перевірочних заходів досліджуються питання здійснення офіційної реєстрації СГ, дотримання роботодавцями трудового законодавства під час використання найманої праці та використання зареєстрованих РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій.

Залишаємось на зв’язку:    

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

 

Витяг щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС

Головне управління ДПС в Київській області повідомляє, що в електронному кабінеті удосконалено сервіс одержання платниками документа, що підтверджує стан розрахунків з державним та місцевими бюджетами, а також цільовими фондами, який формується автоматизовано з накладенням кваліфікованого електронного підпису керівника економічного аналізу територіального органу ДПС (далі – Витяг щодо стану розрахунків).

Для платників податків з 01 травня 2024 року в електронному кабінеті стане доступним отримання Витягу щодо стану розрахунків, починаючи з 2013 року за кожний рік окремо та в розрізі податків, зборів, платежів, а також єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) на відмінну отримання такого документу тільки за звітні періоди поточного року.

Крім того, розроблено окремий функціонал для платників, які мають податковий борг на день подання Запиту про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС (далі - Запит) стосовно розрахунку пені, яка буде нарахована у разі погашення такого боргу поточною датою.

Покроковий алгоритм дій для платників у отриманні Витягу щодо стану розрахунків.

1. Платник створює «Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС» (далі - Запит) за формою «J/F1300207» в приватній частині електронного кабінету у пункті меню «Заяви, запити для отримання інформації» шляхом:

для поля «період з «01» січня 20_року по «__» __20__року» Запиту:

вибору із переліку дати, місяця та року, за який платник бажає отримати «Витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та сплати єдиного внеску» (далі – Витяг). За кожний рік Запит подається окремо;

для поля «Розрахувати суму пені у поточному бюджетному році» (пп. 129.1.1 та 129.1.3 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України)*** » Запиту:

встановлення позначки для розрахунку пені, якщо у платника є податковий борг (крім єдиного внеску) та він бажає визначити суму пені станом на наступний день від дня подання Запиту. Платник також може не встановлювати позначку для її розрахунку. Встановлення позначки неможливе, якщо у Запиті визначено платником період «минулі роки»;

для поля «В розрізі платежів» Запиту:

встановлення позначки для отримання інформації в розрізі всіх своїх платежів. Якщо платник не встановлює позначку, то отримає узагальнену інформацію, без розрізу платежів;

для поля «З підписом**** (станом на 1 число  звітного місяця)» Запиту:

встановлення позначки для отримання Витягу з кваліфікованим електронним підписом посадової особи контролюючого органу (далі КЕП).

Разом з цим, встановлення позначки можливе, якщо у Запиті зазначено 1-ше число місяця будь-якого року. Якщо платник не встановлює позначку, то отримає інформацію без КЕП.

2. Надсилає Запит до органу ДПС за своїм основним місцем обліку.

3. Отримує Витяг за формою «J/F1400207».

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Сплата ПДФО з доходів, отриманих ФО від надання нерухомості в оренду ФО, яка не є самозайнятою особою

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.
Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець - п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Такий орендодавець:

- самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи;
- у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119
прим. 1 ПКУ.

Згідно з п.119 прим.1.1 п. 119 прим.1 ст. 119 прим. 1 ПКУ, порушення нотаріусом порядку та/або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості в разі вчинення такої нотаріальної дії, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожне таке порушення.

Дії, передбачені п.119 прим.1.1 п. 119 прим.1 ст. 119 прим. 1 ПКУ, вчинені суб’єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн. за кожне таке порушення.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: [email protected] 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Щодо звітності у ФОП, які скористались правом на період воєнного стану не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок за себе

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464, тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у п.п. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 цього Закону (ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII Закону України № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався - абзац другий п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464.

Такі платники мають право не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Звертаємо увагу, що до платників єдиного внеску, зазначених вище, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до контролюючого органу звітність, яка містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом будуть застосовуватись заходи впливу та стягнення, визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464.

Нагадуємо, що громадяни мають право на отримання пенсій та соцвиплат із солідарної системи за наявності необхідного страхового стажу. Стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються до страхового стажу для призначення пенсії та інших державних соціальних виплат.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора